Űrkutatási konferencia, önkéntes nap, EU fiatal tudósok versenye

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017. szeptember 13. és szeptember 20. között.

2017. szeptember 13. Úton a fenntartható közlekedés felé

Az éghajlatváltozás várható következményeit felvázoló Németh Lajos meteorológus és a túlnépesedés problémáit taglaló dr. Kerekes Sándor egyetemi tanár után dr. Csiszár Csaba egyetemi docens lesz a Klímabarát esték következő vendége. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársa a közlekedési rendszerek átalakulásával összefüggő kérdésekről tart előadást szeptember 21-én a Barabás Villában.

http://www.hegyvidekujsag.eu/kozelet/uton-fenntarthato

 

2017. szeptember 14. H-SPACE 2018 konferencia

A H-SPACE 2018-at is a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Egyesült Innovációs és Tudásközpontja szervezi, együttműködve a Magyar Asztronautikai Társasággal (MANT). Ez egy nemzetközi űrkutatási konferencia, amely az űrkutatás és űrtevékenység tudományos, technológiai és oktatási kérdéseivel foglalkozik.

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20170914_hspace_2018_konferencia

További megjelenés:

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20170920_programajanlo_urkutatas_napja_2017

 

2017. szeptember 14. Önkéntességből jeles: várost szépítettek a műegyetemisták

Példás hagyomány, hogy a budapesti Műegyetemnek otthont adó XI. kerületet évről-évre csinosítják a hallgatók. Az idei Önkéntes Napjukon kerítést festettek, közterületeket tisztítottak, illetve több bölcsőde, óvoda, iskola és idősotthon felújításában segédkeztek. Önzetlen kezdeményezésükhöz a Poli-Farbe támogatásként biztosított festékanyagokat.

http://bdpst24.hu/2017/09/14/onkentessegbol-jeles-varost-szepitettek-a-muegyetemistak/

További megjelenés:

http://elomagazin.com/2017/09/onkentessegbol-jeles-varost-szepitettek-muegyetemistak/

http://www.mediapiac.com/marketing/onkentessegbol-jeles/23980/

http://www.erdon.ro/varost-szepitettek-a-muegyetemistak/3621974

 

2017. szeptember 14. Adatelemzés, szegmentálás, termékfejlesztés és kommunikáció

A generációelmélet áll a következő előadás középpontjában. Dr. Bernschütz Mária, a BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszékének egyetemi adjunktusa a célcsoportképzés és szegmentáció kérdéskörét járja körül.

http://turizmusonline.hu/cikk/adatelemzes__szegmentalas__termekfejlesztes_es_kommunikacio

További megjelenés:

http://hirlevel.egov.hu/2017/09/17/turisztikai-marketing-konferencia-2-0-allami-turizmus-marketing-digitalizacio-adattudomany/

 

2017. szeptember 14. Mars-szimuláció Ománban, magyar kutatók részvételével

Magyar részről az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének Környezeti Adaptáció és Űrkutatási csoportja, valamint a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének Beszédakusztikai Laboratóriuma vesz részt a kutatásban.

http://www.urvilag.hu/emberes_marsutazas/20170914_marsszimulacio_omanban_magyar_kutatok_reszvetelevel

 

2017. szeptember 14. Várpalotai hintabaleset: amit még nem mon­dott el a Műegyetem!

A balesetezett hintát a Happy New World Kft. üzemeltette, magát, a mutatványos berendezés használatát pedig a Budapesti Műszaki Egyetem Járműelemek és Jármű-szerkezetanalízis Tanszéke engedélyezte.

https://ripost.hu/cikk-varpalotai-hintabaleset-meg-mindig-hallgat-a-muegyetem/?source=observer

 

2017. szeptember 15. Eötvös Loránd, Corvinus, Horthy: miért éppen ezt a nevet kapták az egyetemek?

A műszaki egyetem története a 18. századba nyúlik vissza. Hasonlóképpen alakult ki, mint a többi egyetem: kezdetben mérnökképző intézet volt a nagyszombati egyetem részeként Institutum Geometricum néven. Ehhez csatolták hozzá a később létrehozott József Ipartanodát. 1850-ben új tanintézet alakult Joseph Industrieschule néven, amit Ferenc József hat évvel később Industrieschule Joseph Polytechnicum néven felsőfokú tanintézetté emelt.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/9/15/egyetemek_elnevezese_2F824B

 

2017. szeptember 20. A Magyar Innovációs Szövetség közleménye

Dr. Józsa János, a BME rektora "A víz ereje és elkeverő hatása" címmel tartott előadást, melynek fókuszában az árvíz állt. Hangsúlyozta, hogy minden tudós egy egyéniség, ezt az egyéniséget nem szabad elveszíteni, hanem ennek mentén kell tovább haladni, tovább fejlődni.

