Megkezdődik a feldolgozás folyamata

Szombaton este a Liszt Ferenc repülőtéren a budapesti török nagykövetség katonai attaséja fogadta a földrengés sújtotta területről visszatérő BME-s szakembereket.

A BME mérnökei, Joó Attila László, Ther Tamás, Ther Pál, és Völgyi István az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITU) meghívására, Törökország budapesti nagykövetsége, és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) segítségével utazott ki a földrengés sújtotta területre.  Munkájuk során az OKF HUNOR mentőszolgálat munkatársaival Antakyában segítettek a mentésben és kárfelmérésben, majd török egyetemi kollégáikkal a helyi katasztrófavédelem az AFAD irányításával Kahramanmaraşban folytatták az épületek állékonyságvizsgálatát

A török természeti katasztrófában több mint 35 ezren vesztették életüket, a sérültek száma eléri a 105 ezer főt.

Az egy hetes küldetésről hazatérve Joó Attila László elmondta, a helyszínen felfokozott érzelmi állapotban, kizárólag a segítségnyújtásra koncentrálva dolgoztak. A katasztrófahelyzetben átélt traumák, most hazatérve jönnek majd elő, ezek feldolgozására csapat tagjainak már ajánlottak pszichológusi segítséget, amellyel valószínűleg élni is fognak.

Kapcsolatuk az ITU-s kollégáikkal nem szakad meg, hiszen tapasztalataikról az EELISA egyetemi szövetségnek közösen készítenek beszámolót. Terveik szerint az épületek állékonyságával kapcsolatos új ismereteiket török kollégáikkal közös cikkekben fogják közzétenni.

 

 

JA-KJ

Fotó: Joó Attila László, Móra Georgina