"Li-ion-akkumulátor: a találmány, ami Nobel-díjat ér"

Időpont: 
2019. november 12. 15:00
Helyszín: 
Ch.C épület, 14 előadóterem
Kategória: 
Előadás
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

Előadó: Höfler Lajos egyetemi docens BME VBK

Az előadás rövid kivonata:

2019-ben a Nobel Bizottság választása három olyan kutatóra esett, akiknek köszönhetően ma a zsebünkben hordhatunk olyan eszközöket, amiket néhány évtizeddel ezelőtt csak a tudományos fantasztikus filmekben láthattunk. A Li-ion-akkumulátorok lehetővé tették, hogy egyre több elektromos autó fusson az utakon, és segíthetnek abban is, hogy a megújuló energiaforrások által termelt áramot ne csak az előállításuk pillanatában tudjuk felhasználni. Az előadás célja, hogy bepillantást nyújtson a Nobel-díjas találmány működésébe, és érthetően áttekintse a technológia lehetőségeit és kihívásait.

Néhány mondat az előadóról:

Höfler Lajos, a Martin Winterkorn által 2012-ben a Budapesti Műszeki és Gazdaságtudományi Egyetemen alapított Gyurcsányi E. Róbert által vezetett Elektrokémiai Kutatócsoport tagjaként több mint öt éve működik együtt a német Volkswagen AG céggel a Li-ion-akkumulátorok viselkedésének alaposabb megértése céljából.

A BME-n szerezte a PhD fokozatát elektrokémiai rendszerek kísérleti és elméleti vizsgálatából. Posztdoktori kutatóként lehetősége volt két-két évet eltölteni a University of Michiganen és a University of Oxfordon. 2014-ben a kémia tudomány területén egyedüliként megkapta a Junior Prima díjat. Egy a tanszékünkön folyó ipari projekt keretében több mint öt éve működik együtt a német Volkswagen AG céggel a Li-ion-akkumulátorok viselkedésének alaposabb megértése céljából.