Egy író emlékei és egy könyvtár árulkodó nyomai a háborúról - könyvtártúra és filmvetítés

Időpont: 
2023. február 23. 16:30
Helyszín: 
BME OMIKK, könyvtár aula, BME OMIKK, földszint 2.
Kategória: 
Rendezvény
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
Barta Adél Miranda

A második világháború hatalmas veszteségeket okozott, amely rengeteg ember és család életét tette tönkre. Ezek az emlékek nem múlnak el nyomtalanul az emberek szívéből, életéből. Nyomai nemcsak a családi történetekben, de az épületekben is mai napig fellehetők. Szép Ernő naplója az emberi pusztítást, a háború nyomorúságát és az emberség megszűnését mutatja be ebben a kegyetlen és borzasztó helyzetben, a háborúban, mikor a világ teljesen kifordul önmagából. Az író mégis sajátos stílusában képes ötvözni a megértést a távolságtartó iróniával, melyben szenvedéseit beszéli el. 

A könyvtárban árulkodó nyomok szintén erre az időszakra emlékeztetnek minket. Sok épületet találat ért, mások zsákmányolások rejtőhelyéül szolgáltak, vagy bújtatásoknak, emberéletek megmentésének adtak otthont. A bombázások által okozott épületek, dísztárgyak, műemléki károk restaurálása sokszor tudatosan meghozott műemléki áldozatokkal is járt. Vajon a könyvtárépületet milyen módon érintette ez a zord időszak?  

Ha szeretnéd megtudni, hogyan zajlott a második világháború egy budapesti zsidó író szemén keresztül, és érdekel, hogy milyen nyomokat őriz a könyvtár erről az időszakról, akkor jelentkezz vezetett túránkra, majd tekintsd meg az Emberszag című film-szín-játékot, ahol mindezekre választ kaphatsz! 

Program  

Könyvtártúra: 2023. február 23. 16:30-tól

Helyszín: BME OMIKK, könyvtár aula 

Filmvetítés: 2023. február 23. 17:00-tól

Helyszín: BME OMIKK, földszint 2. 

A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

További információ a BME OMIKK honlapján olvasható.