Világdöntős BME-app, EU-s Duna-kutatási projekt, titkosírás-kutatás, gyerekegyetem

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. június 3-9. között.

 

2015. június 3. Idén is lesz magyar az Imagine Cup világdöntőjében

A Mistory nevű alkalmazást három műegyetemista diák fejleszti. Az app játékká alakítja a városnézős turistáskodást, így olyan embereket is megszólít, akik eddig ezt unalmasnak tartották. Lényege, hogy különböző sztorikat lehet végigjátszani városnézés közben, az egyes nevezetességekhez különféle rejtvények tartoznak, ezeket megfejtve kapjuk meg a kalandjátékká vált túra következő állomásának koordinátáit.

http://index.hu/tech/2015/06/03/iden_is_lesz_magyar_az_imagine_cup_vilagdontojeben/

 

2015. június 5. Kovács Ádám, a vízilabdás matekzseni

A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium 14 éves kiemelkedő eredményeket produkáló diákja már most tudja, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szeretné folytatni tanulmányait, a Gépészmérnöki Kar mechatronika szakán.

http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/kovacs_adam_a_vizilabdas_matekzseni/2432595/

 

2015. június 5. Akiket az éneklés szeretete köt össze

Harmadszor rendezik meg a Kórusok Éjszakáját, amely az éneklés népszerűsítéséről szól. Az egész estés kulturális programsorozaton 500 énekes, 30 kórus 17 helyszínen és 10 flashmob keretében énekel. A résztvevők közül az Aula Kamarakórus gyökerei a Műegyetemi Kórushoz is visszanyúlnak, mivel alapító tagjai innen kerültek ki.

http://mno.hu/grund/akiket-az-enekles-szeretete-kot-ossze-1289498

 

2015. június 8. Egyetem gyerekeknek - már az általános iskolások között keresik a jövő mérnökeit

Még soha, sehol nem szerveztek ekkora „gyerekegyetemet” hazánkban, mint amekkorát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ezen a nyáron. Háromszáz, zömében 9-14 éves, főleg fiú veszi birtokba a Duna-parti campust, és vesz részt a színes, természettudományi és műszaki jellegű programokon. A tervezett létszámot 3 nap alatt érték el, hiszen nagy az igény a minőségi tudományos, de játékos tájékoztatásra.

http://www.hrportal.hu/hr/egyetem-gyerekeknek-mar-az-altalanos-iskolasok-kozott-keresik-a-jovo-mernokeit-20150608.html

 

2015. június 8. Csatornát hoztak létre a Duna bécsi szakaszán

A projektet a Budapesti Műszaki Egyetem és a bécsi Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyeteme (BOKU) kezdeményezte. A csatorna építése 2,6 millió euróba került, amelyet nagyrészt európai uniós forrásokból finanszíroztak – közölte a Die Presse című osztrák napilap.

http://gondola.hu/hirek/174040-Csatornat_hoztak_letre_a_Duna_becsi_szakaszan_.html

 

2015. június 8. Ismerje meg az egyik leghíresebb magyar játék feltalálóját!

A szolnoki Dézsi István egykor repülőmérnökként dolgozó nyugdíjas a Rubik-kocka után talán legismertebb magyar logikai játék, a Bábel-torony feltalálója. A Szovjetunióban tanult repülő fegyveres technikai iskolában, de elvégezte a Műszaki Egyetemet is.

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/bulvar/ismerje-meg-az-egyik-leghiresebb-magyar-jatek-feltalalojat-614712

 

2015. június 9. Hamarosan kiderül, milyen lesz a védmű a Római-parton

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a tervek elkészültek, azokat a fővárosi közbeszerzési bizottság is elfogadta. A munkálatok első szakasza még idén elkezdődik és 14-17 hónapig tart. A második fázis 2016-17-ben kezdődhet meg. 2013-ban szakvéleményében a Műegyetem, valamint a Magyar Tudományos Akadémia is támogatta a part menti árvízvédelmi fal beruházási koncepcióját.

http://www.hirado.hu/2015/06/09/hamarosan-kiderul-milyen-lesz-a-vedmu-a-romai-parton/

 

2015.június 9. Tele van titkosírásokkal a magyar történelem

Az egyes korokról sok újat elmondhat, hogy kik, mit, kik elől és miért akartak eltitkolni. Láng Benedek, a BME tudománytörténész tanszékvezetője is ebből a tágabb társadalomtörténeti perspektívából vizsgálja új könyvében a magyar történelemmel kapcsolatos titkosírásokat.

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2015/06/09/tele_van_titkosirasokkal_a_magyar_tortenelem/