Somlyódi László díja, sárkányhajósok és hídépítők, mérnökversenyek haszna

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. május 12-19. között.

 

2015. május 12. Azbeszt: még sok évig kísért a gyilkos pala

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Munkavédelmi Továbbképző Központja, a Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szövetség, valamint a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége rendezett konferenciát az azbeszt okozta veszélyekről, a mentesítés fontosságáról, gyakorlati megvalósításáról, a hatósági feladatokról, valamint az uniós stratégia külföldi és hazai alkalmazásáról. 

http://mno.hu/belfold/azbeszt-meg-sok-evig-kisert-a-gyilkos-pala-1285862

 

2015. május 12. Shell Eco-marathon: Rekordszámú magyar diákcsapat

Idén hat magyar diákcsapat vág neki Európa egyik legnagyobb innovációs diákversenyének, a Shell Eco-marathon Europe-nak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépész Szakkollégiumának hallgatói a prototípus dízeles kategóriában Mr Shark járművükkel neveznek, amely online telematriával és egyedi futóművel versenyez.

http://formula.hu/sim-tech/2015/05/12/shell-eco-marathon-a-magyar-diakcsapatok-mar-rotterdamban-1

 

2015. május 15. Magyar elnöke van az Európai Vízügyi Szövetségnek

Az EWA Műszaki és Tudományos Bizottságának javaslatára a Szövetség legrangosabb elismerését 2015-ben Somlyódy László professzor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vizi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékének egyetemi tanára kapja a vízminőség-szabályozás, a modellezés és monitoring, az eutrofizálódás vizsgálatával, a szennyvízkezeléssel, az árvízvédelemmel és a vízgyűjtő-gazdálkodással, valamint a regionális és globális vízzel és környezetvédelemmel kapcsolatos munkásságának nemzetközi elismertségeként. A díjat az EWA novemberi konferenciáján adják át Brüsszelben.

http://orientpress.hu/143197

 

2015. május 15. Informatikaérettségi: feladatsorok és friss infók itt!

Az Eduline ismét kikérte a vizsgázók és a szaktanárok véleményét a feladatokról. Igen sok és precíz munkát igényelt az idei feladatsor megoldása, de nem voltak túl nehezek a feladatok - így látta az idei érettségit Strausz György, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának mérnökinformatikus képzésének szakfelelőse.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2015/5/15/info_kozep_erettsegi_2015_percrol_percre_YLFM7H

 

2015. május 15. Innovatív javaslatok fővárosi lakásproblémákra - REPLAN

A BME, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány és a Főváros összefogásával létrejött kutatási program keretében fenntartható és azonnal megvalósítható városfejlesztési terveket dolgozott ki közel 50 szakember, közgazdászok, építészek és szociológusok együttműködésével. Hat kritikus fővárosi terület lakhatási gondjaira ad választ a napokban megjelent, 10 hónapos REPLAN kutatás eredményeit összefoglaló könyv.

http://epiteszforum.hu/innovativ-javaslatok-fovarosi-lakasproblemakra-replan1

 

2015. május 16. Sárkányhajósok és hídépítők - színes események Budapest szívében

Hidat építeni 7 perc 21 másodperc alatt is lehet - ezt bizonyította be a Hídépítők Napján a Műegyetem csapata. A versenyen tésztából, PET-palackokból, fából kellett hidat építeni és tesztelni az elkészült hidat. A BME hídépítő mérnökei a tavalyi 19 perces rekord után idén mindössze 7 perc 21 másodperc alatt építették fel hídjukat.

http://www.hirado.hu/2015/05/16/sarkanyhajosok-es-hidepitok-szines-esemenyek-budapest-sziveben/

 

2015. május 16. Konferencia a Magyar Tudományos Akadémia 150 éves székházáról

A ju­bi­le­um al­kal­má­ból az MTA Építészeti Tudományos Bizottsága kon­fe­ren­ci­át szer­vezett. Bakonyi Dániel és Dobszay Gergely, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épü­let­szer­ke­zet­ta­ni Tan­szé­ké­nek ok­ta­tói a szék­ház ab­la­ka­i­ról be­szél­tek elő­adá­suk­ban. A törté­ne­ti épü­le­tek fel­újí­tá­sa so­rán ki­emel­ke­dő je­len­tő­sé­ge van an­nak, hogy a ház "sze­mei", az ab­la­kok mi­ként kel­nek új élet­re, hogy a mű­em­lé­ki ér­té­kek meg­őr­zé­sé­vel meg­fe­lel­je­nek a mo­dern kor kö­ve­tel­mé­nye­i­nek.

http://webradio.hu/hirek/it-tudomany/konferencia_a_magyar_tudomanyos_akademia_150_eves_szekhazarol

 

2015. május 16. Az óraakadémikus

A Példakép Alapítvány az év legsikeresebb fiatal vállalkozóit díjazza, 2014 példaképei közül különdíjat érdemelt Becsei Áron, a Bexei Watches cég vezetője. Becsei Áron a BME Gépészmérnöki Karán végzett, közben autodidakta módon sajátította el az órák alkotását. Az ifjú órakészítő egyedi tervezésű „kézműves” alkotásai a csúcsminőséget jelentik az időmérők világpiacán. Ő az egyetlen magyar, illetve kelet-közép-európai, akit beválasztottak a Svájci Független Órakészítők Akadémiájába, a világ legjobb órásainak elit társaságába.

http://www.168ora.hu/itthon/becsei-aron-orasmester-svajc-muremekek-gyujtoszenvedely-135196.html

 

2015. május 17. Dől a pénz a felsőoktatásba

Több mint 27 milliárd forint áll a felsőoktatási intézmények rendelkezésére az év végéig különböző fejlesztések megvalósítására a felsőoktatási stratégiához kapcsolódva - mondta Palkovics László. A keretből összesen 81 projektet támogatnak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - balatonfüredi fejlesztésekre - 285 millió forintot kap.

http://www.hir24.hu/belfold/2015/05/17/dol-a-penz-a-felsooktatasba/

 

2015. május 17. Ötvenhatos pályázat Újbudán

Új 1956-os emlékmű felállításáról döntött Újbuda önkormányzata a forradalom és szabadságharc közelgő hatvanadik évfordulójának tiszteletére. A hárommillió forintos összdíjazású nyílt pályázaton képzettségtől függetlenül bárki indulhat, a beérkező alkotásokat kilenc tagú zsűri értékeli majd, amelyben a legmagasabb színvonalú művészeti, építészeti egyetemek képviselik magukat – így a BME is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/25140/Otvenhatos_palyazat_Ujbudan

 

2015. május 19. Hallgatók kötelezővé tennék a mérnökversenyeket

Május 15-én az Ipar Napjai (Mach-Tech) kiállítás adott otthont a Techtogether GTE Mach-Tech nevet viselő mérnökhallgatói csapatversenynek, ahol a BME Műszakik csapata harmadik helyet ért el. A verseny célja az volt, hogy lehetőséget adjon a tehetséges fiatalok és a friss munkaerőre vágyó cégek találkozásának.

http://www.autopro.hu/oktatas/Hallgatok-kotelezove-tennek-a-mernokversenyeket/14796/