Bővül a műegyetemi űrképzés területe

Az UniSpace Magyarország Konzorcium tagjaként Űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzést indít a BME, a képzésre BSc vagy MSc diplomával 2022. szeptember 2-ig lehet jelentkezni.

A magyar kormány által elfogadott Magyarország Űrstratégiája című dokumentum célkitűzéseivel összhangban 17 magyar egyetem konzorciumi megállapodást kötött, hogy a UniSpace program keretében négy önálló, azonban összehangolt és koordinált űrtudományi szakirányú továbbképzést indítson.

A program keretében az Űrtechnológiai szakember képzési programot a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem 11 egyetemmel együttműködésben, az Innovatív táplálkozási és űregészségtudományi szakember képzési programot a Debreceni Egyetem 9 egyetemmel együttműködésben, az Űrtudományi szakember képzési programot az Eötvös Loránd Tudományegyetem 7 egyetemmel együttműködésben, míg  a Világűrpolitikai tanácsadó képzési programot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 10 egyetemmel együttműködésben indítja.

Az UniSpace konzorcium koordinálásáért az NKE a felelős, a műegyetemi képzés gesztorkara a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar.

A BME űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzésének célja olyan szakemberek képzése, akik megalapozott műszaki tudással rendelkeznek az űrtechnológiai fejlesztések folyamatairól, az űrkörnyezet által a műszaki fejlesztésekkel szemben támasztott speciális követelményrendszerről. A képzést elvégző szakemberek ismerni fogják az alapvető űrbeli és kapcsolódó földi rendszerek működését. Az első félévet – amely mind a négy szakirányú továbbképzés számára egységes tartalmú távoktatási félév – követően a második és harmadik félévben levelező munkarendben, magyar nyelven tanulhatnak a hallgatók űrtávközlésről, földmegfigyelésről, űreszközök anyagairól, rakétatechnikáról és robotikáról, illetve olyan ismereteket, amelyek a szektorban való munkához nélkülözhetetlenek. Szakfelelős: Dr. Bacsárdi László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar docense.

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 2. 12:00 óra

 

KJ