Az év információbiztonsági szakdolgozata, kazanyi bronzérem, MVM-támogatás

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. szeptember 17-23. között.

 

2015. szeptember 17. Orosz kiberfegyver támadta Magyarországot

Az egyik legkifinomultabb hekkercsoport mögött az orosz állam áll. 2013-ban a magyar külügyminisztériumot is támadták. Leleplezésük nagyban köszönhető a BME Villamosmérnöki és informatikai Karán működő Crysys Lab kiberbiztonsági kutatócsoportnak is.

http://index.hu/tech/2015/09/17/orosz_kiberfegyver_tamadta_magyarorszagot/

 

2015. szeptember 17. Magyar Örökség Díjat kap a magyar autóbuszgyártás

Takács János, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar egyetemi tanára szerint „a 120 éves hagyományokkal, a dicső múlttal és az ebből származó szakmakultúrával rendelkező hazai autóbuszgyártás termékei az egész nemzet számára értéket hordoznak, munkahelyeket teremthetnek és megalapozhatják gazdasági fellendülésünket”.

http://mno.hu/grund/magyar-orokseg-dijat-kap-a-magyar-autobuszgyartas-1304855

 

2015. szeptember 18. Kihirdették az Év információbiztonsági szakdolgozata címet

Simon Benedek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója a diplomadolgozat (MSc) kategóriában nyerte el a címet a közösségi hálókon megosztott személyes információkkal való visszaélés témájában írt, a „Strukturális deanonimizációs algoritmusok elemzése és fejlesztése” című dolgozatával.

http://hirek.prim.hu/cikk/2015/09/18/kihirdettek_az_ev_informaciobiztonsagi_szakdolgozata_cimet

 

2015. szeptember 18. Önkéntes napot tartott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Idén tizenöt helyen dolgoztak a BME önkéntesei az ötödik alkalommal megrendezett önkéntes napon. A résztvevők a hallgatói képviseletek felhívására jelentkeztek és tisztogatták az újbudai intézmények környékét, szépítgették a kerületi zöld felületeket, parkokat.

http://www.ujbuda.hu/ujbuda/onkentes-napot-tartott-a-budapesti-muszaki-es-gazdasagtudomanyi-egyetem

 

2015. szeptember 21. Világbajnoki bronzérmes a BME oktatója

A szenior csapat tagjaként szerzett bronzérmet augusztusban a kazanyi úszó világbajnokságon a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar oktatója. Dömötör Ferenc hosszabb kihagyás után idén tavasszal kezdett újra rendszeresen úszni, ennek eredményeként érte el sportkarrierje eddigi legnagyobb sikerét.

http://www.ujbuda.hu/ujbuda/vilagbajnoki-bronzermes-a-bme-oktatoja

Forrás: bme.hu

 

2015. szeptember 22. A Corvin negyed épületei is bejárhatóak a Zöld Sétán

A Nemzetközi Zöld Építés Hete alkalmából szeptember 27-éig szerte a világon bárki megnézheti a legújabb zöldházakat és képet kaphat arról, hogyan épültek, miként működnek. Budapesten az egyik legizgalmasabb városfejlesztési program, a Covin negyed fejlesztése keretében a régi városrészt a VIII. kerületi önkormányzat, Alföldi György városépítész, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Harvard Design School szakemberei és a magyar Futureal fejlesztői kezdték újratervezni.

http://www.hirado.hu/2015/09/22/a-corvin-negyed-epuletei-is-bejarhatoak-a-zold-setan/

 

2015. szeptember 22. Így húz hasznot a nyugati tőke a migrációból

György László közgazdász, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa szerint épp az átlagos munkavállalókat érintheti érzékenyen a letelepített migránsok elhelyezkedése.

http://www.hirado.hu/2015/09/22/igy-huz-hasznot-a-nyugati-toke-a-migraciobol/

 

2015. szeptember 22. MVM Energia Futam: kategórianyertes a BME csapata

A versenyen a pneumatikus járművek versenyében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műszakik Kanóc Team nyert. Emellett az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az Energia Futam keretében külön honorálta az egyetemek által indított csapatokat, így a BME 5 csapata 1 millió forint innovációs támogatást kapott.

http://www.ujbuda.hu/ujbuda/mvm-energia-futam-kategorianyertes-a-bme-csapata

 

2015. szeptember 23. Több mint kétezer program a Kutatók Éjszakáján

Kollár László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektorhelyettese köszöntőjében arról beszélt, hogy a tudomány nem zárkózhat be saját szűk köreibe, utat kell találni mind a társadalom, mind a gyerekek és a döntéshozók felé is. A Kutatók Éjszakáján az egyetemre érkező látogatók 99 izgalmas program közül választhatnak, így például többet tudhatnak meg a hídépítésről, a mobil alkalmazások fejlesztéséről és az atomenergiáról is.

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=34023&hirlevel=1

További megjelenés: http://www.hirado.hu/2015/09/23/tobb-mint-ketezer-program-a-kutatok-ejszakajan/

 

2015. szeptember 23. Kóros kódok

Az informatikai biztonság oktatásának előmozdítása érdekében a BME számos lépést tett. A jövőben például minden BSc-szakos diák számára kötelező lesz az IT-biztonság tantárgy. Eddig ilyen irányú képzésben csak az MSc-hallgatók vettek részt, így azonban most már többekhez eljutnak legalább az alapismeretek.

http://computerworld.hu/computerworld/koros-kodok.html