A digitális kultúra és médiaműveltség szerepe a felsőoktatásban, a mérnökképzésben – a lokális támogatás és globális láthatósággal szembeni elvárások

Időpont: 
2018. november 10. 10:00
Helyszín: 
Q épület, A 139, Biszterszky terem
Kategória: 
Konferencia
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
Műszaki Pedagógiai Tanszék
 
 
 
Az információs kor természetének köszönhetően a tanulók (az általános iskolától a felsőoktatásig) mind tágabb horizonton kívánnak ismereteket szerezni, miközben a mindennapi felhasználói gyakorlat sémái szerint közelítenek az online elérhető információk és az okostelefon alkalmazások felé. Hasonlóképpen, a közösségi média népszerű platformjai a kísérletezés folytán mind az oktatás terepévé váltak. Ezzel együtt korábban soha nem látott lehetőségei, de buktatói is megjelentek a nem-formális tanulásnak, amely még izgalmasabb vizsgálati terület lett.
 
Konferenciánkon és a hozzá kapcsolódó workshopon a jó gyakorlatok mellett megvitatjuk a mellékutakat, sikertelen próbálkozásokat is, miközben egy ívet írunk le, melyben a média oktatásban betöltött szerepének átalakulását mutatjuk be. A hagyományos tanulási modell számára az új informatikai és hálózati eszközök egyre növekvő teljesítményének hatása komoly kihívást jelent. Az a tény, hogy a legkorszerűbb technológiák ára az irántuk támasztott kereslet és használatuk látványos növekedése mellett folyamatosan csökken, könnyen hozzáférhetővé teszi a digitális forrásokat, az információt és az Internetet, ami a közösségi médiával együtt a felhasználói/tanulói szokásokban és elvárásokban radikális változásokat idéz elő.
 
További információ a Műszaki Pedagógiai Tanszék honlapján található.