Magyar építészek szíriában

Időpont: 
2018. március 13. 18:00 és 20:00 között
Helyszín: 
Központi épület 2. emelet 10-es terem
Kategória: 
Előadás
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
Építészmérnöki Kar

A krízisÉPÍTÉSZET kurzuson 2018. március 13-án a közelmúltban Szíriában dolgozó építészek és építészhallgatók beszélnek munkájukról, tapasztalataikról. Az egyik legjelentősebb kulturális örökséggel rendelkező ország immár hetedik éve a háborús-polgárháborús cselekmények okán szerepel a híradásokban. Az érzékeny közel-keleti politikai-hatalmi egyensúly felborult, ennek egyik következménye a migráció, illetve az ország emberéletekben és anyagi javakban történő felbecsülhetetlen pusztulása. Átfogó helyzetértékelésre nem vállalkozhatunk, azonban a háború poklában léteznek Szíriában olyan témák és olyan helyek, amelyek most is az értékmentés fontos platformját képezik.

Szabó Árpád DLA egyetemi docens (Urbanisztika Tanszék) még jóval a jelenlegi háború előtt járt az országban, most az Aleppo-i bazárról, annak egykori, nagyszabású rehabilitációjáról és a jelenlegi helyzetről is fog beszélni. Vasáros Zsolt DLA (Ipartanszék) egykori résztvevőként egy 2001-es dél-szíriai német expedíciót elevenít fel, míg Árva József (Ipartanszék) előadásában a PPKE Régészeti Missziója keretében, szintén a háború előtt a Margat-i keresztes erődben végzett munkájáról beszél. 2015 ősze óta több alkalommal vettek részt építészek és építészhallgatók (Balázsik Stefánia, Dávid Dóra, Miklós Bernadett, Kovács Kata, Lovas Klára, Sági Gergely, Tibai Frida és Vasáros Zsolt) a PPKE misszióban Margatban (Major Balázs PhD vezetésével) és Crac des Chevalier-ben (Vágner Zsolt vezetésével). A résztvevők röviden bemutatják az ott végzett munkájukat, illetve „szemtanúként” számolnak be az évek óta háborúban álló ország mindennapjairól.

Tervünk szerint egy következő alkalommal – áprilisban – a BME-n és a PPKE-n tanuló, illetve doktoráló szír hallgatók mutatják be az ő nézőpontjukból egyrészt a közös munkánkat, illetve a szíriai mindennapokat.