Design a jövőért!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem a Magyar Nemzeti Bank támogatásával fogott közös munkába a fenntarthatóbb jövőért.

A két egyetem hallgatói a klímavédelem jegyében terveznek olyan tárgyakat, eszközöket, amelyekkel kiválthatók lehetnek az egyszer használatos poharak is. A közös tervezési folyamat a környezettudatos és fenntartható életmód fontosságára is felhívja a figyelmet. Ezek a célkitűzések egyre meghatározóbbak az intézmények működésében. A BME közelmúltban indította el munkacsoportjait, amelyek a környezettudatos egyetemi működést ösztönzik. A METU képzéseiben is megjelenik a fenntarthatóság szempontja.

A projekt első szakaszát záró prezentáció alkalmával október 21-én a BME terméktervező szakos, valamint a METU formatervező művész mesterszakos hallgatói mutatták be terveiket társaiknak, Varga Andrásnak, a BME GPK Gép- és Terméktervezés Tanszéke mesteroktatójának, valamint György Árpád Hunornak és Pataki Dávidnak a METU Építészet és Design Tanszéke oktatóinak. A prezentáción Czigány Tibor, a BME rektora is részt vett.

A hallgatók zöme a kompakt, összecsukható poharak mellett egyéb eszközöket is tervezett, például praktikus ételhordókat, szelektív hulladékgyűjtőket, valamint okoscsapot és reszeltszappan-adagoló tervrajzzal is előrukkoltak a diákok, de volt, aki közösségkovácsoló, mechanikusan működő szerkezetet tervezett újrahasznosítható anyaghasználattal.

A második szakaszt záró prezentációra december 9-én kerül sor, mikor a hallgatók a kapott visszajelzések alapján továbbfejlesztett 3D-s terveiket ismertetik. A terveken a félév második felében kétfős csapatokban együtt dolgoznak a BME és a METU hallgatói.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Fotó: Geberle B.