Építészet: Köztéri alkotás, közös emlékezet

Időpont: 
2018. október 11. 17:00 és 19:00 között
Helyszín: 
Francia Intézet, Fő u.17, Budapest 1011
Kategória: 
Konferencia
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
Középülettervezési Tanszék

Konferencia és kerekasztal-beszélgetés
 
Philippe Prost (Paris-Belleville Építészeti Főiskola) és Szabó Levente (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar) mindketten bemutatják saját felfogásukat az építészeti örökség, az alkotás és az emlékezet közötti kapcsolatról. Előadásaikat az emlékezet és építészetnek a közösségek tudatában betöltött szerepéről szóló vita kíséri majd.
 
Moderál: Benkő Melinda, tanszékvezető, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki kar, Urbanisztika tanszék
 
Philippe Prost az építészet, saját kutatásai és létesítményei eredményeképpen, építészként, várostervezőként és Párizs-Belleville Nemzeti Építészeti Iskolájának professzoraként helyek emlékét tárja fel, hogy kortárs rálátást biztosítson azokra.
Ellentétben azokkal az építészekkel, akiknek az aláírását azonnal felismerik, Philippe Prost alkalmazkodik azon helységek történelméhez és földrajzához ahol ő közbelép, a Notre-Dame-de-Lorette emlékműtől a párizsi pénzverde eszközeinek központi műhelyéig. „Belemerülök minden helybe, hogy megértsem a szellemét, értelmezzem, átalakítsam és kortárs olvasatát adjam.” Az első nagy sikere a Belle-Île-en-Mer-i fellegvár helyreállítása volt, abban az időben a franciaországi történelmi emlékek legfontosabb magán telephelyén. Ezzel a kortárs mesterművel szemlélteti ma is, mennyire párban jár az alkotás és az örökség, és nincs szükség az építészeti megközelítésmódok szétválasztására.
Az erődítmények történészeként Philippe Prost számos cikket és könyvet publikált, köztük a Birodalom erődítményeit (1991), és olyan kollektív munkákban vett részt, mint A város és a háború.
 
Szabó Levente építész, a Hetedik Műterem építészeti stúdió vezetője, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán a Középülettervezési Tanszék docense. Kutatási területei a középületek és a közterek kialakítása, az építészet és kritika, valamint az építészet és az emlékezet közötti kapcsolatok. Ybl Miklós Díjban részesült 2018 márciusában "a jelen és a múlt újraértelmezéséért". Többek dolgozott között a régi budai városháza újjáépítésén, Sopron Várkerületének újjáépítésén, valamint olyan emlékhelyeken is, mint például az ELTE II. világháború áldozatainak emlékműve, és a reformáció 500. évfordulója alkalmából állított köztéri installáció.
 

További információ a Középülettervezési Tanszék honalpján található illetve az esemény Facebook oldalán.