Felvételi ponthatárok, Forma-1-es BME-s mérnök, CSR és LisKaland

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. július 23-29. között.

 

2015. július 23. Magyar képzésnek köszönheti, hogy Neweyval dolgozik

A BME-n végzett gépészmérnökként anyagtudományból szerzett doktori címet, miközben a Formula Student program résztvevőjeként elindult a Formula–1 felé vezető úton. Kling Sándor végig is járta az utat, olyannyira, hogy február óta a Red Bull főhadiszállásán dolgozik, az alkatrészek anyagát szilárdság és rugalmasság szempontjából vizsgálja.

http://www.nemzetisport.hu/f1/magyar-kepzesnek-koszonheti-hogy-neweyval-dolgozik-2427855

 

2015. július 23. Meghúzták, itt vannak a felvételi ponthatárok

A Műegyetemen az államilag finanszírozott pénzügyi és számvitel szakhoz 457, a vegyészmérnöki szakhoz 433, gazdálkodási és menedzsmenthez 460, míg a biomérnöki képzéshez 399, az építészmérnökihez pedig 356 pont kellett. A legnépszerűbb képzési terület - tavalyhoz hasonlóan - a műszaki volt, erre a felvételizők 16 százaléka jelentkezett.

http://www.hir24.hu/belfold/2015/07/23/meghuztak-itt-vannak-a-felveteli-ponthatarok/

 

2015. július 24. 72 ezren kerültek be a felsőoktatásba

Az alap- és osztatlan képzéseknél a legtöbb hallgatót a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vette fel (4590), ezt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME, 3295) követi. A legmagasabb ponthatárú képzések a BME mechatronikai mérnök szak (456 pont), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi igazgatási szak (437 pont) és a BME vegyészmérnöki szak (433 pont).

http://www.atv.hu/belfold/20150724-72-ezren-kerultek-be-a-felsooktatasba

http://magyarhirlap.hu/cikk/31359/A_felvetelik_tanulsaga_a_diakok_komolyabban_vettek_a_tanulast

 

2015. július 24. Feltörtek a magyar hekkerek

A BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások tanszékén működő Crysys Lab IT biztonsági laboratórium idén negyedszer szervezett diákokból álló hekkercsapatot. A csapat bejutott a világ legnagyobb versenyének döntőjébe, amelyet augusztusban rendeznek Las Vegasban.

http://www.hirado.hu/2015/07/24/feltortek-a-magyar-hekkerek/?source=hirkereso

 

2015. július 25. A magyar matematikus, akit évtizedekig megfigyelt az FBI – a semmiért

Erdős Pál, aki párhuzamosan járt a Pázmány Péter Tudományegyetemre és a Budapesti Műszaki Egyetemre az egyik legnagyobb matematikus, akinek sosem volt nyugta, folyamatosan gondolkodott, de semmi más nem érdekelte, csak a matematika. 1521 publikációt és tudományos közleményt hagyott maga után, minden bizonnyal ez megdönthetetlen rekord.

http://www.hir24.hu/tech-tud/2015/07/25/a-magyar-matematikus-akit-evtizedekig-megfigyelt-az-fbi-a-semmiert/

 

2015. július 26. Pataky Emőke titka: a házzal együtt kell élni

„A Budapesti Műszaki Egyetem építészkarán nagyszerű tanárok és műemlékes építészek nyitogatták a szememet a történelmi és a népi építészet értékeire, szépségére, őrzésére.” Pataky Emőke a napokban kapta meg a Város- és Faluvédők Szövetsége által alapított Podmaniczky-díjat, amelyet azok érdemlik ki, akik a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelméért.

http://www.haon.hu/pataky-emoke-titka-a-hazzal-egyutt-kell-elni/2880547

 

2015. július 27. Büszkeség miatt nem tudnak közlekedni a magyarok

A Hír TV-nek nyilatkozó Orosz Csaba, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense addig nem építene új autópályát, amíg a magyarok meg nem tanulnak közlekedni a sztrádákon. Az emberek most csak akkor mennek ki a szélső sávba, ha muszáj, pedig kötelességük lenne.

http://mno.hu/ahirtvhirei/buszkeseg-miatt-nem-tudnak-kozlekedni-a-magyarok-1297213

 

2015. július 27. Vízi közterek Budapest belvárosában

Lebegő köztér-szigetekkel fejlesztené Budapest és a Duna kapcsolatát Nagy Péter, a BME Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési tanszékének végzős hallgatója. A diplomatervét képező kultúrkikötő a teljes belvárosi partszakaszt öleli fel és teret ad a városi életnek. 

http://epiteszforum.hu/vizi-kozterek-budapest-belvarosaban

 

2015. július 27. A monori biobrikett szárító

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a BME Építőművészeti Doktori Iskolája és a Középülettervezési Tanszéke  sajátos kutatási programot indított 2008-ban. A kezdeményezés elindítóinak célkitűzése és építőtáborainak fontos velejárója a társadalom perifériáin küzdő csoportokkal való megismerkedés, a közös munkán keresztüli kölcsönös gazdagodás. Ennek keretein belül készült el a monori biobrikett szárító.

http://epiteszforum.hu/a-monori-biobrikett-szarito

 

2015. július 28. A hely, ahol nem rettegünk a csődtől

A BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának hallgatói által alapított Liska Tibor Szakkollégium olyan tábort szervez, ahol a résztvevők megtapasztalhatják, miről szól a vállalkozók élete. A LisKaLand lényegében egy gazdasági szimuláció és kísérlet: Liska Tibor magyar közgazdász gazdaságmechanikai koncepcióját próbálja ki.

http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20150727-liskaland-gazdasagszimulacios-nyari-tabor-vallalkozoi-keszseg.html

 

2015. július 29. Csökkenhetnek az egyetemek terhei

Folytatódik a felsőoktatásban az előnytelen PPP-konstrukciók felülvizsgálata, a szerződések kiváltásával kapcsolatos feladatokra miniszteri biztost nevez ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Számszerűen a második legtöbb szolgáltatási díjat – 1,936 milliárd forintot – a Budapesti Műszaki Egyetemnek kellett fizetnie.

http://gondola.hu/cikkek/97444-Csokkenhetnek_az_egyetemek_terhei.html