Mérnökgeodézia 2017 konferencia

Időpont: 
2017. október 28. 09:00 és 17:00 között
Helyszín: 
K épület mf. 26. (Rédey terem)
Kategória: 
Konferencia
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

A konferenciát az MMK KTT kamarai továbbképzésként akkreditálta 4 továbbképzési ponttal. IRM továbbképzés szempontjából 2 továbbképzési pont ér.

Előzetes program

9:00-10:00 Regisztráció

10:00-10:10 A rendezvény megnyitása

10:10-10-30 Magyar János (FTVV Kft.): Acélkémény áthelyezés geodéziai irányítása a Dunai Finomító területén

Egy  kb. 30 m magas bélelt acél kéményt üzembővítés miatt 8 m-el áthelyeztek. A kémény alapjának előkészítése, az emelés irányítása és a kémény új alapra helyezése után a függőlegesbe állítása volt a feladatunk.

10:35-10:55 Kolozsvári Nándor (INNOTESZT Kft.): A Közutak Építésének Szabályozásában (KÉSZ) rejlő lehetőségek és kihívások

Az Útügyi szabályozási rendszer megújítása keretében az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több rendeletet előkészített és azok megjelenésén dolgozik. Ezek közül az egyik legfontosabb a Közutak építésének szabályozásáról szóló NFM rendelet (rövidítve: KÉSZ) lesz. A rendeletben megjelenő újdonságokat (melyek a kivitelezés szinte minden részét érintik) mutatja be röviden az előadás.

11:00-11:20 Takács Bence, Siki Zoltán (BME ÁFGT): Mérnökgeodéziai hálózatok és alkalmazási tapasztalatok

Az előadásban több budapesti nagyberuházás során létesített geodéziaialapponthálózat tervezését, kiépítését, meghatározását és dokumentálását mutatjuk be. Példákat mutatunk a tervezéshez, kivitelezéshez és műszaki ellenőrzéshez kapcsolódó geodéziai tevékenységekre, egyben kiemeljük az egységes mérnökgeodéziai hálózatok igényét és szerepét.

11:25-11:45 Lennert József (PhgSys Kft.): Ellenőrzési tapasztalatok mérnökgeodéziai feladatoknál

Ellenőrzési tapasztalatok mérnökgeodéziai feladatoknál. A mérnöki ellenőrzési lehetőségek fajtája (kivitelező mellett működő mérnök szervezet, MMK ellenőrzési csoportja, szerződött szakértő), módjai. Az ellenőr lehetőségei, hatáskörei az egyes esetekben. Kollégák és a kivitelezők viszonya/hozzá állása az ellenőrzést végző szakemberekhez. Személyes tapasztalatok.

11:50-12:50 Ebédszünet

12:50-13:10 Égető Csaba, Kalmár Tibor (BME ÁFGT):Folyók fölötti magasságátviteli technikák és összehasonlításuk

A folyók, illetve nyílt víztükör feletti magasságátvitelre számos eljárás ismeretes. Kutatásunkhoz az alapötlet a budapesti Szabadság híd rendszeres (2016-ban hosszabb idejű, 2017-ben alkalomszerű) lezárása szolgáltatta. Vagyis mi lenne, ha a lezárt hídon keresztül mint referenciamérésként meghatároznánk a két parton lévő pontok magasságkülönbségét, majd ezen magasságkülönbséget vezetnénk le különböző eljárásokkal (vastag osztásvonásokkal ellátott szintezőlécekkel végzett átszintezéssel, trigonometriai szintezéssel, illetve különböző GNSS mérésekkel). A mérésekről, a közben megszerzett tapasztalatokról és természetesen a meggyőző eredményekről számolunk be.

13:15-13:35 Ács Ágnes (BME): Interferométer felhasználása kalibrációs célokra

Előadásomban két olyan kalibrációs munkámat mutatom be, melyeket interferométer segítségével végeztem el. Elsőként a lineáris elmozdulás mérőkön alkalmazott módszereket és eredményeket mutatom be, majd egy dőlésmérőn keresztül ismertetem az interferométer kalibrációban betöltött szerepét.

13:40-14:00 Wéber József, Czuczai Tamás (Wéber 2000 Kft.): Egy sérült tartállyal kapcsolatos geodéziai mérések

Természetesen, mint mindig most is egy balesetes tartály mérését fogjuk bemutatni. Annál is inkább, mert ez a tartály kivételesen egy robbanás következményeként deformálódott el. A méréseinket természetesen a helyreállítás tervezéséhez használják fel a gépész tervezők és a deformáció nagyságából, méretéből pedig a tartályvizsgáló szervezet új technológiai utasítás készítését fogja elvégezni, hogy ilyen esemény a jövőben ne következhessen be.

14:05 -14:20 Szünet

14:20:14:40 Kiss Albert (Talppont Kft.): Épületszerkezetek méretellenőrzése során előforduló jellegzetességek, pontossági kockázatok

A kézi és mérőállomásba épített lézer távmérő porózus betonfelületen történő használatának jellegzetességei, tendenciózus hibajelenségei. Kis szabvány és egyéb kiegészítőkkel tupírozva.

14:45-15:05 Berényi Gábor (GeoCAD Bt.): Tervezési alaptérkép készítést és bányamérést segítő programok

A tervezési alaptérkép készítéséhez és bányaméréshez írt programok bemutatása, a terepi kódolási módszerünktől a feldolgozásig. Például pontfelhő vektorizálása élek berajzolásával vagy terepen GPS-el mért pontok automatikus összekötése lisp programokkal

15:10-15:20 Szabady Zsolt (Datakart Kft.): Trendek a geodézia és a geoinformatika területén, az Intergeo 2017 tükrében

Élménybeszámoló és tapasztalatok az idei Intergeo (Berlin szeptember 26-28) kiállításról (577 kiállító, 1032 termék).

15:25-16:30 Kerekasztal beszélgetés, moderátor: Rózsa Szabolcs

Eszmecsere szakterületünk jelenét, jövőjét érintő kérdések, problémák megbeszélése

  • Mérőeszközök kalibrálása
  • Munka- és szakember-ellátottság
  • Kamarai szakmai továbbképzések

Az előadások után 5 perc áll rendelkezésre kérdésekre és hozzászólásokra.

Poszter előadások:

Lovas Tamás, Rehány Nikolett, Somogyi József, Barsi Árpád (BME): Esztergomi vár építészeti felmérésének UAV és lézerszkenneres támogatása: Az esztergomi vár rekonstrukciójának építészeti tervezéséhez egy teljes épületrész külső és belsőfelmérésére volt szükség. A szokásos építészeti termékek (alaprajzok, metszetek/nézetek)
levezetésén túl a történeti épületkutatáshoz intenzitás alapú pontfelhőkből vezettünk le ortogonális falnézeteket, melyek később a helyszíni építészeti interpretáló felmérés alapjául szolgáltak.

Siki Zoltán (BME): Kiterjesztett valóság alkalmazása az oktatásban avagy digitális homokozó nem csak kicsiknek. A digitális homokozó játékos módon mutatja be domborzati idomok térképi ó ábrázolását és a felszínre eső csapadék lefolyását.

Siki Zoltán (BME/DigiKom): GeoEasy 3.0: A konferencia napján jelenik meg a program legújabb változata, mely számos újdonságot tartalmaz, ezek közül kiemelkedik a szoftver licencezésének megváltozása. A 3.0 verziótól GPL 2.0 licenc alapján nyílt forráskódúvá változik és mindenki számára, a licenc figyelembe vételével, szabadon felhasználhatóvá és fejleszthetővé válik.

További információ a Mérnögeodézia honlapján.