A BME VBK két oktatója is Lendület kutatócsoportot alakíthat

Az MTA Lendület programjának idei nyertesei, köztük a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar oktatói, összesen 619,3 millió forintos támogatással alakíthatnak önálló kutatócsoportot.

 

Kállay Mihály a Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék egyetemi docense. Kutatásainak célja olyan, a jelenleginél kisebb számításigényű modellek kifejlesztése, amelyek – a sokszor pontatlan elméleti eredményekkel szemben – a kísérleti adatokhoz mérhető paraméterekkel szolgálnak a nagyméretű molekulák egyes kémiai tulajdonságairól. A vizsgálatok a nagy- és közepes méretű molekulák olyan jellemzőinek pontos számítására is kiterjednek, amelyek elméleti úton jelenleg nem vagy csak pontatlanul határozhatók meg. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense által kifejlesztendő módszerek további kémiai problémák megoldásához járulhatnak hozzá.

 

 

Gyurcsányi E. Róbert (42) fő kutatási területe a kémiai és a bioérzékelés. A Lendület program keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékén alapít önálló kutatócsoportot. Célja olyan új kémiai nanoszenzorok fejlesztése, amelyek vírusok, fehérjék, nukleinsavak és ionok rendkívül érzékeny és költséghatékony diagnosztikai célú meghatározását teszik lehetővé. A csoportja által tervezett nanoszenzorok segíthetnek egyebek mellett a csecsemőket és kisgyermekeket veszélyeztető RSV vírus meghatározásában, illetve különböző betegségekre utaló mikro-RNS- és DNS-szálak kimutatásában is. A kémikus úgy véli, olyan támogatásban részesül, amellyel a kutatók szabadon és eredményesen valósíthatják meg a legjobb ötleteiket.

 

 

Az MTA teljes híre itt olvasható.