Jól indult a félév – újra „gatyába ráztuk” a fizikatudásunkat

Műegyetemi hagyományként újból rendhagyó fizikaórával és látványos kísérletekkel nyitotta meg az őszi tanévet Härtlein Károly mesteroktató.

Leendő BME-s hallgatókként köszöntötte a bemutatón megjelent diákközönséget nyitó beszédében Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) dékánja, a BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Rendhagyó módon, ezúttal ugyanis a BME VIK adott otthont a Q épület Simonyi Károly termében megtartott teltházas előadásnak.

A BME Természettudományi Kar (BME TTK) Fizika Intézete 2017 óta szervezi meg a Tanévkezdő Gatyábarázó Fizikaóra” kezdeményezést, amelyre a természettudományok iránt érdeklődő középiskolásokat és tanáraikat, valamint a BME TTK Science Camp tábor résztvevőit várták a szervezők.

Härtlein Károly mesteroktató, vagy ahogyan a gyermekközönség hívja: „Magic Karcsi”, több különlegességgel és interaktív kísérlettel is készült idei első bemutatójára: Newton tehetetlenségről szóló törvényét előbb egy ifjú diák, Péter bevonásával szemléltette: az önként jelentkező fiatal kalapáccsal tört diót a műegyetemi mesteroktató fején, akit a fájdalom érzésétől Newton I., tehetetlenségről szóló törvénye „mentett meg”. Härtlein Károly azonban tovább növelte a tétet: újabb kísérletében egy mellkasán elhelyezett téglát kellett összetörni, az „ítéletvégrehajtó” ezúttal Charaf Hassan dékán volt.

A látványos kísérletek további sorában helyet kapott a „tüdőemelő” bemutató, a közönség láthatta, mennyire tehetetlen a burgonya, vagy hogyan lehet pillepalackkal deszkát törni, szívószálból dudát készíteni, és milyen az igazi „WC papír fújás”. Härtlein Károly egyszerű, az otthonunkban fellelhető hozzávalókból készített szurkolói kürtöt, behorpasztott egy alumínium palackot, sőt, felhőt generált egy PET palackban, és megmutatta azt is, hogyan lehet elektromos árammal szöget olvasztani. Magic Karcsi kísérleteinek leglátványosabb elemei a cseppfolyós nitrogénnel végzett műveletek, amelyek ezúttal sem maradhattak ki a repertoárból: a nagyon alacsony hőmérsékleten tartott nitrogénnel lufit és PET palackot is zsugorított, rakétát és szökőkutat készített, a fináléban pedig egy cseppfolyós nitrogénnel töltött kalapban búcsúzott közönségétől.

„A tanév eleji ’gatyábarázó’ órák lényege, hogy kicsit mindenki elfeledje a nyarat és fizikai értelemben is ’feszültségi szintre’ kerüljön” – fogalmazott évadnyitó bemutatójáról Härtlein Károly. „Évről évre bebizonyosodik, hogy szemléletformáló és ismeretterjesztő bemutatóink megérik a fáradtságot: sok fiatal olyan kísérleteknek lehet szem- és fültanúja, amelyekre a középiskolai tanórák keretében csekély lehetőség adódik. Örömteli, hogy a pandémiát magunk mögött tudhatjuk, és a bemutatókra személyes jelenlét mellett kerülhet sor. Az online tér ugyanis kiegészítheti, de nem pótolhatja a találkozást. A fizikai jelenségeket testközelből látva, hallva és érezve sokkal közelebb hozhatjuk a természettudományokat a diákokhoz, mintha mindezt csupán egy tankönyv lapjain olvassák. Ahogy dékán úr is mondta, a Műegyetem az egyik legjobb és leghitelesebb ’forrása’ a fizika tudományának megismerésére, és szerencsére bővelkedünk olyan lehetőségekben, amikor mindezt bemutathatjuk a továbbtanulás előtt álló korosztálynak. Készülünk még ilyen kísérletekkel a tanév hátralévő részében is, az ajtó mindenki előtt nyitva áll” – bíztatta a látványos bemutatókon való részvételre a természettudományok iránt nyitott és érdeklődő közönséget Härtlein Károly mesteroktató.

 

Härtlein Károly előadása visszanézhető a mesteroktató YouTube-csatornáján.

 

TZS-KJ

Fotók forrása: Pillanatfelvételek Härtlein Károly előadásából