Huawei-ösztöndíj, lendületes tudósok és friss nemzetközi rangsoreredmények

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. április 28-május 5. között.

 

2015. április 28. Ismét nemzetközi ösztöndíjprogramot hirdetett a Huawei

"A Holnap Innovatív Vezetői" elnevezésű ösztöndíjat a Huawei Technologies Hungary 2011-ben alapította magyar egyetemisták számára, amelynek keretében a vállalat öt éven keresztül évente 15 diáknak nyújt anyagi támogatást a BME-vel is kötött megállapodás alapján.

Hír elérhetősége (link): http://sg.hu/cikkek/112087/ismet-nemzetkozi-osztondijprogramot-hirdetett-a-huawei

 

2015. április 28. Junior bajnok a MAFC

A Műegyetemi Atlétikai és Futball Club ifjúsági csapata nyerte az Országos Junior (U18) Kosárlabda Bajnokság döntőjét Pécsett. A bajnoki címért a Vasas és a MAFC csapott össze a fináléban.

Hír elérhetősége (link): http://www.ujbuda.hu/ajanlas/ujbuda/junior-bajnok-a-mafc

 

2015. április 29. Ha 2026-ra nem háromszorozódik meg az európai áramár, Paks2 durván veszteséges lesz

Paksról az igazság! címmel tartott konferenciát a paksi bővítésről az Egyetemközi Diákbizottság nevű hallgatói szervezet. Az energetikai panel első megszólalója Ősz János, a BME docense volt, akinek paksi projekttel szemben írt kritikus decemberi tudományos cikkéről a 444 is beszámolt, itt).

Hír elérhetősége (link): http://444.hu/2015/04/29/ha-igy-haladunk-az-uj-paksi-reaktorokat-be-sem-kell-majd-kapcsolni-mert-nem-tudnak-majd-gazdasagosan-termelni/

 

2015. április 30. A Higgs-bozon egyik felfedezőjét is hazacsábította az Akadémia

96 pályázó közül 12 kutató, köztük két műegyetemi tudós nyert összesen 400 millió forintnyi támogatást arra, hogy valamelyik egyetemen vagy akadémiai kutatóintézetben önálló kutatócsoportot alapítson a következő öt évre. A Lendület-pályázatban nyertes BME-s kutatók: Simon Ferenc fizikus (spintronika) és Varró Dániel mérnök-informatikus (kiberfizika).

Hír elérhetősége (link): http://valasz.hu/itthon/a-higgs-bozon-egyik-felfedezojet-is-hazacsabitotta-az-akademia-112204

 

2015. április 30. Friss felsőoktatási rangsor: taroltak a magyar egyetemek

A Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb felmérésében 8 magyarországi felsőoktatási intézmény, köztük a BME képzései kerültek fel a tematikus rangsorokra. A BME a számítógép-tudományok és informatika terén a 201-250., az energetikai és elektronikai mérnöki tudományok tematikus listájában a 251-300., gépészmérnöki képzésével pedig a 201-300. helyet szerezte meg. A BME matematikaképzése a 201-250. helyet szerezte meg, a kémia szakok listáján pedig a 251-300. helyre került. A fizikai és csillagászat tematikus rangsorra a BME szintén felkerült, a 301-400. helyen.

Hír elérhetősége (link): http://eduline.hu/felsooktatas/2015/4/30/QS_egyetemi_rangsor_2015_tematikus_listak_3NLR9S

 

2015. május 1. Buldogfej a nyomtatóból

Harmadik alkalommal rendezi meg a Design Terminál a régió legnagyobb 3D-nyomtatással foglalkozó fórumát, a Budapest 3D Printing Dayst, amelyen a környező országok legizgalmasabb cégei mutatják be fejlesztéseiket. A Design Terminál idén is meghirdette nyilvános pályázatát, amelyre otthoni és ipari nyomtatóval készített tárgyak terveit várták. A zsűri tagja többek között Varga András (BME Gép- és Terméktervezés Tanszék).

Hír elérhetősége (link): http://mno.hu/grund/buldogfej-a-nyomtatobol-1284437

 

2015. május 1. Braille-graffiti készült vakoknak Budapesten

Akadálymentesített Braille-graffiti látássérülteknek, aszfalt Twister társasjáték, közmondások a járdán, padok a Duna-parton, fűszernövényes oszlop és köztéri betonpumpa is készült az idei Beton kurzuson, amelynek alkotásai május 2-án mutatkoztak be Budapesten. Az ötödik alkalommal megszervezett műhelyfoglalkozáson mintegy 60 egyetemista ismerkedhetett meg a beton kreatív felhasználási módjaival a S'39 Hibrid Design Manufaktúra tervezőinek irányításával. A Beton kurzus 2011-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen indult el.

Hír elérhetősége (link): http://index.hu/belfold/2015/05/01/braille-graffiti_keszult_vakoknak_budapesten/

 

2015. május 3. Kőrengeteg a Balatonban: tiltakozás közepette épül a móló

A balatonfenyvesi móló egy 300-350 férőhelyes vitorláskikötőt határol majd. A helybelieket megosztó építkezés miatt a tó vízminősége nem romlik majd, és az eliszaposodástól sem kell tartani, a Műegyetem szakembereinek szakvéleménye szerint ugyanis tíz év alatt nagyjából hat centi üledékesedés várható.

Hír elérhetősége (link): http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/korengeteg-a-balatonban-tiltakozas-kozepette-epul-a-molo-609008

 

2015. május 4. Afrikai menekült szavalja a Szózatot

Vranik Roland, a korábban a Magyar Filmszemle fődíját elnyerő rendező új játékfilmjét, Az állampolgárt a Műegyetem Z épületében forgatja. A rendező néhány évig éppen ebben az épületben végezte közlekedésmérnöki tanulmányait.

Hír elérhetősége (link): http://mno.hu/grund/afrikai-menekult-szavalja-a-szozatot-1284730

 

2015. május 5. Esély. Egyenlőség. Akadálymentes társadalom?!

A BME Kommunikációs Szakkollégiuma rendezett magas színvonalú konferenciát azzal a céllal, hogy a hallgatókat, fiatal értelmiségieket közelebb hozza a kisebbségi csoportokhoz, azok problémáihoz. A konferencián négy témakör került napirendre: társadalmi integráció, romakérdés, fogyatékkal élők problémái és lehetőségei, illetve peremvidéken élők helyzete. Az előadások érintették többek közt a melegek helyzetét, a fogvatartottak reintegrációs lehetőségeit, a hajléktalanok lakhatásának problémáját, a fogyatékos fiatalok esélyeit, a romák helyzetét, a női egyenjogúság kérdéseit, de kitértek a kisebbségi jogokra is.

Hír elérhetősége (link): http://szocio.atlatszo.hu/2015/05/05/esely-egyenloseg-akadalymentes-tarsadalom/

 

2015. május 5. Az egyetemeken is terjesztik a játékosítás módszerét

A BME Management Szakkollégium egyetemistáknak szervezett Szakmarathon rendezvénye idén a Vissza a jövőbe címet kapta. A multinacionális vállalatok körében elterjedt törekvés a kiválasztási folyamatuk kialakítása során felkészíteni a potenciális pályázókat belső folyamatok megismerésére. Az április végén tartott eseményen abba avatták be az érdeklődőket, hogyan lehet valószerű feladatmegoldáson keresztül, már a munkába lépés előtt elsajátítani a szervezeten belüli kommunikációs útvonalakat.

Hír elérhetősége (link): http://www.hrportal.hu/hr/az-egyetemeken-is-terjesztik-a-jatekositas-modszeret-20150505.html