DNS-kutatások, okosautók, műegyetemi állásbörze visszhang

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. október 15-21. között.

 

2015. október 15. BME-s hallgató nyerte az első közigazgatási mobilalkalmazás-fejlesztő versenyt. A megmérettetésre 14-28 év közötti fiatalok nevezhettek olyan mobilalkalmazásokkal, amelyek kifejezetten a közigazgatás területén adódó problémákra kínálnak megoldást.

A BME Mobil Innovációs Központja a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakmai együttműködésével rendezett versenyt az 1app programsorozat keretében.

http://ujbuda.hu/ujbuda/csak-1-app-es-konnyebbe-valhat-a-napi-ugyintezes

forrás: bme.hu

 

2015. október 15. Az egyetemi előadókba is beszivárognak a startupok

A hazai felsőoktatásban az eddigi legnagyobb startup-programot indítja el október közepén a Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Bizottsága, melynek részeként három egyetemen – a Corvinuson, a Műegyetemen és a MOMÉ-n – ismerkedhetnek meg a vállalkozóvá válás kihívásaival az érdeklődő egyetemisták és főiskolások. A Műegyetemen Konsanszky Dóra nemzetközi hírű divat-tervező, valamint Balogh Péter, az NNG társalapítója, korábbi vezérigazgatója tart előadást a vállalkozásalapítás nehézségeiről, a kezdeti sikerekről és buktatókról egyaránt.

http://hvg.hu/enesacegem/20151015_Az_egyetemi_eloadokba_is_beszivarognak_a

 

2015. október 16. Közeleg a Techtogether Automotive Hungary 2015 verseny, sorra bemutatjuk a résztvevő mérnökhallgatói csapatokat. A Paradicsom Csapat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről érkezik.

"Csapatunk tagjainak legnagyobb erőssége, hogy egyenként mindenki különböző nézőponttal rendelkezik egy vagy több területen, és ezek egyesítése nagyszerű dolgok megalkotására tesz képessé minket." A sajátos nevű csapat tagjai e mottó jegyében 2010-ben kezdték megépíteni gólyaként első járművüket, azóta is a Műegyetem Anyagtudományi Tanszékével szoros partnerségben fejlesztenek.

http://www.autopro.hu/oktatas/Elkapkodjak-oket-a-cegek/16599/

 

2015. október 16. "Fiatalon nem akarok öregember-munkát végezni"

Meglátogattuk a műszaki egyetem állásbörzéjét, és a bőség zavarával szembesültünk. Minden volt, mi szem-szájnak ingere: rengeteg kiállító, az összes nagy multicég , a legkülönbözőbb külföldi szakmai gyakorlatok, karrier-tanácsadás, coach, stylist, grafológus, szendvicsek és a persze kötelező céges repiajándékok.

http://888.hu/article-fiatalon-nem-akarok-oregember-munkat-vegezni

 

2015. október 16. Mesterek köszöntése: Kévés György építész

Vincze László DLA, a Műegyetem oktatója a hazai '60-as, '80-as évek meghatározó jelentőségű egyéniségeit kérte fel beszélgetésre. Kévés György Ybl-, FIABCI, Kossuth- és Prima-díjas építésszel családról, pályakezdésről és a legnagyobb munkáiról beszélgettek.

http://epiteszforum.hu/mesterek-koszontese-keves-gyorgy-epitesz

 

2015. október 16. 75 éves a párbajtőr Paganinije, a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző

A négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző, a magyar párbajtőrvívás legeredményesebb alakja, a Nemzet Sportolója a 1968-ban hőerőgépészi diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen.

http://index.hu/sport/alapvonal/2015/10/18/75_eves_kulcsar_gyozo_parbajtor_olimpiai_bajnok/

 

2015. október 16. Sokat jelent a csapatmunkában a női szemlélet

Igazi kuriózumként tekinthetünk a 17 csapat közül a BME MotoStudent Teamre. Ők foglalkoznak ugyanis egyedüliként kétkerekű jármű fejlesztésével, éspedig azért döntöttek így, mert az egyetemükön mások még nem foglalkoztak ilyesmivel. Nagyon jól össze tudnak dolgozni a csapaton belül a fiúk és az egyetlen lány tag – mint mondják, sokat ad hozzá a közös munkához az eltérő, női szemlélet.

