OTDK elismerések, Hand-in-Scan siker, díjazott etológusok

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. március 25-31. között.

 

2015. március 25-27. Lányok napja: növelnék a nők arányát a 'férfias szakmákban'

A szervező Nők a Tudományban Egyesület idén először a fiatalabbakra is kiterjesztette programját, és a 9-14 éves korosztály számára Apa-Lánya Napot szervezett. A műszaki vagy informatikai területen dolgozó apukák egy napra lányaikat is magukkal vitték a munkahelyükre. Az akcióhoz a BME, az Audi, az NNG, az EPAM, a Microsoft, a SZIE és a PPKE is csatlakozott. A 2015-ös Lányok Napja akcióban 11 egyetem és kutatóintézet, és 21 vállalat vesz részt 34 programmal 10 városból. BME programok: http://lanyoknapja.vik.bme.hu/program/

Hír elérhetősége: http://orientpress.hu/141105

http://www.weborvos.hu/hirek/tudomanyok_irant_erdeklodo_lanyok_napja/222164/

http://computerworld.hu/computerworld/lanyok-napja-2015.html

 

2015. március 27. Díjakat vehettek át a fiatal tudósok

Varga Mihály szerint a műszaki értelmiségnek kiemelt szerepe van és lesz a magyar gazdaság fejlődésében és előrejutásában. A nemzetgazdasági miniszter erről március 27-én beszélt Budapesten, a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia műszaki tudományok szekciójának díjátadóján. A BME hallgatói által elért eredményekről az egyetem honlapja közölt összefoglalót: http://www.bme.hu/hirek/20150331/A_talalmanyok_ne_vesszenek_a_felejtes_homalyaba

Hír elérhetősége: http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=32718

 

2015. március 27.Hand-in-Scan siker a Science2Business versenyen

A BME spin-off-ja 2. helyezést ért el a Bécsben megrendezett Science2Business versenyen. A 4 ezer euróval járó díjat az innovatív kézhigiénia ellenőrző készülékük kifejlesztéséért kapták.

Hír elérhetősége: http://www.eco.hu/hand-in-scan-siker-a-science2business-versenyen/

 

2015. március 27.A szocialista korszak ipari öröksége – értékek és hasznosítás

A szakmai portál összefoglalót készített a BME Ipari- és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék és az ICOMOS TICCIH szervezésében megrendezett konferenciáról, amelynek középpontjában a szocialista korszak kényszeriparosításának építészeti emlékei voltak.

Hír elérhetősége: http://epiteszforum.hu/a-szocialista-korszak-ipari-oroksege-ertekek-es-hasznositas

 

2015. március 30. Jelnyelvoktató alkalmazás győzött az 1appon

A Műegyetem által idén másodjára meghirdetett 1 millió forintos díjazású alkalmazásfejlesztő versenyt a „Mutasd!” mobiltelefonos alkalmazás nyerte, amelynek segítségével sokban javulhat a siketnémák társadalmi integrációja. Az idei versenyen a BME összesen 4 helyezést szerzett, a négy díjból kettőt a Villamosmérnöki és Informatikai Kar hallgatói hoztak el.

Hír elérhetősége: http://www.hirado.hu/2015/03/30/jelnyelvoktato-alkalmazas-gyozott-az-1appon/

 

2015. március 31. Díjat nyertek magyar etológusok

2015 márciusában Portlandben rendezték az emberek és a robotok kapcsolatával foglalkozó, International Conference on Human-Robot Interaction (HRI2015) című tanácskozást. Itt a Leading a Person Using Ethologically Inspired Autonomous Robot Behavior című értekezés, amelynek egyik szerzője Korondi Péter, a BME Mechatronika Optika és Gépészeti Informatika Tanszék (MOGI) vezetője, valamint az ELTE és japán egyetemek kutatói, a Late-Breaking Report Award díjat szerezte meg.

Hír elérhetősége: http://www.nyest.hu/hirek/dijat-nyertek-magyar-etologusok

 

2015. március 30. Elektronikus fékrendszerek fejlesztése haszongépjárművekre projekt zárásáról

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap pályázatán nyertes kutatás-fejlesztést felölelő projektet a BME Elektronikus Jármű és Járműirányítási Tudásközponttal (BME-EJJT) közösen végzi a Knorr-Bremse. A pályázat keretén belül a szakemberek új technológiai alapokon nyugvó elektronikus fékrendszer komponenseket fejlesztenek, amellyel a speciális igényeket megfogalmazó haszongépjármű gyártók megrendeléseit teljesíti a vállalatcsoport. Az új fejlesztéssel a szigorú EU-s és biztonsági előírásoknak megfelelni tudó rendszereket tudnak szállítani a megrendelők számára.

Hír elérhetősége: http://kecskemetilapok.hu/hun/s_!news/i_gazdasag_21/i_elektronikus_fekrendszerek_fejlesztese_haszongepja_70021/t_Gazdas%C3%A1g%20-%20Elektronikus%20f%C3%A9krendszerek%20fejleszt%C3%A9se%20haszong%C3%A9pj%C3%A1rm%C5%B1vekre%20projekt%20z%C3%A1r%C3%A1s%C3%A1r%C3%B3l/

 

2015. március 31. A magyar kulturális javak visszaadásáról is tárgyalt Balog Zoltán

Az emberi erőforrás miniszter Dmitrij Livanovval, az orosz oktatási és tudományos miniszterrel a felsőoktatási együttműködésről is tárgyalt, többek között az atomenergia-iparhoz kapcsolódó képzések magyarországi megerősítéséről, képzési központok létrehozásáról. Ezek között a Műegyetem, Pécs, Debrecen és Szekszárd a szóba jöhető helyszínek. A tervek szerint harmadik országok számára képeznének atomenergia-ipari szakembereket, és az orosz rendszerű atomerőművekkel kapcsolatos tudás átadásában vállalnának szerepet.

Hír elérhetősége: http://www.gondola.hu/cikkek/95675-A_magyar_kulturalis_javak_visszaadasarol_is_targyalt_Balog_Zoltan.html