Innovációs díj, Kutatók Éjszakája, díjnyertes app, nemzeti nukleáris kutatási program

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. szeptember 24-30. között.

 

2015. szeptember 24. Innovációs teljesítmények elismerése és "székfoglaló" a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2014. évi legkiemelkedőbb innovációs eredményeit elismerő okleveleket adott át Józsa János rektor és a díjat alapító Pro Progressio Alapítvány elnöke, Pakucs János a pályázaton nyertes két kutatócsoport vezetőjének szeptember 21-én. Az egy-egymillió forintos díjat az egészségtámogató komponensekben gazdag malomipari őrlemény, valamint egy új alkalmazás- és szolgáltatásfejlesztési informatikai keretrendszer nyerte el. Az elismeréseket a több mint 100 év után megújuló székekkel berendezett díszteremben adták át.

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=34030&hirlevel=1

 

2015. szeptember 25. Látogasson boncterembe ma éjjel!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre ellátogatók 99 program közül választhatnak, többet tudhatnak meg a hídépítésről, a mobilalkalmazások fejlesztéséről és az atomenergiáról.

http://www.hirado.hu/2015/09/25/latogasson-boncterembe-ma-ejjel/

Élő közvetítés a BME Kutatók Éjszakájáról:

http://www.petofilive.hu/video/kutatok-ejszakaja-bme-lagyulo-anyagok/

http://tenyek.hu/tenyek/187374_tenyek_teljes_adas_2015.09.26._szombat.html

 

2015. szeptember 25. Ragaszkodunk az atomhoz

A Nemzeti Nukleáris Kutatási Programot megvalósító konzorcium összetétele garancia arra, hogy az eredmények nemcsak a kutatásban, hanem az oktatásban is megjelennek - emelte ki Aszódi Attila kormánybiztos. A konzorcium a projekthez 1,9 milliárd forintot nyert el. Az öttagú konzorcium vezetője az MTA Energiatudományi Kutatóközpontja, résztvevői a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete, az MTA Atommagkutató Intézet, az Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatósága, valamint a NUBIKI Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet Kft.

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/ragaszkodunk-az-atomhoz-58436.html

 

2015. szeptember 26. Eredményt hirdettek az első közigazgatási mobilalkalmazás-fejlesztő versenyen

Az idei évben az első díjat Pammer Áron, a BME hallgatója nyerte el a „Kihez forduljak” című app-pal, amely néhány kérdést tesz fel, és a felhasználó által adott válaszok alapján eldönti, hogy az adott közigazgatási üggyel, vagy közterületen észlelt problémával pontosan hová, melyik közigazgatási intézményhez fordulhatunk, valamint hogyan tehetünk bejelentést.

http://hirek.prim.hu/cikk/2015/09/26/eredmenyt_hirdettek_az_elso_kozigazgatasi_mobilalkalmazas-fejleszto_versenyen

 

2015. szeptember 28. Üvegből gerendát?

Becker Gábor építészmérnök, egyetemi tanár, a Műegyetem Építészmérnöki Karának előző dékánja, az Épületszerkezettani Tanszékének vezetője adott interjút az Európai Házak magazinnak.

http://tervlap.hu/cikk/show/id/3860

 

2015. szeptember 28. Ezért van egyre kevesebb autóvezetés-oktató Magyarországon

Magyarországon fogy és elöregedik a tanári gárda, pedig nyaranta több ezer diák szeretne jogosítványhoz jutni. 2005-ben leállították a gépjárművezető-oktatói képzést, évekig sehol nem indítottak tanfolyamokat. Az országban jelenleg két képzőszerv rendelkezik olyan képzési engedéllyel, amivel ezt a tanfolyamot oktatni lehet: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az egyik.

http://www.hirado.hu/2015/09/28/ezert-van-egyre-kevesebb-autovezetes-oktato-magyarorszagon/

 

2015. szeptember 28. Utastájékoztatási rendszer

A LIBRA SZOFTVER Fejlesztő Zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve fejlesztett ki korszerű online utastájékoztatási rendszert az Új Széchenyi Terv keretében elnyert támogatásból. A rendszer elérhető iOS, Android és WP7 platformokon. Lényege, hogy az utasok mobil internet segítségével informálódhatnak a kiválasztott járat aktuális tartózkodási helyéről, várható érkezési idejéről.

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/hirek/kozigazgatas_n/20150928_libra.html

 

2015. szeptember 29. Magyaré lehet a fizikai Nobel-díj?

A fizikai Nobel-díjra számításaik szerint 2015-ben egy Németországban élő magyar kutató, Krausz Ferenc, a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem kísérleti fizikai tanszékének vezetője, a Max Planck Kvantumfizikai Intézet igazgatója is esélyes. Krausz Ferenc 1985-ben végzett a BME-n villamosmérnökként. 2005-ben a Természettudományi Kar javaslatára a BME díszdoktorává avatta. A Science Watch nevű oldal évről évre összeállítja a Nobel-díj-esélyes kutatók listáját a különböző témák felkapottsága és a vele foglalkozó kutatók idézettségi indexe alapján.

http://index.hu/tudomany/2015/09/29/magyare_lehet_a_fizikai_nobel-dij/

 

2015. szeptember 30. A számítástudomány magyar úttörője

Kozma László 1957-ben tanszéki munkatársaival Magyarországon elsőként helyezte üzembe programvezérelt, bináris digitális számítógépét, amely a MESZ1 (Műegyetemi számítógép) nevet kapta.

http://inno-anno.blog.hu/2015/09/30/a_szamitastudomany_magyar_uttoroje