Kreatív közterek és "okos város" fejlesztések Szentendrén

Időpont: 
2017. november 09. 16:00
Helyszín: 
Offline Center 2000 Szentendre, Ady Endre út 6.
Kategória: 
Szimpózium
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
Partnerkapcsolatban a Rajzi és Formaismereti Tanszék, BME Építészmérnöki Kar, valamint Szentendre Város Önkormányzata
A szimpózium teljes címe: Kreatív közterek és "okos város" fejlesztések Szentendrén. A Kerényi Közösségi Park koncepciója.
 
Szinopszis:
A BME Építészmérnöki Kar Rajzi és Formaismereti Tanszéke Szentendre Város Önkormányzatának felkérésére 2017. évben oktatási és kutatási-tervezési programot indított szentendrei helyszínek, területek, intézmények fejlesztésében való közreműködésre. Az együttműködés során olyan építészeti, forma- és vizuális környezettervezési témák és projektek kerülnek előtérbe, melyekben az egyetemi munkacsoport a város jelenlegi és távlati elképzeléseit korszerű, "okos város" megoldásokat is beépítő javaslatokkal tudja segíteni. A Kerényi parkra készített tanulmányok és koncepciótervek a lakosság – és kiemelten az ifjúság – kreatív időtöltését, közösséget építő tevékenységeit próbálja segíteni az építészet, környezet- és tárgytervezés, valamint az informatika és a közösségi média eszközeivel – nagy hangsúlyt fektetve a lakókkal, a jelenlegi és jövőbeli használókkal való intenzív kommunikációra, interaktív programalkotásra.
A szimpózium és kiállítás az eddigi eredményeket mutatja be, valamint ismerteti a program jövőbeli céljait és feladatait.
 
A rendezvény programterve:
 
I. Köszöntő: Verseghi-Nagy Miklós polgármester
 
II. Előadások:
  • Sólyomné Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester: Művészeti, kulturális törekvések Szentendrén. Köztéri fejlesztések a kiállítási projektek mentén.
  • Aba Lehel főépítész: Városrendezési és építészeti elképzelések az okos város fejlesztési program mentén
  • ÉMI tudásközpont: Szentendre – smart city témában (Concerto program és Solar decathlon projekt)
  • Szikra Renáta művészettörténész: Kertek, parkok Szentendrén. A Kerényi park.
  • Sebestény Ferenc építész: Építészeti, környezettervezési és oktatási meggondolások egy közösségi park tervezése kapcsán.

III. Hallgatói tervek prezentációja

 
IV. Kiállításmegnyitó: Építész-, valamint forma és vizuális környezettervező mérnök hallgatók koncepciótervei Szentendre Város helyszínein
 
A Magyar Tudomány Ünnepe valamennyi BME programja ITT érhető el.