A BME a 800 legjobb között, szakértői válaszok és pozitív visszajelzések

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. október 1-7. között.

 

2015. október 1. A BME is felkerült a világ 800 legjobbja közé

Idén első alkalommal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is szerepel a Times Higher Education World University Rankings listáján, a 601–800. intervallumban.

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=34081

További megjelenések: http://eduline.hu/felsooktatas/2015/10/1/Times_Higher_Education_rangsor_2015_2016_DD2Q82

http://hvg.hu/itthon/20151001_Uj_lista_hat_magyar_intezmeny_a_vilag_nyo

 

2015. október 1. Tervezd meg a budapesti Olimpia arculatát!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pro Progressio Alapítvány ötletpályázatot hirdet a Magyar Olimpia Bizottság támogatásával a BME aktív nappali tagozatos hallgatói és doktoranduszai részére.

http://epiteszforum.hu/tervezd-meg-a-budapesti-olimpia-arculatat

 

2015. október 2. Tesztüzemben túl okos a tévé

Egy uniós támogatással működő brit ügynökség szerint a Samsung tévék fogyasztása a teszteknél jóval szebb értékeket mutat, mint a mindennapi használatkor. Digitális információfolyamból (így a tesztfilmből is) egyebek iránt bármilyen jelsorozat megjegyezhető és ennek alapján a tévé szoftvere valóban át tudhatja állítani az energiafelvételt is - tájékoztatott Márki Ferenc, a Műegyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének docense.

http://nol.hu/tud-tech/tesztuzemben-tul-okos-a-teve-1566739

 

2015. október 3. Óriáskijelző 2015 - Jön a Schönherz Mátrix 2015!

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Karinapok egyik legnagyobb eseménye a Schönherz Mátrix vagy Schönherz Óriáskijelző, amelynek keretében a VIK-esekből álló csapatok színes animációit jelenítik meg LED-ek segítségével a Schönherz Zoltán Kollégium déli falának ablakain.

http://kulturaonline.hu/oriaskijelzo_2015_jon_a_schonherz_matrix_2015_video_itt_4307

 

2015. október 5. Átadták az Év háza díjat

A Borbás Péter építész tervei alapján Szentendrén épült ökologikus családi ház nyerte idén az Év háza országos építészeti pályázat díját, amelyet hagyományosan az építészet világnapján adtak át az Építészek Házában. A zsűri munkájában részt vett Tóth Elek, a BME nyugalmazott egyetemi docense is.

http://www.inforadio.hu/hir/gazdasag/atadtak-az-ev-haza-dijat-763129

További megjelenések: http://www.hirado.hu/2015/10/05/szentendren-epult-okologikus-csaladi-haz-lett-az-ev-haza/#

 

2015. október 5. Az alacsony jövedelműek rosszul járhatnak a migrációval

Az alacsonyabb képzettségű dolgozók átlagbére a migránsok keltette munkaerő-piaci túlkínálat miatt csökken, emiatt nagyobb profitot ér el az adott vállalat. Így a bevándorlás nyertesei a globális cégek részvényesei és felső vezetői lesznek. A társadalom döntő többsége azonban a folyamat elszenvedője – mondta a Magyar Időknek György László közgazdász, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa.

http://magyaridok.hu/gazdasag/masolat-csak-multik-nyernek-migracioval-32598/

 

2015. október 5. Ki fog előbb szomjan halni?

A 20. század elején egy főre körülbelül 25 ezer köbméter víz jutott évente, azóta a népesedésnövekedés következtében ez negyedére, hatezer köbméterre csökkent. Ezzel párhuzamosan a vízhasználat kétszer nagyobb mértékben nőtt, mint a népesség száma, magyarázta Somlyódy László akadémikus, a BME professzor emeritusa.

http://www.hirado.hu/2015/10/05/ki-fog-elobb-szomjan-halni-szaz-ev-alatt-negyedere-csokkent-az-egy-emberre-juto-ivoviz-mennyisege/#

 

2015. október 6. „Innováció az egyetemeken? - Az Unió támogatásával most sokkal jobban megéri a cégeknek!”

