ÉPTÖRT 150 – 150 éves a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Időpont: 
2021. május 12. 18:00
Helyszín: 
FUGA youtube csatorna: https://www.youtube.com/user/fugabudapest/videos
Kategória: 
Kiállítás
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

A megnyitóesemény online zajlik a FUGA youtube csatornáján.

A kiállítás megtekinthető: 2021. június 6.-ig (az érvényes látogatási feltételekről kérjük tájékozódjon a FUGA honlapján)

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti Tanékének története 150 éve kezdődött, amikor Steindl Imrét professzorrá nevezték ki a Királyi József Műegyetemen. Két évtizeden belül Hauszmann Alajos és Czigler Győző kinevezésével kialakult az Ókor-, Középkor- Újkor Tanszékek struktúrája, amely hosszú ideig a tervezés-oktatásért is felelős volt. A struktúra lényegében a II. világháborúig fennállt, utána az építészettörténet-, építészetelmélet- és műemlékvédelem oktatása erősödött meg. 1958-tól egy tanszéken belül, 1972-től 1996-ig intézeti formában.

Kiállításunkban történetünk folyamát egy idővonalon mutatjuk be a korszakok építészetének és történetének kontextusában. Ezen az alapvetően szöveges-informatív elemen túl vizuális tartalmakat jelenítünk meg. Működésünk alapját jelentő tudományos munkánkat a 150 év alatt munkatársaink tollából született könyvek borítói mutatják a FUGA nagytermét középen osztó pillérsoron. A bejárat mellett kis kivetítőkön digitálisan jelenik majd meg intimebb távolságból szemlélhetően egy fotóválogatás tanszékünk életéből és munkatársaink terveiből. Tanszékünk Archívumának anyagára alapozva nagyméretű terveket mutatunk be a falakon részben eredeti, archív rajzokkal, részben digitálisan. Jelenlegi oktatásunkból ízelítőt adva hallgatóink terveit és makettjeit kis kivetítőkön mutatjuk be a bejárattól távolabbi rövidebb falon, ahova a helyszínen készülnek rajzok egy táblafestékkel alapozott felületen. Tárlókban munkákhoz kapcsolódó tárgyanyagot – régi rajzeszközök, üvegdiák, felmérőműszerek, hallgatói puskák és jegyzetek – mutatunk be.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap