Modellértékű összefogás az európai tudástranszfer erősítéséért

A BME egyedülálló felsőoktatási együttműködésben vesz részt az informatikai és kommunikációtechnológiai kutatásban és fejlesztésben.

„A BME információs-infokommunikációs területen születő eredményeihez, ezek nemzetközi ismertetéséhez és továbbfejlesztéséhez jelentősen hozzájárul részvételünk az Európai Innovációs és Technológiai Intézet munkájában ” – hangsúlyozta Dr. Péceli Gábor, a BME rektora a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásában és a magyar kormány támogatásával megvalósuló Informatikai innovációs tudásközösség Európában program nyitórendezvényén, amelyet a projektkonzorcium koordinátoraként az ELTE rendezett.

 

Az újszerű kutatási irányokban leginkább az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont munkájában közvetlenül is részt vevő Villamosmérnöki és Informatikai Kar jár elől – tette hozzá a BME rektora. Az EIT ICT Labs egyike az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által létrehozott három tudományos és innovációs társulásnak, amelynek célja Európa vezető szerepének megerősítése az informatikai és kommunikációtechnológiai kutatás-fejlesztés terén. Péceli Gábor kiemelte még a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon zajló szakmai munkát, amely célrendszerében és tartalmában számos ponton kapcsolódik a projekthez. Tételesen felsorolta a 21. századi Műegyetem szakmai feladatait, és úgy vélekedett, hogy ezek: a kutatóegyetemi tudástranszfer, a tehetséggondozás, a példaértékű kari összhangon alapuló kutatási módszerek folyamatos fejlesztése, valamint az innovációs láncot átfogó egyetemi tevékenységek. A BME rektora rámutatott, hogy a BME és az ELTE közötti egyedülálló együttműködés már rövidtávon is képes lesz több hazai gazdasági szereplő, köztük kis- és középvállalkozások bevonására, így magas hozzáadott értékű tevékenységet igénylő munkahelyek létesítésére.

Dr. Mezey Barna, az ELTE rektora úgy vélte, hogy a kontinensen nagy hagyománya van a nemzeteken és politikai határokon túlmutató összefogásnak, és ezen alapul a tudományos és innovációs társulások rendszere is. E társulások feladata a nagy jelentőségű európai kutatási eredmények tudástranszferének erősítése, így Európa versenyképességének növelése. E folyamatban hazánk az egyetlen közép-kelet-európai ország, ahol ilyen tudásközpont létrejön. „Az ELTE és a BME karöltve végzi az új vállalkozó nemzedék kinevelését, az új informatikai és kommunikációs technológiák menedzselését, a kutatási eredmények rentábilissá tételét” – tette hozzá az ELTE rektora, aki szerint „a sokszereplős együttműködést megvalósító közösségi modell életképessége minta lehet a hazai és európai döntéshozók számára.”

Ezt a gondolatot erősítette meg Dr. Klinghammer István felsőoktatási államtitkár is. Kifejtette, hogy a kormány elkötelezett a hazai konzorcium támogatásában. Az egyetemek és az ipar együttműködése, az akadémiai és üzleti szempontok ötvözése segíti a magas színvonalú képzést, a felhasználók igényeire történő válaszadást a hétköznapokat megkönnyítő alkalmazásokban. A piaci igényekké formálható kutatások növelik a gazdaság teljesítőképességét – tette hozzá az államtitkár.

Az ELTE, a BME és a Cisco által vezetett konzorcium mintegy egymilliárd forintos támogatást nyert „Az EIT KIC társulásokban való magyar részvétel és partneri közreműködés támogatása” című, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásában megvalósuló pályázaton, amelynek eredményeképpen négy területen valósulnak meg fejlesztések 2014 áprilisáig az EIT ICT Labs Társult Nemzeti Csomópont vezetésével. A program kapcsán, négy átfogó témában legalább tíz nemzetközi kutatási és fejlesztési program megvalósítását vállalták a kutatók, amelynek eredménye, a tervek szerint 10 új prototípus, egy szabadalmi bejelentés és egy új vállalkozás létrehozása lesz.

További információk a projektről.

(Fotó: Philip János)