Prediktor-korrektor belsőpontos algoritmusok elégséges lineáris komplementaritási feladatokra

Időpont: 
2018. április 19. 14:15 és 15:45 között
Helyszín: 
H épület 306-os terem
Kategória: 
Előadás
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
Differenciálegyenletek Tanszék

Előadó:Rigó Petra Renáta

Az előadások célja prediktor-korrektor belsőpontos algoritmusoknak a bemutatása lineáris komplementaritási feladatok megoldására.

A belsőpontos algoritmusok esetében fontos szerepet játszik a keresési irányoknak a meghatározása. Darvay 2003-ban bevezette lineáris programozási feladatokra a centrális utat meghatározó rendszer algebrailag ekvivalens átalakítás módszerét, amely új keresési irányokat, és ezekhez tartozó új belsőpontos algoritmusokat eredményezett. Ezt a technikát elégséges lineáris komplementaritási feladatokra is sokan általánosítottak (pl. Kheirfam 2013-ban).

A prediktor-korrektor algoritmusok hatékonyaknak bizonyulnak, ezért ezeknek az algoritmusoknak a tanulmányozásával és elemzésével foglalkozunk elsősorban. Ezek a módszerek egy adott iterációban egy prediktor és egy vagy több korrektor lépést tesznek meg.

Az előadás első felében egy egységes keretet adunk meg prediktor-korrektor belsőpontos algoritmusok esetében a keresési irányok, Newton-rendszer és skálázott rendszer megoldhatóságára vonatkozóan elégséges lineáris komplementaritási feladatok esetében. Továbbá, az előadás második felében Kheirfam 2013-ban bevezetett prediktor-korrektor belsőpontos algoritmusát mutatjuk be részletesebben, amely a Darvay által bevezetett technikát használja a keresési irányok megválasztására.

További információ a Differenciálegyenletek Tanszék honlapján.