Állami kitüntetések, dominó-effektus, pneumatikus autós bemutató

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. augusztus 16. és augusztus 22. között.

 

2018. augusztus 16. Forgalomba helyezték az M4-es új szakaszát

Lajkó Csaba és Polgár Balázs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói, a Löködönc Pneumobil elenevezésű projekt résztvevői pneumatikus autóikkal bemutatót tartanak az M4 gyorsforgalmi út Ceglédbercel-Cegléd közötti 8,1 kilométeres szakaszának forgalomba helyezésén Ceglédnél 2018. augusztus 16-án.

https://gondola.hu/hirek/227189-Forgalomba_helyeztek_az_M4-es_uj_szakaszat.html

 

2018. augusztus 17. A forrasztás-technológia fejlesztésén dolgozik a BME és az FHL Björn

Új eljáráson dolgoznak a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) szakemberei és a Volkswagen móri beszállítója.

https://autopro.hu/oktatas/A-forrasztas-technologia-fejlesztesen-dolgozik-a-BME-es-az-FHL-Bjorn/27011/

 

2018. augusztus 17. Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adtak át

Kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült: CSISZÁR CSABA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszékének egyetemi docense, FEHÉR BÉLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének egyetemi docense, KOVÁCS ÁDÁM,  a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának dékánhelyettese, a Műszaki Mechanikai Tanszék egyetemi docense.

https://nullahategy.hu/allami-kitunteteseket-es-szakmai-dijakat-adtak-at/

 

2018. augusztus 18. Űrtechnológiát adnak a magyar vállalkozások kezébe

Kiemeltnek számít a budapesti transzferiroda: saját forrásból is írhat ki pályázatokat. Ilyen központ négy működik Európában. 2016 vége óta egy pályázati kört már lezártak, az egyik nyertes projekt egy mobil 5G-s hullámterjedés-mérő berendezés, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán fejlesztenek ki. Nemzetközi bemutatása is megtörtént, a befektetői tárgyalások most folynak.

http://hvg.hu/tudomany/201830__urkutatas__vallalkozasfejlesztes__technologiatranszfer__minosegjelzo

 

2018. augusztus 18. Űrakadémia 2018 – kiegészítő gondolatok

Ha a jövőben hatékony űrmérnökképzést szeretnénk, előtérbe kell helyeznünk az érdeklődés, kíváncsiság folyamatos és széleskörű fenntartását. Dr. Gschwindt András
c. egyetemi docens véleménycikke.

http://www.urvilag.hu/velemenyek/20180818_urakademia_2018_kiegeszito_gondolatok

 

2018. augusztus 21. A sebzett hős

Bory Jenő (1879–1959) a kiváló szobrász, aki később első világháborús emlékművek sorát készítette el, amelyek közül hármat emelek ki: a második a Sebzett hős szobra. Míg az előzőt a személyes kötődés, ez utóbbit az alkotás ikonográfiai értéke és érdekessége miatt emelem ki. A közadakozásból készült szobor eredetileg a Műegyetem főépülete mögötti téren állt, s 1927-ben avatták fel. L. Simon László írása.

http://latoszogblog.hu/blog/a_sebzett_hos

 

2018. augusztus 21. A dominó-effektus

Sötéten látná imádott fővárosa jövőjét, de inkább azt a taktikát választja, hogy nem foglalkozik vele. Megteheti, hiszen a városépítész dr. Meggyesi Tamás prof. emeritus, azaz jó ideje nyugdíjba vonult a BME Urbanisztika Tanszékének éléről. Van azonban egy érdekes teóriája Buda­pest építészeti stratégiájáról.

http://turizmusonline.hu/cikk/a_domino_effektus