Aláírták a „Magna Charta Universitatum” dokumentumát

Két év után személyesen is megerősítették az egyetemek küldetését és működését meghatározó alapelveket rögzítő régi-új felsőoktatási fundamentumot.

A Magna Charta Megfigyelőközpont 2022. szeptember 14-16. között Bolognában rendezte meg a 2020-ban megújított „Magna Charta Universitatum” dokumentum aláírási ünnepségét és a hozzá kapcsolódó konferenciát. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet Csiszár Emília Nemzetközi Rektorhelyettes asszony képviselte.

A „Magna Charta Universitatum” (MCU2020) az egyetemek küldetését és működését meghatározó alapelveket rögzítő nyilatkozat, amelyet 1988-ban, az első európai egyetem megalapításának 900. évfordulóján hoztak létre és amelyet akkor 388 egyetem − köztük a Műegyetem − írt alá.

Az elmúlt évtizedekben a világban bekövetkező változások szükségessé tették a dokumentum megújítását így rögzítették az egyetemek 21. századi működése szempontjából fontos elveket, feladatokat és kötelezettségeket. A járvány miatt akkor az aláírás csak online módon valósulhatott meg.

Az aláírási ünnepséget megelőző konferencia a napjainkat is meghatározó globális kihívások kapcsán főként az egyetemek és a társadalom együttműködési lehetőségeivel foglalkozott.

Az előadások és kerekasztal-beszélgetések folyamán olyan kérdések kerültek górcső alá, mint az egyetemi autonómia, akadémiai szabadság, klímaválság, fenntarthatóság és az Ukrajnában folyó háború.

Jelenleg 965 egyetem írta alá a „Magna Charta Universitatum” (1988 és/vagy 2020) nyilatkozatot a világ minden tájáról.

 

Rektori kabinet Kommunikációs Csoport

Fotók:  http://www.magna-charta.org/