Sokszínű fizika, ruházat fiziológiája, nők a technológiában

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017. április 26. és május 02. között.

2017. április 26. Atomot és nitrogént a gyerekeknek!

A BME K-épülete adott otthont a rendezvénynek, de már előtte ott várt minket a Sokszínű fizika busza, amiben egyetemisták mutogattak különböző érdekes dolgokat a gyerekeknek kezdve a pénzhamisítást ellehetetlenítő hologramfólia anyagainak megismertetésével, a CERN részecskegyorsító pontos céljainak bemutatásáig.

http://divany.hu/kolyok/2017/04/26/gyerek_iskola_kamasz_fizika_bme_fizika_mindenkie/

 

2017. április 26.  Senki sem volt kíváncsi a BME oktatóreaktorának jövőjére

Nem jelent meg érdeklődő azon a közmeghallgatáson, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a napokban tartott az átláthatóság biztosítása érdekében – eleget téve hazai törvényi kötelezettségeinek és a nemzetközi ajánlásoknak – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóreaktorának üzemeltetési engedélyéről. Így sem a hivatal, sem az engedélyes, sem a bevont szakhatóságok nem kaptak kérdést, nem hangzott el vélemény, észrevétel.

http://www.vg.hu/vallalatok/energia/senki-sem-volt-kivancsi-a-bme-oktatoreaktoranak-jovojere-487850
 

 

2017. április 26. Hörmann különdíj a BME építészhallgatójának

Tomasák Gergő, a BME negyedik éves építészhallgatója érdemelte ki a Hörmann Hungária különdíját a "Jövő Otthonai" elnevezésű ötletpályázaton.

http://www.marketinginfo.hu/hirek/article.php?id=45831&referer_id=rss

 

2017. április 27. Mitől lesz "okos" egy város?

Alföldi György DLA, a BME Urbanisztika Tanszékének egyetemi docense részéről elhangzott, hogy a megyei városok nagy erőkkel próbálják a smart programokat összerakni, és vizsgálják, hogy ezt hogyan tudják beilleszteni az egyéb városfejlesztési terveikbe. A szakember véleménye szerint, ha egy megyei jogú város eddig nem gondolkodott smart city fejlesztéseken, akkor szinte már el is késett.

http://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/mitol_lesz_okos_egy_varos.248925.html

 

2017. április 28. Jól érzik magukat a nők a technológiai iparban

Az idén április 27-én lévő pályaorientációs napon az Ericssonba ellátogató lányok megtudhatták, hogy mi mindent sajátíthatnak el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, és mindezt hogyan hasznosíthatják majd a felnőtt életük, karrierjük során.

http://computerworld.hu/computerworld/jol-erzik-magukat-a-nok-a-technologiai-iparban.html

 

2017. május 01.  A módszer, ami jobb a kemoterápiánál

Amerikai kutatások azt vizsgálják, hogy biológiailag lebomló nanorészecskék segítségével hogyan lehet átprogramozni az immunsejteket – más néven a T-limfocitákat –, hogy azok felismerjék és elpusztítsák a rákos sejteket. A nanotechnológiás immunterápia egyszer forradalmasíthatja a jelenleg használatos rákkezelési módokat is, ehhez azonban még nagyon sok kísérletre van szükség – mondta az InfoRádiónak Vértessy Beáta biokémikus, az MTA Enzimológiai Intézetének kutatója, a BME egyetemi tanára.
http://inforadio.hu/tudomany/2017/05/01/a_modszer_ami_jobb_a_kemoterapianal/

 

2017. április. 29.  Gyorsabban akar futni? Nézze meg, mit vesz fel!

Ma már tehát nagyon sokat számít, hogy mi borítja egy sportoló testét. Olyannyira, hogy még az Európai Unió is támogatásra érdemesnek tart egy, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem zajló projektet, amely a sportolók mozgásának és a ruházat fiziológiájának az összefüggéseire keres válaszokat. „A mozgások vizsgálatánál az egyes kiválasztott testpontok térbeli mozgását regisztráljuk az idő függvényében. A ruhatervezéshez felhasználjuk a mozgásadatokat, a testszkennerrel mért testadatokat, a ruházatfiziológiai mérési adatokat és a ruhaanyag és a test mechanikai tulajdonságait” – magyarázta Dr. Halász Marianna egyetemi docens, a projekt vezetője.

http://hvg.hu/elet/20170429_Gyorsabban_akar_futni_Oltozzon_fel_rendesen

 

2017. április 27. Felsorakoztak a legnagyobb hazai innovátorok - Századvég Gazdaságkutató konferencia

A kihívások leküzdésére hozta létre az Audi a 2025 stratégiát, amiben kiemelt helyet kap az elektromobilitás fejlesztése és a digitalizáció kiterjesztése. A cég emellett több felsőoktatási intézménnyel is együttműködik. A legfontosabbak a Széchenyi István Egyemmel, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Miskolci és az Óbudai Egyetemmel kötött megállapodások.

https://888.hu/article-felsorakoztak-a-legnagyobb-hazai-innovatorok-szazadveg-gazdasagkutato-konferencia

 

2017. április 28. Szűk határidővel írta ki az egyetemi kancellári posztokat a humán tárca

A Színművészeti Egyetem, a Műegyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a SOTE keres a posztra jelentkezőket.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/szuk-hataridovel-irta-ki-az-egyetemi-kancellari-posztokat-a-human-tarca-1393968

 

2017. május 02. Márkázott Nescafé-helyszín nyílt a BME-n

A Műegyetem főépületében nyitott közösségi helyszínt Társas néven a Nescafé. Az új egyetemi kávézót a Quiznight.hu segítségével egy karok közötti kvízjátékkal avatták fel.

http://kreativ.hu/vonal_alatt/cikk/markazott_nescafe_helyszin_nyilt_a_bme_n

2017. május 02. Nyomtassuk ki a Gondolkodó szobrát – diákkonferencia a Műegyetemen

A fiatalember a virtuális térben mozog, s a valóságban, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Simonyi Károly Szakkollégium diákjai 14. alkalommal rendeztek konferenciát azzal a céllal, hogy a hallgatók betekintést nyerhessenek az informatikai, a villamosmérnöki és a robotikai kutatások élvonalába.

http://www.hirado.hu/2017/04/28/nyomtassuk-ki-a-gondolkodo-szobrat-diakkonferencia-a-muegyetemen/?source=hirkereso