Dunai Regatta, hallgatóról elnevezett vizsga és finn-magyar együttműködés a BME-n

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. április 17-27. között.

2015. április 17. Fontos az egyetemi, üzleti és kutatói szféra együttműködése

Budapesti sajtótájékoztatóját megelőzően két uniós biztos, Navracsics Tibor és Jyrki Katainen, aki egyben a Európai Bizottság alelnöke meglátogatták az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával megvalósult innovációs, vállalkozási és startup projekteket a BME-n található Demola laborban.

Hír elérhetősége: http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=32861&hirlevel=1

 

2015. április 20. Magyar bőr a jövő videojátékaiban

Részben magyar fejlesztésű algoritmussal jeleníthetnek meg élethű grafikát a közeljövő videojátékaiban. A Bécsi Műszaki Egyetem és a Zaragózai Egyetem kutatói valós fizikai alapokra építve újratervezik az algoritmust. A fejlesztésben részt vett Zsolnai Károly, a BME korábbi hallgatója is, aki jelenleg Bécsben PhD-hallgató.

Hír elérhetősége: http://index.hu/tech/2015/04/20/magyar_bor_a_jovo_videojatekaiban/

 

2015. április 21. Per az elévülhetetlen bűnökről

Az Auschwitz-Birkenaui haláltábor egyik alkalmazottja, Oskar Gröning („Auschwitz könyvelője”) ellen megkezdődött perben ötven magyar túlélő és hozzátartozó vesz részt sértettként. Sokan közülük vállalták, hogy tanúvallomásukban idézik fel a szörnyűségeket. Egyikük, Lebovits Imre, aki hosszú ideig a BME tanára volt, őt várhatóan augusztusban hallgatják meg a perben.

Hír elérhetősége: http://nepszava.hu/cikk/1054871-per-az-elevulhetetlen-bunokrol

 

2015. április 22. Ismét elindultak a BME GTK Kari Hallgatói Napok

A BME GTK Kari Hallgatói Napokkal egybekötve rendezi meg a BME GTK Üzleti Tudományok Intézete idén második alkalommal az ÜTI Napokat, amelynek célja az üzleti mesterszakok és az üzleti tudományok intézetének megismertetése.

Hír elérhetősége: http://hirek.prim.hu/cikk/2015/04/22/elindultak_ismet_a_bme_gtk_kari_hallgatoi_napok

 

2015. április 24. Finn-magyar együttműködés az oktatásban

A finn Demola üzleti modellre alapuló együttműködési megállapodást írt alá a BME a Technopolitan nevű finn–magyar vegyes vállalattal. A fő cél a tőkebefektetések nélküli projektek támogatása, fizetni pedig a szellemi termék megvételekor kell.

Hír elérhetősége: http://magyarhirlap.hu/cikk/23193/Finnmagyar_egyuttmukodes_az_oktatasban

http://hvg.hu/enesacegem/20150424_Finn_mintara_stimulaljak_a_magyar_szurkea

 

2015. április 24. Nem kapott ultimátumot a BME

Az átalakítás után piacképesebb, a gazdaság és az ipar igényének még jobban megfelelő mérnököket fognak a jövőben az ipari termék- és formatervező mérnöki szakon képezni – közölte az a BME Gépészmérnöki Karának dékánja.

Hír elérhetősége: http://mno.hu/belfold/nem-kapott-ultimatumot-a-bme-1283439

 

2015. április 24. Nagyfeszültség és erősáram a lányoknak is jár

Csaknem 1500 lány vett részt 2015-ben a Nők a Tudományban Egyesület által szervezett Lányok Napján. Az egyetemek között kiemelkedett a BME, ahol 150 fiatal lány fordult meg egy nap alatt. A bme.hu beszámolója itt olvasható.

Hír elérhetősége: http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=32935

 

2015. április 25. Harvard, Győr, Princeton volt a sorrend a Regattán

A sárkányhajósok versenyében a BME és a Testnevelési Egyetem végzett dobogós helyen a győri Széchenyi István Egyetem után.

Hír elérhetősége: http://vs.hu/sport/osszes/harvard-gyor-princeton-volt-a-sorrend-a-regattan-0425#!s9

 

2015. április 26. Kell egy kis energia

Az országos napilap magazinjában az atomenergia és a paksi bővítés volt a téma. Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke szerint a hazai atomipar jelentős tudásbázissal rendelkezik, amelyre alapozva van esély a leépült magyar erőműipar újjáépítésére. Ilyen a nemzetközileg is elismert egyetemi oktatóbázis, a BME Nukleáris Technikai Intézete.

Hír elérhetősége: http://mno.hu/magyar_nemzet_magazin/kell-egy-kis-energia-1283361

 

2015. április 27. Nulla pontos zárthelyit író hallgatóról neveztek el egy vizsgát a Műszaki Egyetemen

A  BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszéke egy nulla pontos zárthelyit író hallgatóról nevezett el egy vizsgát. A kutatásmódszertan órán írt zárthelyi egy igaz-hamis teszt, ahol annak az esélye, hogy valaki minden kérdésre véletlenül rossz választ adjon, 1 a 33,5 millióból.

Hír elérhetősége: http://hvg.hu/kultura/20150427_Nulla_pontos_dolgozatnak_igy_meg_nem_orul

Forrás: http://librarius.hu/2015/04/26/nulla-pontos-zarthelyit-iro-hallgatorol-neveztek-el-egy-vizsgat-a-muszaki-egyetemen/