Piacképes IT-tudás, Nature-publikáció a marsi kavicsokról

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. október 8-14. között.

 

2015. október 8. Szenzorok a lámpaoszlopokon

Az energiafogyasztás és a levegőszennyezés csökkentéséhez felhasználják a köztéri lámpákat. A fejlesztőcsapatnak magyar résztvevői is vannak. Az okosváros-koncepcióba illeszkedő európai uniós projekt nemzetközi konzorciumának, amelyre összesen 1,4 millió euró támogatás áll rendelkezésre, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke (AUT) is a tagja. 2015 és 2017 között kell felhasználniuk a fejlesztési forrásokat. A Climate-KIC európai tudás- és innovációs közösség kutatási és fejlesztési projektjeinek sorába tartozó SOLSUN keretében intelligens városi infrastruktúrát alakítanak ki, a közvilágítási rendszer hasznosításával.

http://computerworld.hu/computerworld/szenzorok-a-lampaoszlopokon.html

 

2015. október 8. Ludwig Emil: Felveszünk mérnököt

Nemrég közreadott felmérések szerint négyezer magyar mérnök hiányzik az országban ahhoz, hogy elegendő jól képzett szakemberrel dolgozhassanak a hazai és a külföldről idetelepülni készülő vállalkozások. Alig hihető, hogy a magyar mérnök- és közgazdászképzés fellegvárában, a Budapesti Műszaki Egyetemen egy időben tanuló huszonnégyezer fős egyetemistasereg végzősei ne lennének képesek kielégíteni a gazdaság szakemberigényét.

http://magyarhirlap.hu/cikk/37381/Felveszunk_mernokot

 

2015. október 9. 15 ezer informatikus hiányzik

„Az egyetemi oktatás vár valami segítséget az ipartól, valamiféle támogatást, az oktatás támogatását, az ipar pedig nyilvánvalóan szakembereket, jól képzett szakembereket várna az egyetemtől, és így egymásra várunk” – fogalmazott Buttyán Levente, a Műegyetem docense.

http://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/15-ezer-informatikus-hianyzik-1308380

 

2015. október 10. Piacképes IT-tudás nem csak diplomával szerezhető

Holtponton van az egyetemek és az üzleti világ ezirányú kapcsolata – így jellemezte az oktatás oldaláról a helyzetet Buttyán Levente, a Budapesti Műszaki Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék docense. Hozzátette, az alacsony motiváltság egyik oka a forráshiány, sokszor az amúgy is alacsony oktatói alapbérekre sincs elég pénz.

http://bitport.hu/a-piackepes-it-tudas-nem-csak-diplomaval-szerezheto-meg

 

2015. október 10. Eredményes utánpótlás nélkül a magyar foci sosem léphet feljebb

A sport állt a középpontjában A jogalkalmazás vitatott területei elnevezésű konferenciasorozat pénteki eseményének, amelyet a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi, illetve Népegészségügyi Kara rendezett meg. A konferencián Sárközy Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára a szürkegazdaság sportban való szerepéről, kifehérítésének lehetőségeiről osztotta meg gondolatait.

http://www.haon.hu/eredmenyes-utanpotlas-nelkul-a-magyar-foci-sosem-lephet-feljebb/2932846

 

2015. október 10. Boriszov Dániel a BME Formula Racing Team csapatkapitánya

Hat éves korában már gokartozott, 17 évesen személygépkocsi jogosítványa volt Boriszov Dánielnek, aki az informatikai középiskola után a műegyetem felé vette az irányt. Járműmérnöki karon végzett és műszaki menedzsernek tanul majd tovább. 35 tagú csapattal dolgozik a Közép-Európában egyik első négykerék-meghajtású, agymotoros, elektromos autóján, az FREC-005-ösön, amely Forma–1-es gyorsulásra képes.

http://www.autoszektor.hu/hu/content/boriszov-daniel-bme-formula-racing-team-csapatkapitanya

 

2015. október 12. „Magyar Nobel-díj? Lehetséges.”