2015. október 17. Gyorsak, de még halálosak – az okosautók már közöttünk járnak

"Az emberen és szándékán múlik, mire, hogyan használjuk a kocsiban felhalmozott óriási tudást." Tevesz Gábor (VIK) és Szalay Zsolt (KJK) nyilatkozatából az is kiderül, hogy a BME készített olyan, biztosítók számára hasznos szoftvert, amely kiolvassa a kocsiból az adatokat, és elemzi, hogyan vezet a potenciális ügyfél.

http://nol.hu/auto/autonom-autok-1569523

 

2015. október 17. Boriszov Dániel, a Formul Student csapatkapitány

Boriszov Dániel informatikai középiskola után a műegyetem felé vette az irányt. Járműmérnöki karon végzett és műszaki menedzsernek tanul majd tovább. 35 tagú csapattal dolgozik a Közép-Európában egyik első négykerék-meghajtású, agymotoros, elektromos autóján, az FREC-005-ösön, amely Forma-1-es gyorsulásra képes.

http://www.delmagyar.hu/auto/boriszov_daniel_a_formul_student_csapatkapitany/2449215/

 

2015. október 18. Újabb debreceni áttörések jöhetnek az endoszkópiában

A Debreceni Egyetem (DE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), valamint két vállalkozás három éven át közösen fog azért dolgozni, hogy újabb áttöréseket érjenek el az endoszkópia területén.

http://www.haon.hu/ujabb-debreceni-attoresek-johetnek-az-endoszkopiaban/2934532

 

2015. október 18. Génjeink is bizonyítják, honnan származunk

Lezárult a világ egyik legnagyobb, az emberi genetika sokszínűségét feltáró kutatása, az 1000 genom projekt. Öt kontinens 26 népcsoportjának 2504 tagja járult hozzá DNS-mintájával. Vértessy Beáta, a BME VBK Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék egyetemi tanárának kutatócsoportja az egyedfejlődés mentén próbálja meg feltérképezni, vajon mi is történik a DNS-ben. Rájöttek, hogy az egyes epigenetikai jelek a DNS megváltoztatása nélkül képesek információkat megjeleníteni, tehát betegségeket nem okoznak, csupán hajlamot.

http://www.hirado.hu/2015/10/18/genjeink-is-bizonyitjak-honnan-szarmazunk

 

2015. október 18. A gyümölcsöző Almaház

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Építész Kamara az építészeti világnaphoz kapcsolódóan meghirdetett 2015. évi Diplomadíj-pályázaton a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulmányait befejező Balogh Gergely „Almaház” témájú diplomaterve kapta az elismerést, mely Nyíregyháza belvárosában, a VIDOR Kertként közismert foghíjtelken dolgozta fel a talán még ma is a megye szimbólumának tekinthető alma fogyasztásához, népszerűsítéséhez köthető közösségi, ismeretterjesztő és marketingközpont vízióját.

http://www.szon.hu/a-gyumolcsozo-almahaz/2936501

 

2015. október 20. Sokakkal szemben nem fair Németország

Húsz év alatt nagyjából húszmillió forintjába kerül a magyar államnak, hogy egy menedékkérőként ideérkező külföldit integráljon, és a munkaerő-piaci aktivitását felhozza arra a szintre, amit egy gazdasági céllal ideérkezett, jellemzően képzettebb bevándorló hozni tud – derült ki a Budapesti Műszaki Egyetemen tartott hétfői előadáson. György László egyetemi adjunktus szerint a menedékkérők befogadásával nem feltétlenül oldódik meg a hiányszakmák problémája sem.

http://mno.hu/gazdasag/sokakkal-szemben-nem-fair-nemetorszag-1310009

 

2015. október 21. A Rákóczi Szövetség több ezer fiatal számára teszi mássá október 23-át

Szeptember 21. és 23. között 23. alkalommal rendezik meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Gloria Victis elnevezésű 1956-os emlékünnepséget, Kárpát-medencei ifjúsági találkozóval és középiskolai történelmi vetélkedővel összekötve. A program része lesz az október 22-i műegyetemi emlékünnepség és a Bem téri fáklyás felvonulás, amelyen a meghívott diákok mellett budapesti, vidéki és határon túli ünneplők is jelen lesznek.

http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/54791-a-rakoczi-szovetseg-tobb-ezer-fiatal-szamara-teszi-massa-oktober-23-at