Härtlein Károly és Sugár Péter Prima Primissima-díjas

Átadták a 2022-es Prima Primissima Díjakat, amelynek nyertesei két kategóriában is a BME szakemberei, oktatói lettek. A magyar tudomány kategóriában Halmai Péter Príma Díjat nyert.

A Művészetek Palotájában idén 19. alkalommal és összesen 10 kategóriában adták át az idei Prima Primissima Díjakat, továbbá a Közönségdíjat. A pandémiás helyzet miatt elmaradt ünnepélyes díjátadót 2019 óta ismét személyes jelenlét mellett rendezte meg a Prima Primissima Alapítvány.

 

2022-ben Prima Primissima Díjat kapott:

magyar építészet kategóriában: Sugár Péter, építész, BME Építészmérnöki Kar (BME ÉPK) Lakóépülettervezési Tanszék egyetemi tanára

 

magyar oktatás és köznevelés kategóriában: Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) Fizikai Intézetének mesteroktatója

(A műegyetemi nyertesekkel hamarosan interjút készít a bme.hu – szerk.)

 

A 2022-ben Prima Díjat kapott:

magyar tudomány kategóriában: Halmai Péter a BME Gazdasági- és Társadalomtudományi Karának (BME GTK) Közgazdasági Tanszék egyetemi tanára

         

Prima Primissima Díjat 2003-ban alapította meg a Vállalkozások Országos Szövetsége (VOSz), Demján Sándor vállalkozó kezdeményezésére. Az elismerés célja többek között az, hogy megőrizze a magyar értelmiség szellemi eredményeit, továbbá a tudomány, a művészet, a kultúra és a sport területének fejlesztése egy politikától független kitüntető cím odaítélésével, amely a közvélemény számra megkérdőjelezhetetlen értékkel, széleskörű társadalmi elfogadottsággal és figyelemmel bír. A Prima Primissima Díjat az OTP Bank tartja fenn immáron közel egy évtizede.

Az elismerést az alábbi 10 kategóriában ítélik oda: a magyar irodalom, a magyar színház-, film- és táncművészet, a magyar képző- és iparművészet, a magyar tudomány, a magyar oktatás és köznevelés, a magyar építészet, a magyar ismeretterjesztés és média, a magyar sport, a magyar népművészet és közművelődés, illetve a magyar zeneművészet.

Valamennyi kategóriában 3-3 (összesen 30) jelöltet, azaz Primát választanak, akik közül titkos szavazás útján kerül ki a végső győztes, a kategória Primissima-díjasa, továbbá a publikum által legnagyobbra értékelt Prima Primissima Közönségdíj nyertese.

A díjak nyertesei, valamint a közönségdíjas személyenként 15 millió forintban részesülnek.

Az utolsó személyes jelenlét megrendezett, 2019-es díjátadó óta az Primia Primissima Díjat kezelő alapítvány sem tétlenkedett: az azóta eltelt időszakban a szervezet ugyan működött, de 2020-ban a világjárvány miatt úgy gondolták, hogy a hagyományos díjak helyett inkább az egészségügy területén működő, nehéz helyzetbe került civil szervezeteken segítenek. 2021-ben pedig a járvány miatt csak szűk körben tarották meg az eseményt.

2022-ben összesen 652 érvényes jelölés érkezett a korábbi díjazottak és a szakmai szervezetek részéről.

Idén a Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették, így a korábbiaknál szélesebb körből kerülhettek ki a jelöltek. (A színház- és filmművészet kategóriája kiegészült a táncművészettel, a képzőművészet kategóriája az iparművészettel, a sajtó kategóriája pedig az ismeretterjesztéssel.)

bme.hu egy korábbi hírben számolt be az idei műegyetemi jelöltekről.

Az ünnepélyes díjátadó ünnepségen beszédet mondott Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumi elnöke. A díjazottakat és munkásságukat méltatva elmondta, hogy a kiváló szakemberek teljesítményének elismerése és bemutatása nemzeti önbecsülésünket erősíti, ösztönzi a tenni akarást, példát mutatva a jelennek és a jövő nemzedékének is. Mindemellett táplálja azt a reményt, hogy tisztességes versenyben kemény munkával és kitartással minden elérhető.

2022-ben Prima Primissima Díjat nyertek:

 

magyar építészet kategóriában: Sugár Péter, építész, egyetemi tanár

magyar képző- és iparművészet kategóriában: Hager Ritta, textilművész

magyar oktatás és köznevelés kategóriában: Härtlein Károly, mesteroktató

magyar tudomány kategóriában: Lovász László, matematikus

magyar ismeretterjesztés és média kategóriában: Bartók Rádió, komolyzenei rádió

magyar sport kategóriában: Hegedüs Csaba, olimpiai bajnok birkózó, mesteredző

magyar népművészet és közművelődés kategóriában: Kovács Gyula, erdész, a régi magyar gyümölcsfajták őrzője

magyar irodalom kategóriában: Dobai Péter, költő, író, dramaturg

magyar zeneművészet kategóriában: Keller András, hegedűművész, karmester

magyar színház-, film- és táncművészet kategóriában: Gálffi László, színművész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat.

 

Az ugyancsak 15 millió forinttal járó Közönségdíjat Hadas Krisztina, televíziós újságíró, szerkesztő, riporter kapta.

Gratulálunk intézményünk nyerteseinek és további sok sikert kívánunk a pályájukon.

 

 

TZS-KJ

Fotó: Szigetváry Zsolt