Fizikai Nobel-díjat jósoltak idén Krausz Ferencnek, a németországi Max-Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójának, aki bár nem kapta meg az elismerést, hatalmas motivációnak érzi ezt. Krausz Ferenc a BME-n és az ELTE-n folytatott egyetemi tanulmányai befejezését követően két évig volt a Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézetének kutatója, mielőtt 1987-ben Bécsben a Műegyetemen kapott munkát.

http://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/magyar-nobel-dij-lehetseges-459035

 

2015. október 12. Országos fórum kezdődik a továbbtanulásról

Országos tájékoztató programsorozatot indít a továbbtanulásról a Pénziránytű Alapítvány és a Diákhitel Központ, az első előadás október 15-én lesz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

http://magyarhirlap.hu/cikk/37729/Orszagos_forum_kezdodik_a_tovabbtanulasrol

További megjelenések: http://orientpress.hu/149244

 

2015. október 13. 41. Műegyetemi Állásbörze: több ezer hazai és külföldi állás és szakmai gyakorlat egy helyen

Magyarország legrangosabb álláskereső rendezvényén a kiállítók 28 százaléka kínál szakmai gyakornoki programokat nem csak BME-s hallgatóknak, 36 százalékuk pedig kifejezetten frissdiplomás pályakezdőket, illetve már tapasztalattal rendelkező munkavállalókat keres.

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=34152&hirlevel=1

További megjelenések: http://magyarhirlap.hu/cikk/37800/Ismet_allasborze_a_Muegyetemen

 

2015. október 13. Magyar tudósok igazolták: tényleg folyó volt a Marson

Magyar kutatók viszont több éve a kavicsok kopásával foglalkoztak, munkájukra John P. Grotzinger, a küldetés tudományos vezetője is felfigyelt. Közös munkával, matematikával bizonyították, hogy egykor tényleg folyó folyt a Marson. Kutatásuk a Nature Communications című szaklapban jelent meg. A publikáció első szerzője Szabó Tímea, a BME kutatója, aki tavaly University  of Pennsylvanián kutatott, a második Domokos Gábor, a Gömböc egyik feltalálója, Szabó az ő PhD-hallgatója volt a BME-n. A csapat amerikai tagjai John P. Grotzinger, a Curiosity tudományos missziójának korábbi vezetője és Douglas J. Jerolmack,  a University  of Pennsylvania geofizikusa.

http://index.hu/tudomany/2015/10/13/magyar_tudosok_igazoltak_tenyleg_folyo_volt_a_marson/

További megjelenések:

http://hvg.hu/instant_tudomany/20151013_Magyar_kutatok_fedtek_fel_honnan_jottek_a

http://inforadio.hu/hirek/tudomany/marsi-kavicsok-eredetet-hataroztak-meg-magyar-kutatok-765653

http://www.origo.hu/tudomany/20151013-mars-kovek-viz-felfedezes-magyar-kutatok.html

http://magyarhirlap.hu/cikk/37860/Magyarok_is_bizonyitottak__a_Marson

http://www.168ora.hu/tudas/magyarok-bizonyitottak-volt-folyo-marson-139767.html

http://www.hirado.hu/2015/10/14/marsi-kavicsok-eredetet-hataroztak-meg-magyar-kutatok-2/?source=hirkereso

http://nol.hu/tud-tech/magyar-kutatok-igazoltak-a-mars-folyojat-1568931

 

2015. október 13. Nyílt nap a BME játéktervező-képzésén

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Possible a 2015 szeptemberében elindult első magyarországi Játéktervező és -elemző képzésről tart nyílt napot október 22-én a Design Terminálban. A BME Gazdaság -és Társadalomtudományi Kara a szakma legnevesebb képviselőivel összefogva indított gyakorlatorientált, projekt alapú Játéktervező és –elemző képzést.

http://www.kreativ.hu/interaktiv/cikk/nyilt_nap_a_bme_jatektervezo_kepzesen