http://os.mti.hu/hirek/130023/a_magyar_innovacios_szovetseg_kozlemenye

További megjelenés:

http://www.sikerado.hu/technika/2017/09/15/Fiatal_tehetsegek_nemzetkozi_sikererol_volt_szo

 

2017. szeptember 15. Megvannak a Gyurós Tibor-díj idei nyertesei

A gálán elismerést vehetett át a Tresorit a legjobb IKT innováció kategóriában, a NAV e-SZJA rendszerének fejlesztői az év IKT-projektjének levezényléséért, valamint Dr. Jakab László, a BME dékánja, akit az év digitális oktatás nagykövetének választottak.

http://bitport.hu/megvannak-a-gyurostibor-dij-idei-nyertesei

További megjelenés:

http://gyartastrend.hu/cikk/atadtak_az_idei_gyuros_tibor_dijakat

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/atadtak_az_idei_gyuros_tibor_dijakat.html

http://www.sikerado.hu/tudomany/2017/09/15/Dijaztak_a_legjobb_szakembereket

http://webradio.hu/hirek/gazdasag/dijaztak_az_infokommunikacios_szektor_kivalosagait

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=142145

https://www.hwsw.hu/hirek/57807/ivsz-ikt-gyuros-tibor-dij.html

http://www.minuszos.hu/dijaztak-az-infokommunikacios-szektor-kivalosagait/

 

2017. szeptember 15. Az év információbiztonsági szakdolgozata

Az idén már 15. alkalommal kiírt pályázattal az Egyesület célja, hogy támogassa azokat a főiskolai és egyetemi hallgatókat, akik szakdolgozatukat az információbiztonság témakörében írják. 2017-ben Kovács Zoltán, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatója – szakdolgozat (BSc) kategóriábannyerte el a címet.

https://biztonsagportal.hu/az-ev-informaciobiztonsagi-szakdolgozata.html

További megjelenés:

http://hirek.prim.hu/cikk/2017/09/15/kihirdettek_az_ev_informaciobiztonsagi_szakdolgozata_cimet

 

2017. szeptember 15. Rekordot dönthet az idei BME egyetemi napok látogatószáma

Megdőlhet a látogatói rekord a XI. BME egyetemi napokon. A Sziget Fesztivál után a második legnagyobb budapesti zenei szórakoztató eseményen a 18-20 éves fiatalok ízléséhez igazították a kulturális kínálatot - írja az egyetem a honlapján.

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/9/15/BME_egyetemi_napok_WRI3JX

 

2017. szeptember 16. Több mint 1,2 milliárd forintot nyert el kutatás-fejlesztésre a Knorr-Bremse

A projekt egy korábbi, szintén az NKFI Alapból finanszírozott pályázat eredményeire épül, amelynek során a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. – konzorciumi tagként együttműködve az MTA-SZTAKI és BME kutatóival – önálló manőverezésre alkalmas tehergépjárművet fejlesztett ki.

http://jarmuipar.hu/2017/09/tobb-mint-12-milliard-forintot-nyert-el-kutatas-fejlesztesre-knorr-bremse/

 

2017. szeptember 16. Az egykori principia romjai felett

Vasáros Zsolt DLA vezetésével és Gaul Cicelle DLA közreműködésével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszéke már 2014 óta vesz részt a mikházai római romok feltárásában, illetve - hallgatói pályázatok segítségével – azok bemutatásában.

http://epiteszforum.hu/az-egykori-principia-romjai-felett

 

2017. szeptember 17. Töltési kényszer

Jelen pillanatban az elektromos járművek egyik legnagyobb kihívása a feltöltés és a hatótáv kérdésének megoldása. Amíg ezekre nem találnak megoldást, addig hiába kisebb e járművek környezet- és zajszennyezési mutatója, nem lesznek elég versenyképesek – hangsúlyozza ­Csiszár Csaba, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszékének docense.

http://magyaridok.hu/lugas/toltesi-kenyszer-2181013/

 

2017. szeptember 17. Hamarosan kiderül milyen az „Év háza” idén - Eredményhirdetés az Építészet Világnapján, október 2-án  

Az „Év háza" pályázat filozófiája szerint a zsűri állandó tagjai mellé minden évben az előző évben Ybl Miklós-díjjal jutalmazott építészeket kérte fel, jelen esetben a 2016-ban díjazottakat. A előző évekhez hasonlóan az idei zsűri elnökeDévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, tagjai pedig Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Szoják Balázs, az „Év háza" díj kurátora, Tóth Balázs, építész és az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője, és Dr. Tóth Elek DLA a BME Magasépítési Tanszék ny. egyetemi docense.

http://www.magyarepitestechnika.hu/index.php/hirek/4006-hamarosan-kideruel-milyen-az-ev-haza-iden-eredmenyhirdetes-az-epiteszet-vilagnapjan-oktober-2-an

 

