Háromtest probléma - Az ég mechanikája

Időpont: 
2018. március 28. 19:00 és 20:30 között
Helyszín: 
R épület 113-as terem
Kategória: 
Előadás
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
BME Kozmosz Kör

 

Stépán Gábor, a Gépészkar méltán híres oktatója, a Műszaki Mechanika tanszék tanszékvezetője tart előadást a több, mint 300 éves mechanikai probléma történetéről.

A klasszikus mechanika háromtest-problémája arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan írható le kezdeti feltételek és mozgásegyenletek felhasználásával három test egymás gravitációs terében végzett mozgása Newton mozgástörvényei alapján. Ennek a kérdésnek igazán hosszú történelme van: már Newton is írt róla az 1687-es Principiájában, és bár a két testre vonatkozó esetet meg is oldotta (és így levezette Kepler törvényeit a Newton-axiómákból), a háromtest-problémára nem tudott választ adni. Így a klasszikus mechanika hajnalától kezdve foglalkoztatta a fizikusokat és matematikusokat ez a kérdés, melyre ma sem létezik kielégítő megoldás - erről a gazdag történelemről fog mesélni Stépán tanár úr.

Az Egyetemi Kozmosz Kör által szervezett előadáson a részvétel ingyenes, de a terem férőhelye korlátozott, azok, akik regisztrálnak, előnyt élveznek.

További információ az esemény Facebook oldalán.