Lányok Napja a Műegyetemen

Időpont: 
2022. április 28 (Egész nap)
Helyszín: 
BME
Kategória: 
Rendezvény
Szervezés: 
BME-egyetem
Kapcsolattartó: 
lanyoknapja@nokatud.hu

Ismét megnyitja kapuit a műszaki-, gazdasági és természettudományok iránt érdeklődő középiskolás lányok előtt a Műegyetem április 28-án. Az egész napos eseményre a BME változatos programokkal várja a lányokat, akik megismerhetik többek között a kiberbiztonság vagy éppen a kvantumtechnológia rejtelmeit, drónok segítségével rekonstruálhatnak egy baleseti helyszínt, vagy éppen megnézhetik az egyetemen épített önvezető gokartot. A légiirányítás kihívásai mellett egy igazi reaktor vagy szélcsatorna működését is testközelből láthatják, csakúgy, mint a 4-es metró titkait, vagy akár egy gyalogoshíd építését. Arra is választ kaphatnak hogyan játszhatott szerepet a Liba játék a híres Dreyfus perben, hogy lehet a szemmozgásból következtetni az agytevékenységre.

Idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 5 kara csatlakozott a Lányok Napja programsorozathoz, hogy segítsék a műszaki érdeklődésű lányok későbbi pályaválasztását. A színes programkínálatból mindenki megtalálhatja a számára legérdekesebbet, legyen az a matematika, a programozás, a közlekedés, a 3d nyomtatás vagy éppen az építőmérnöki tudományok.

Töltsétek velünk a napot! Ismerjétek meg a Műegyetemet!

Jelentkezés: https://lanyoknapja.hu/programlista/

 

Programok:

BME Építőmérnöki Kar

08:45 - 12:30 – (Hid)Ász lányok – az épülő budapesti gyaloghíd meglátogatása

08:45 - 12:30 – A mély titkai: kötött pályán kötetlenül – A négyes metró építőmérnöki és üzemeltetési érdekességei

08:45 - 17:00 – Építsd, szépítsd a világot! – Az építőmérnök világalkotó tevékenységének megismerése házon belül és kívül.

 

BME Gépészmérnöki Kar

10:00 - 14:00 – 3D nyomtató, nagy szélcsatorna, gyógyító mérnökök

Kíváncsi vagy a zene és a tüzeléstechnika kapcsolatára? Mi köze a Gépészmérnöki Karnak a véráramlás modellezéséhez, és hogyan tudja egy mérnök egy orvos munkáját támogatni?
És még a 3D nyomtatást is láthattok! Tartsatok velünk!

 

BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar

09:00 - 12:45 – A közlekedés jövője – a vasúttól a logisztikán át a légiforgalmi irányításig

09:00 - 12:45 – A közlekedés jövője – közlekedési rendszerek szimulációja, drónos baleseti helyszínelés, egy logisztikai mérnök mindennapjai és a városi közlekedés tervezése… most mind rád vár!

09:00 - 12:45 – A közlekedés jövője – logisztika, közlekedési szimulációk, önvezető autók, és a környezetbarát közlekedés

 

BME Természettudományi Kar

08:15 - 11:30 – A radioaktivitás barátunk, vagy ellenségünk? Fair dolog valakit a bíróságon valószínűségi alapon elítélni? Választ kapsz a kérdésekre, eljuthaszt a BME Oktatóreaktorába.

09:45 - 12:00 – Laborlátogatások a BME TTK-n

14:00 - 15:45 – Hullahopf + Utazás a dimenziók között - milyen térben él egy kvantumbit?

16:00 - 17:45 – Zenon-paradoxonok

16:00 - 17:45 – Életjáték és ami mögötte van.

 

BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar

09:00 - 13:00 – Segítség, bedrótoztak! – Lányok a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán

Szeretnéd tudni, mennyire lehet okos egy telefon? Érdekel a kiberbiztonság vagy éppen a kvantumtechnológia? Kíváncsi vagy, hogy lehet megállapítani a beszédhangodból, milyen a hangulatod vagy hogy van-e valamilyen betegséged? Mindez és még sok egyéb izgalom – nagyfeszültségű labor – vár rád! Csatlakozz, és építsük együtt a holnapot!