Egyiptomban 1996 - 2017

Időpont: 
2018. február 27. 18:00 és 20:00 között
Helyszín: 
Központi épület 2. emelet 10-es terem
Kategória: 
Előadás
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
Ipartanszék

Az előadás keretében bemutatnak több, Egyiptomhoz kapcsolódó helyszíni kutatást. Elsősorban azok építészeti vonatkozásaira koncentrálva, de nem mellőzhetők a régészeti, antropológiai, szociális, történeti és urbanisztikai szempontok sem. A projektek széles spektrumot ölelnek fel, egyrészt az 1996-óta az ELTE szervezésében és BME-s közreműködéssel sikerrel véghezvitt expedíciók (Keleti sivatag és Luxor Nyugati part), másrészt a Szépművészeti Múzeum Illahun-i (Fayyum oázis) projektje jöhet szóba.

2015 óta az Ipartanszék több szakmai szervezettel együttműködve saját terepkutatásba is kezdett, amelynek – a fő célként kitűzött Hassan Fathy (1900-1989) vernakuláris építészeti életmű feltárása mellett – mára igen sok és érdekes vonulata keletkezett. Ezek egy része immár széles nemzetközi-történeti kontextusban értelmezhető, és új típusú kihívást is jelent a kutatásban. Az érdeklődők betekintést nyernek a kurzus során bemutatásra kerülő projektek közül a terepkutatások eredményei mellett röviden a témában született TDK munkákba, a soron következő feladatokba és a jövő felvetéseibe is.

Az este során előadnak, illetve a témára reflektálnak az eddigi projektekben résztvevő oktatók és hallgatók (Dávid Dóra, Pokol Júlia, Tibai Frida, Veres Laura, Sági Gergely, Kovács Kata, Miklós Bernadett, Balázsik Stefánia, Nagy Eszter, Vasáros Zsolt).

További információ az Ipartanszék honlapján.