Applikációfejlesztő verseny, ipari együttműködés, mérnöki innováció

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. június 10-17. között.

 

2015. június 11. Közigazgatási mobilapp-fejlesztő versenyt hirdet a BME

Az idei évben első alkalommal hirdeti meg a BME Mobil Innovációs Központ a közigazgatási mobilalkalmazás-fejlesztő versenyt. 18 és 28 év közötti fiatalokból álló csapatok jelentkezését várják, akik ötletes, jól működő, a közigazgatásban használható alkalmazások prototípusát fejlesztik ki valamelyik elterjedt mobil platformra.

http://www.ma.hu/itmania.hu/251968/Kozigazgatasi_mobilappfejleszto_versenyt_hirdet_a_BME

 

2015. június 11. Újra lecsapott a Duqu

Az elmúlt hónapokban rendszeresen buktak le kifinomult és kiemelt fontosságú célpontokat támadó malmware-ek, amelyek általában kelet-európai vagy orosz szervezett bűnözői csoportokhoz kötődnek, vagy határozottan állami eredet, támogatás sejthető a háttérben. A legfrissebb felfedezés a Duqu 2.0, amit nem valamelyik ügyfelüknél vagy máshonnan kapott mintában, hanem saját, belső rendszerükben azonosított a Kaspersky. A kémprogramot néhány éve először a BME Híradástechnikai Tanszékén működő CrySyS labor munkatársai azonosították és elemezték.

http://www.hwsw.hu/hirek/54093/kaspersky-malware-duqu-stuxnet-crysys-iran-nuklearis.html

 

2015. június 13. Ne olvasd el, mert titok

Láng Benedek, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék professzora napokban megjelent, Titkosírás a kora újkori Magyarországon című kötetében kifejti: a titkosírások megfejtésével általában nem jutunk nagy titkokhoz, inkább a titkosításnak a mindennapos folyamatáról kapni új adatokat. Megérthető, hogy miként lett egyre bonyolultabb ez a módszer, hogy mikor jelentek meg ebben a folyamatban a tudósok. Láng szerint kevés dolognak van nagyobb jövője, mint a titkosításnak. Az információáramlásból kizárni vagy abba bevenni valakit a hatalomgyakorlás egyik legfontosabb módja. A mai kódfejtők zt is nézik, hogy ki kivel kommunikál. Egy ártatlan történész titkosítási hóbortja nem érdekes, de terroristagyanús emberek titkos levelezése könnyen felhívja magára a figyelmet.

http://nol.hu/kultura/ne-olvasd-el-mert-titok-1539729

 

2015. június 13. A madártoll ihlette a festék nélküli színezést

Nanoméretű mesterséges szemcsékből készített filmmel utánozta egy amerikai kutatócsoport a madártoll szerkezetét, hogy változtatható és környezetbarát színezési módot alakítsanak ki. A tudósok által végzett munka részleteit Wenzel Klára, a BME  Mechatronikai, Optikai és Gépészeti Informatika Tanszékének színlátással foglalkozó professzora magyarázta el.

http://www.origo.hu/tudomany/20150613-festek-madartoll-szinezes-kornyezetbarat-nanoszemcsek.html

 

2015. június 14. Szeretnek-e a robotok múzeumba járni?

Az idei Múzeumok Éjszakáján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumba látogatnak a robotok, köztük a BME Irányítástechnika és Informatika Tanszékének gondolkodó, problémamegoldó robotja. Retrobot, a legendás 1961-es szegedi robotember gombnyomásra a magyar informatika történetéről tart előadást. A program részét képezi egy ipari robotkar bemutató is, amelyet szortírozási, csomagolásellenőrzési és sörnyitási mintafeladatokra a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói programoztak be.

http://hirek.prim.hu/cikk/2015/06/14/szeretnek-e_a_robotok_muzeumba_jarni

 

2015. június 15. Így megy a kormány az egyetemre

A ThyssenKrupp magyarországi kompetenciaközpontja és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködési megállapodást írt alá az elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztésének szakember-utánpótlásáról. A ThyssenKrupp egy közel húsz munkaállomással felszerelt szoftverlabor berendezését is támogatná az egyetemen, ahol a hallgatók az autóiparban használatos szoftverekkel dolgozhatnak.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/autoipar/igy_megy_a_kormany_az_egyetzemre.215535.html

 

2015. június 16. Bronz a houstoni olimpiáról

A Budapesti Műszaki Egyetem mechatronika szakos hallgatója, Wesely Norbert által kidolgozott újfajta elektronikai vezérlés a harmadik legjobbnak bizonyult a Houstonban rendezett 8. Fenntarthatósági Olimpián a mérnöki innováció szekció négyszáz projektje közül.

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/bronz_a_huostoni_olimpiarol_/2434103/

 

2015. június 16. Jolly joker mérnökök

Az ipari dizájn ma már a fogyasztóért folytatott ádáz verseny egyik leghatékonyabb eszköze, az ipari formatervezők pedig ebben segítenek: egy ötlet megszületésétől egészen az értékesítést támogató marketingig átfogóan tudják segíteni az innovációt. Dr. Horák Péterrel, a Műegyetem ipari formatervező szakának vezetőjével beszélgettünk. 

http://www.gyartastrend.hu/hogyan_keszul/cikk/jolly_joker_mernokok