Pályaválasztás Földön, Vízen, Levegőben a BME-vel

Balatonfüreden mutatkozott be a Műegyetemi Versenycsapat Közösség.

Pályaorientációs napot tartott a BME a Balatonfüredi Tudáscentrumban a térség középiskolásainak. Az eseményen a diákok megismerkedhettek a Műegyetem versenycsapataival, és a BME képzéseiről is tájékozódhattak.

A BME Balatonfüredi Tudáscentrum (BTC) igazgatója, Illyés Péter, az esemény megnyitóján hangsúlyozta, hogy egyfelől a 240 éves egyetem jelenét a hallgatók jelentik, jövőjét pedig azok a középiskolás diákok (és pedagógusaik), akik ezen a rendezvényen jelen voltak. Kiemelte a BTC hídképző szerepét a térségi középiskolák és a vállalatok között. A középiskolákkal való szoros együttműködés alapozza meg, hogy Balatonfüred sikeres egyetemi várossá fejlődhessen. A vállalati kapcsolatok elmélyítése pedig Balatonfüred város és a térség gazdasági eredményességének a szükséges és alapvető feltétele.

Dr. Bihari Péter oktatási rektorhelyettes köszöntőjében elhangzott, azért fontosak a középiskolásoknak tartott programok, hogy az új felvételi rendszerben a diákok könnyebben tudjanak eligazodni. A BME célja az, hogy Balatonfüred és a térség diákjai és pedagógusaik a BME BTC-re tudjanak támaszkodni az életük egyik legfontosabb szakaszában, a pályaválasztás idején.

Kotán Attila kancellár beszédében megemlítette, hogy 4,5 évvel ezelőtt, amikor a Tudáscentrum létrehozásának gondolata megszületett, a terület még csak egy üres építési telek volt, mára azonban ez az épület is méltán képviseli a Műegyetem gondolatiságát: innovációt, tudást, fejlődést, kockázatvállalást sugároz. A kancellár köszönetet mondott Balatonfüred polgármesterének, Dr. Bóka Istvánnak a BME BTC létrejöttében nyújtott aktív támogatásért – „mindannyian érezzük, hogy Balatonfüred örül a BME jelenlétének”.

A BME Balatonfüredi Tudáscentrumot 2021 októberében adták át, így pontosan egy éve jött létre a Műegyetem első kihelyezett oktatási központja. A tervek szerint 2023 szeptemberében indul el az első üzemmérnök-informatikus képzés, amelyről a program részeként rövid előadást tartott Dr. Tevesz Gábor a Villamosmérnöki és Informatikai Kar egyetemi docense. A rendezvény nem titkolt célja volt felkelteni a helyi középiskolások érdeklődését a képzés iránt, illetve bemutatni, hogy milyen szakmai lehetőségek nyílnak meg számukra BME-s hallgatóként.

A Tudáscentrum az egyetemi képzések mellett számos rendezvénynek, műszaki és tudományos programnak ad otthont. A nyári robotépítő tábor, valamint a Nemzetközi Fizikai Diákolimpiai hazai verseny helyszínét 2022-ben már a BTC biztosította. Hamarosan indul a Balatoni Mérnök Esték elnevezésű eseménysorozat, ahová neves szakértők, a BME-n zajló kutatások vezetői tartanak előadásokat. Dr. Koppa Pál, a BME Atomfizika Tanszék egyetemi tanára és a Balatoni Mérnök Esték házigazdája elmondta, ezzel a rendezvénysorozattal nem csak a diákokat és pedagógusaikat, hanem minden természettudományi és mérnöki érdekesség iránt érdeklődőt meg szeretne szólítani.

Az esemény főszereplőiként a versenycsapatok is bemutatkoztak egy-egy rövid előadás keretében. Különösen fontos része volt ez a programnak, ugyanis a diákok a hozzájuk korban és élethelyzetben a legközelebb állóktól kaphattak iránymutatást a pályaválasztást illetően.

A hat bemutatkozó versenycsapatból ötöt személyesen, egyet online előadás formájában ismerhettek meg a résztvevők. A BME Solar Boat Team, akik napelemes versenyhajó fejlesztésével foglalkoznak, előadásukban bátorították is a középiskolásokat, hogy amint a BME-re fognak járni, csatlakozzanak hozzájuk. A két legfiatalabb csapat, akik nem kis kihívást vállalva kutatórakéták fejlesztésével foglalkoznak, a BME Suborbitals és a BME Aerospace Team is kiemelte, hogy a civil (azaz kutatási, vagy sport célú) rakéták fejlesztése több évtizedes egyetemi hagyományt élesztett újra a Műegyetemen. A BME Formula Racing Team elektromos és önvezető, a BME Motorsport belső égésű motoros, míg a Műszaki Pneumobil Csapat pneumatikus hajtással működő versenyautókat fejleszt. Közös bennük, hogy a tervezőasztaltól a legtöbb alkatrész fejlesztésén, tesztelésén át a versenyjárművek összeszereléséig minden munkafázist a hallgatók végeznek, és ennek eredményeként rendre kiemelkedő sikereket érnek el nemzetközi versenyeken.  

 

A Tudáscentrum előadótermeiben eközben a BME BTC jelenlegi és leendő vállalati partnerei tartottak tájékoztatót és bemutatókat az érdeklődők számára. A rendezvényt keretbe foglalta és egyben hitelesítette is ez a vállalati jelenlét. A vállalatok megerősítették az előadók üzeneteit, miszerint gépészmérnök, villamosmérnök és informatikus végzettségű fiatalokból hiány van a térségben, és mindnyájan egyetértettek abban, hogy nagy szükség lesz a Tudáscentrumban végzett üzemmérnök-informatikusokra.

Az előadások után a fiatalok közelről is szemügyre vehették a kiállított rakétákat, versenyautókat, illetve a Lana nevű napelemes hajót. A diákok kérdezhettek a csapattagoktól, sőt előre jelezhették felvételi szándékukat az egyes versenycsapatokba.

Az eseményről részletes beszámolót a novemberben megjelenő Műhely újságban olvashatnak.

 

Kancellária, Műhely

Fotó: Geberle B.