Új rektor a BME-n, 5G-szikra, visegrádi építésztábor

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. június 17-24. között.

 

2015. június 17. 5G-szikra Budapestről

Jelzés értékű, hogy Európa tudományos közössége először Magyarországon foglalkozott mélyrehatóan a mobilkommunikációban forradalmi változásokat hozó 5G-technológiával – hívta fel a figyelmet Charaf Hassan, a május végi konferencia általános elnöke, a Műegyetem docense.

http://computerworld.hu/computerworld/5g-szikra-budapestrol.html

 

2015. június 17. Műhelynapra hív a Visegrádi Építésztábor

A szervezők azoknak az építészhallgatóknak és Visegrádon élőknek a jelentkezését várják, akik rész akarnak venni egy kéthetes közösségi munkában és tanulásban. Az idei építmény tervezésére hallgatói pályázatot írtak ki, amelyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Szerves építészet című tárgyat hallgatók indulhattak.

http://hg.hu/cikkek/alkotok/17074-muhelynapra-hiv-a-visegradi-epitesztabor

 

2015. június 18. Ezt tanulja, ha közel amerikai szintű fizetést szeretne kapni

A legkeresettebb programnyelveket ismerők szoftverfejlesztőként nem csak külföldön, de itthon is kiváló álláslehetőségek közül válogathatnak. A fejvadász szakember szerint ha valaki igazán komolyan gondolja a dolgot, akkor érdemes egyetemet választani. A BME-t inkább azoknak ajánlja, akik a gyakorlatorientált oktatást részesítik előnyben.

http://hvg.hu/tudomany/20150618_milyen_programnyelvet_tanuljak

 

2015. június 21. Egy skót mentette meg: íme a Lánchíd belülről

A Lánchíd 3 nyílású, merevítőtartós függőhíd. A pillérek, a kapuzatok, a négy kőoroszlán és a budai horgonykamra falazatának – tégláinak – egy része maradt meg az eredeti, 19. századi átkelőből. Darabjai megtalálhatók többek között a Budapesti Műszaki Egyetemen is.

http://mno.hu/szinesvilag/egy-skot-mentette-meg-ime-a-lanchid-belulrol-1291427

 

2015. június 22. Új rektort neveztek ki a BME-n és a Pannon Egyetemen is

Július elsejei hatállyal Józsa János egyetemi tanárt nevezték ki a BME rektorának. A megbízatás 2018. június 30-áig szól. Józsa János mostanáig a BME Építőmérnöki Kar tudományos dékánhelyetteseként dolgozott.

http://hvg.hu/itthon/20150622_Uj_rektort_neveztek_ki_a_BMEn_es_a_Panno

 

2015. június 22. Jönnek a hibrid emberek

Dr. Kiss Bálint, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnikai és Informatika Tanszékének vezetője a „mesterséges intelligenciával rendelkező emberek”- elképzeléssel kapcsolatban elmondta: az emberi agy(ak) és a felhő között ma még közvetítenek hagyományos érzékszerveink, a minőségi előrelépés az lenne, ha ki tudnánk küszöbölni a látást, a hallást, a gépelést vagy a beszédfelismerést, ezáltal pedig egy közvetlen kapcsolódás jönne létre az emberek idegrendszeréhez. A szakember azonban úgy véli: a 2030-as években ez a megoldás általában még inkább kiszolgálni – vagy nagymértékben növelni – fogja az emberi intelligenciát, mintsem helyettesíteni.

http://mno.hu/tudomany/jonnek-a-hibrid-emberek-1291891

 

2015. június 23. A BME formulaautó-építő műhelyében jártunk

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem járműépítő csapata az augusztusi Formula Studentre vadonatúj járművel indul. Ennek a munkálataiba engedtek bepillantást.

http://www.autopro.hu/techtogether/A-BME-formulaauto-epito-muhelyeben-jartunk-sok-fotoval/15321/

 

2015. június 23. Palackokba zárták a magyar műholdat

Nyolcadikos korára tanult meg olvasni a jékei fizikus, aki nagyban hozzájárult a Masat–1 sikeréhez. Dr. Csizmadia Elek euforikus örömben úszott, amikor a Műegyetemről felhívták, hogy működik a műhold.

http://www.szon.hu/palackokba-zartak-a-magyar-muholdat/2861306