A Magyar Innovációs Szövetség által rendezett kerekasztal beszélgetés tanulságai szerint a felsőoktatási szektor is változatos kihívásokkal küzd, amelyek már intézményenként is igen eltérő arcot mutatnak. Barta-Eke Gyula, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellárja az együttműködések hatékonyabb menedzselésének igényéről számolt be a rendezvényen.

http://www.innovacio.hu/ehirlevel/

2015. október 6. Harsányi István-díjak átadása

A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar kari tanácsülésén Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriumi tagja adta át a Harsányi István PhD Díjat Sándor Zsoltnak „A közúti közlekedés integrált információrendszerének modellezése, a működési jellemzők befolyásolása" című pályaművéért.

http://www.innovacio.hu/ehirlevel/

 

2015. október 6. Kitelepített műegyetemisták

Kevesen hallottak arról, hogy Budapest ostroma előtt, 1944 decemberében a Műegyetem harmad- és negyedéves hallgatóit - más egyetemistákkal együtt - kitelepítették Németországba. Horváth Kálmán, a BME Általános és Felsőgeodézia Tanszék professzor emeritusának cikke.

http://mno.hu/hetvegimagazin/kitelepitett-muegyetemistak-1305677

 

2015. október 7.

Elégedettek a külföldi hallgatók a magyar egyetemekkel

Idén három magyarországi intézmény, a BCE, a BME és az ELTE kapott 8-asnál magasabb átlagpontszámot. A legjobb minősítést a BCE érdemelte ki. A BME – az ELTE-hez hasonlóan – a „Very Good International Student Satisfaction Award 2015” minősítést nyerte el.

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=34112&hirlevel=1

Forrás: bme.hu

 

2015. október 7. Meghódították a gyerekek szívét a természettudományok

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem történetének legnagyobb, általános iskolásoknak szóló esemény a BME Gyerekegyetem, amelyet azért rendeztek meg, hogy a diákok körében felkeltsék az érdeklődést a műszaki tudományok iránt. Az egyhetes nyári tábor a meghirdetést követő napokban betelt, sőt: a résztvevők és a jelentkezők már a jövő évi tábort várják. A visszajelzések pedig nagyon pozitívak: az intézmény a sikert látva úgy gondolja, 10 év múlva is elegendő jelentkező lesz a BME-re.

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=34113&hirlevel=1

Forrás: bme.hu

 

2015. október 7. Vértessy Beáta: régóta érett a Nobel-díj a DNS-javításhoz kapcsolódó kutatásokért

A BME tanszékvezető egyetemi tanára a kémiai Nobel-díjjal kitüntetett Tomas Lindahl svéd, Paul Modrich amerikai és Aziz Sancar török-amerikai tudós munkásságát méltatatta.

http://www.metropol.hu/mellekletek/tudomany/cikk/1370293

 

2015. október 7. Több ezer diák vehet részt az MSMS Tudáspont idei 40 foglalkozásán

A természettudományokat élményalapú interaktív tanulással népszerűsítő Make Science Make Sense (MSMS) Tudáspont idei programjain a Fény nemzetközi éve alkalmából a látással kapcsolatos kísérleteket ismerhetnek meg a gyerekek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szent-Györgyi Albert Szakkollégiumának önkéntesei segítségével.

http://www.blikk.hu/blikk_rovidhir/tobb-ezer-diak-vehet-reszt-az-msms-tudaspont-idei-40-foglalkozasan-2407269

 

2015. október 7. Mi lenne, ha elbontanánk a budai Várat?

Több kérdésre is kereste a válaszokat a Napközben az építészet világnapján. Mezős Tamás, a BME műemlékvédelmi tanszékének professzora nagyon izgalmas időszaknak nevezte a háború utáni időszak építészetét. Valamikor 1949-50 után aztán elindul a valódi szocialista realizmus időszaka, 1956 után pedig már beszűrődik az ipari építészet, majd belép a modern építészet is.

http://www.hirado.hu/2015/10/07/mi-lenne-ha-elbontanank-a-budai-varat/#