2017. szeptember 18. Olyan ipari forradalom kezdődött, ami megrengeti a világot

4.0-s platform nálunk is létezik: 2016 májusában alakult meg az Ipar 4.0 – Nemzeti Technológiai Platform, amibe 40 hazai telephellyel rendelkező vállalkozás, kutatóintézet, szervezet és oktatási intézmény lépett be. A platform célja, hogy elsősorban a német mintát vegye át. A Monostori László akadémikus elnökölte szervezetnek többek között tagja az ELTE, a BME, a Continental, az Electrolux, az Ericsson, a Gépipari Tudományos Egyesület, az Ipari Parkok Egyesület, a Knorr-Bremse, a KÜRT Zrt. és Akadémia, a Magyar Kereskedelmi és lparkamara, az MTA, a Pest megyei önkormányzat, a Richter Gedeon, a Siemens és a T-Systems is (a teljes lista itt).

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/09/18/olyan-ipari-forradalom-kezdodott-ami-megrengeti-a-vilagot/

További megjelenés:

https://szakszervezetek.hu/hirek/11683-olyan-ipari-forradalom-kezdodott-ami-megrengeti-a-vilagot

 

2017. szeptember 18. "csendet viszek, zajt hozok" – a székelyföldi NOISE táborok

Léleklengető - alkotók: Bajcsi Péter, Both Hunor, Cseh Réka, Csiszár Borbála, Derzsi Szabolcs, Lassu Péter (BME, Rajzi- és Forma ismereti tanszék), Kazella Erika, Erőss Sándor (Okapi Design Lab), Hodor Levente, Kovács Apor, Kovács Hunor L. (hunap studio), Gál Zoltán (pillér stúdió), Kerekes Szabolcs, Máthé Balázs, Széles Ferenc, Tóth Ádám

http://epiteszforum.hu/csendet-viszek-zajt-hozok-a-szekelyfoldi-noise-taborok

 

2017. szeptember 18. A változni képes cégek érvényesülnek

Továbbá a BME-n keresztül létrejön a régóta várt IoT (vagyis a dolgok internete, Internet of Things) kompetencia-központ, ami a kis- és középvállalkozások kibontakozását hivatott segíteni – sorolta az elnök a terveket.

http://magyaridok.hu/gazdasag/valtozni-kepes-cegek-ervenyesulnek-2225854/

 

2017. szeptember 19. Beszámoló – BME Egyetemi Napok

A Műszaki Egyetem kari napok címen konkrétan egy három napos fesztivált hozott össze a campus területén. Immár tizenegyedik éve. Három színpadon ment a buli, diákok részére potom pénzért, de a külsős, teljes áru napijegy is mindössze 3000 ft-ba került.

http://primate.hu/beszamolo-bme-egyetemi-napok/

 

2017. szeptember 19. Eredmény a Siemens hazai újságíró-pályázatán

A pályázatokat értékelő szakértő zsűrit Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszékének tanszékvezetője, Zákányi Virág, a Gyártástrend főszerkesztője (a Gyártástrend a Kreatívot is kiadó PPH Media lapja - a szerk.), Deák Bálint a Világgazdaság főszerkesztője, és Virágh Adrienn, a Siemens Zrt. kommunikációs igazgatója alkotta.

http://kreativ.hu/cikk/eredmeny_a_siemens_hazai_ujsagiro_palyazatan

További megjelenés:

http://brandtrend.hu/media/2017/09/19/kivalasztottak-a-hazai-gyozteseket

 

2017. szeptember 20. A Roszatom képtelen volt időben bizonyítani, hogy biztonságos atomerőművet árul

Az orosz konstrukcióval szemben már 2014-ben is merültek fel szakmai aggályok Budapesten. Ősz János, a BME docense például azt mondta róla, hogy „finoman fogalmazva nem túl jó konstrukciót vettünk”.

https://444.hu/2017/09/20/a-roszatom-keptelen-volt-idoben-bizonyitani-hogy-biztonsagos-atomeromuvet-arul

 

2017. szeptember 20. Három fiatal az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Kocsis Ábel (a Soproni Széchenyi István Gimnázium végzett diákja, jelenleg a BME hallgatója) a „Mennyire vagyunk tartósak? (Gerincgörbületek kirajzolása Tolival)” nevű gerincvizsgáló eszközzel, Molnár Áron (a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium végzett diákja, jelenleg szintén a BME hallgatója) az „Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor” c. projekttel, Puskás Dávid (a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja) pedig a „3D nyomtatott Holdbázis” c. munkájával méri össze tudását a többi résztvevővel.

http://promenad.hu/cikk/harom-fiatal-az-eu-fiatal-tudosok-versenyen-181625

További megjelenés:

http://www.zetapress.hu/kulfold/81471

http://ww2.infovilag.hu/2017/09/19/fiatal-tudosok-europai-versenye-harom-magyar-a-tallinni-dontoben