Kutatóegyetemi nap, Nature Communication publikáció, játéktervezés-képzés, Universiade

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. június 25 - július 7. között.

 

2015. június 25. Megkerülhetetlen az oktatási infrastruktúra megújítása

"Itt az ideje, hogy közkinccsé tegyük az iparral ápolt egyetemi kapcsolataink legjobb gyakorlatait, segítve mind ezek átadását, mind saját együttműködéseink új minőségének megteremtését" - nyitotta meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Fókuszban a Műegyetem és az ipar együttműködése 2015 címmel rendezett konferenciát június 24-én a BME rektora.

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=33409&hirlevel=1

 

2015. június 25. Német műszaki egyetemmel működik együtt a BME

A Német Szövetségi Köztársasággal kötött első oktatási-kutatási együttműködési egyezmény 1970-es keltezésű, azóta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói és oktatói Németország egyik legjobb műszaki egyetemén tanulhatnak és dolgozhatnak. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvételt is évekkel megelőző, úttörő kezdeményezésre jubileumi konferencián emlékeztek.

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=33404&hirlevel=1

 

2015. június 26. Diákokon is múlhat a fizetés

Az oktatók teljesítményértékelése ma egyetemenként eltérő, de várhatóan jövőre megjelenhet az egységes minősítési rendszer, jó esetben béremeléssel párosulva. Ma még változatos képet mutat az egyetemi és főiskolai oktatók munkájának értékelése a felsőoktatásban: a Műegyetem egyes karain beleszámít az oktatók díjazásába, hogy a tanár munkájával menynyire elégedettek a diákok.

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/diakokon-is-mulhat-a-fizetes-1292494

 

2015. június 26. Nyelvvizsga kisokos: minden a BME nyelvvizsgájáról

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyelvvizsgaközpontjában a legnépszerűbb nyelvekből lehet általános és gazdasági vagy műszaki szakmai nyelvvizsgákat tenni, alap-, közép- és felsőfokon egyaránt. A vizsgaközpont államilag elismert (akkreditált) nyelvvizsgákat állít ki, így a felvételinél vagy épp a diplomához is elfogadják őket.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2015/6/26/nyelvvizsga_kisokos_BME_nyelvvizsga_F1XNXS#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_6_26

 

2015. június 28. Francia üzleti tudományok képzése

Éppen húszéves a Lyoni Egyetem Mester MBA MAE Menedzsmentképzése, amelynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ad helyet. Ez az egyetlen mesterszintű, csakis francia nyelven zajló és francia diplomát adó menedzsmentképzés Magyarországon.

http://www.168ora.hu/tudas/menedzserkepzes-francia-francia-intezet-budapest-136763.html

 

2015. június 28. Kármán Tódor, az amerikai légierő szentje

Apja munkásságának része volt a középiskolai tehetséggondozás, ennek egyik eredménye lett a Trefort utcai Mintagimnázium, ide került Kármán is (ahogy Teller is)… Innen került a Műegyetemre, apja tanácsára szintén nem az elméletet, hanem a mérnöki tanulmányokat választotta.

http://monsooninfo.blog.hu/2015/06/28/karman_todor_az_amerikai_legiero_szentje

 

2015. június 29. Ma egy bagoly tartott előadást a Műegyetemen

„Csak tisztelegni tudok a Műegyetem előtt, ami az akadémikus magaslatokból alászállva hosszú évek óta folytat kitartó harcot a természettudományok népszerűsítéséért.”

http://index.hu/mindekozben/poszt/2015/06/29/egy_hatalmas_csirke_tartott_orat_a_bme-n/

 

2015. június 29. Francia multitól igazolt új vezért az MVM

Az 51 éves Csiba Péter a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát - derül ki korábban közölt önéletrajzaiból.

http://nol.hu/gazdasag/francia-multitol-igazolt-uj-vezert-az-allami-mvm-1548637

 

2015. június 29. Csonka János – mesterből mérnök

Csonka János huszonöt évesen pályázta meg a Magyar Királyi József Műegyetem gépműhelyének vezetői állását, s a jelöltek közül legfiatalabbként meg is kapta.

http://magyarhirlap.hu/cikk/29114/Csonka_Janos__mesterbol_mernok

 

2015. július 6. A multiknak jó a TTIP

György László, a Budapesti Műszaki Egyetem docense előadásában hangsúlyozta, a lakosság valódi életszínvonalát nem egyértelműen mutató GDP-emelkedés helyett az európai életminőség megváltozására kellene koncentrálni, hiszen az a humán, a tárgyi, a környezeti és a természeti tőkét is érintheti.

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/a-multiknak-jo-a-ttip-1293953

 

2015. július 6. A BME-n ősztől játéktervezést is lehet tanulni

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szenátusának oktatási bizottsága egyhangúlag támogatta a játéktervező és -elemző szakirányú továbbképzési szak indítását.

http://bitport.hu/a-bme-n-osztol-jatektervezest-is-lehet-tanulni

 

2015. július 6. A szikes talajok világhírű tudósa

’Sigmond Elek a Műegyetem Mezőgazdasági Kémiai Technológia Tanszék alapítója volt, amelyet haláláig vezetett. Kivette a részét az egyetemi közéletből: háromszor is betöltötte a dékáni tisztséget.

http://inno-anno.blog.hu/2015/07/06/a_szikes_talajok_vilaghiru_tudosa

 

2015. július 7. Hatalmas sikert értek el a BME kutatói

A rangos Nature Communication szaklapban jelent meg a múlt héten a BME és az MTA kutatóinak egy cikke, amelyben a világon először azonosítottak és elemeztek olyan vázhálózatokat, amelyek minimális költséggel képesek maximális navigálhatóságot (kommunikációs hatékonyságot) biztosítani a valóságban előforduló hálózatokban is.

http://index.hu/tudomany/2015/07/06/bme_vik_nature_halozatok_nash_equilibrium/

 

215. július 7. Tamás Bencéé a negyedik magyar érem az Universiadén

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója a negyedik érmet szerezte a magyaroknak, egyben a harmadik bronzot.

http://sport.hir24.hu/tobb-sport/2015/07/07/tamas-bencee-a-negyedik-magyar-erem-az-universiaden/