1956-os megemlékezés, díjazott tanárok, okos város teszt

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. október 20-28. között.

 

2015. október 20. Az ITER lehozza a Napot az égről

A világ egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési együttműködésében az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai is részt vesznek.

http://c36.hu/2015/10/az-iter-lehozza-a-napot-az-egrol/

 

2015. október 22. Pro Progressio-díjat kapott a „Besi”

A természettudomány, a műszaki tárgyak és az informatika területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó középiskolákat, középiskolai tanárokat díjazott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pro Progressio Alapítványa, amelynek legfontosabb tevékenysége – a középiskolától kezdve a doktori képzésig – az innovatív gondolkodást elősegítő tehetséggondozás. Ebben az évben tíz középiskolai tanár és tizennégy középiskola kapta meg a Pro Progressio-díjat ünnepélyes keretek közt október 13-án.

http://www.szon.hu/pro-progressio-dijat-kapott-a-besi/2940215

 

2015. október 22. A magyarok jellemét meghatározza a bátorság és a szabadságvágy

A magyarok jellemrajzában fontos helyet foglal el a bátorság és a szabadság iránti vágy - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezett 1956-os megemlékezésen, csütörtökön.

http://www.hirado.hu/2015/10/22/az-56-os-hosok-peldat-mutattak-az-emberisegnek-jelentette-ki-a-honvedelmi-miniszter/

További megjelenések:

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/simicsko-a-magyarokat-a-batorsag-es-a-szabadsag-iranti-vagy-jellemzi-1310457

http://orientpress.hu/149703

http://inforadio.hu/hirek/belfold/simicsko-a-magyarok-jellemet-meghatarozza-a-szabadsagvagy-768207

http://magyarhirlap.hu/cikk/38614/A_magyarok_jellemet_meghatarozza_a_batorsag_es_a_szabadsagvagy

http://gondola.hu/cikkek/98540-A_magyarok_jellemet_meghatarozza_a_batorsag_es_a_szabadsagvagy.html

http://mno.hu/belfold/simicsko-magyar-sajatossag-hogy-felismerjuk-a-bajt-1310467

 

2015. október 23. Jönnek a robotok és elveszik a munkahelyünket?

 „Egy új technológia nemcsak megszüntet, de teremt is munkahelyeket. Arra is érdemes gondolni, hogy a robotokat elő kell állítani, be kell programozni. Tény, egy robot létrehozásához speciális szaktudás kell, de nem feltétlenül fordul negatívba a számsor, ha azt nézzük, hány ember kell egy robot kifejlesztéséhez, a gyártáshoz szükséges beszállító kapacitás és szolgáltatások biztosításához, és hány ember veszti el emiatt a munkahelyét” – világította meg a kérdés másik oldalát Kiss Bálint az MNO-nak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnikai és Informatikai Tanszékének vezetője rávilágított arra, hogy itthon egyre több kis- és közepes vállalkozás alkalmaz sikerrel robotokat, amelyek ma már ráadásul gazdaságosak lehetnek kisebb sorozatban gyártott termékek előállításában is.

http://mno.hu/tudomany/jonnek-a-robotok-es-elveszik-a-munkahelyunket-1310354

 

2015. október 23. Nem kell félni a matematikától

A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Pro Progressio-díját kapta kiemelkedő tehetséggondozó tevékenysége elismeréseként a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára, Csötönyi Nóra.

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/nem-kell-felni-a-matematikatol-635244

 

2015. október 23. „Szabadegyetem” a váci börtönben

Az október 20-i gyűlésen azt is eldöntötték a szegedi egyetemisták, hogy követeket küldenek Budapestre, Pécsre, Debrecenbe, Veszprémbe, illetve minden nagyobb egyetemi városba. Kiss Tamást Budapestre, a Műszaki Egyetemre küldték.  Október 22-én meglepve tapasztalta, hogy a Műegyetemen diákgyűlés van, amelyet a párt és a DISZ szervezett.

http://mno.hu/tortenelem/szabadegyetem-a-vaci-bortonben-1310409

 

2015. október 25. "Szellemi forradalmár. Deviáns géniusz"

„Szellemi forradalmár. Deviáns géniusz.” Ekképp jellemzi névadóját a honlapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2007-ben alapított Liska Tibor Szakkollégiuma. 90 éve született Liska Tibor, hivatalos érdemei szerint Széchenyi-díjas közgazdász, az ügynök szerint „a prekapitalizációs folyamat megindítója”.

http://hvg.hu/gazdasag/20151025_Szellemi_forradalmar_Devians_geniusz

 

2015. október 26. Okosváros alkalmazást tesztelnek Budapesten

A forgalomhoz, a zajterheléshez és levegőszennyezettséghez igazítják a közvilágítást és adatokat gyűjtenek a közlekedés optimalizálásához. A Fehérvári út lámpaoszlopain jövő áprilisban elhelyezett mérődobozok egymással kommunikálnak, majd az adatokat továbbítják a felhőalapú központba, ahol ezek kiértékelése alapján akár azonnal beavatkozhatnak, felerősítik vagy csillapítják az utcai lámpák fényerejét. Az összegyűjtött információk ezen túlmenően arra is alkalmasak, hogy felmérjék: egy-egy út lezárása milyen extra terhelést ró a környékre, így a közlekedésfejlesztési koncepciók kidolgozásában, illetve a forgalomszervezést érintő fejlesztések tervezésében is nagy segítséget nyújthatnak – magyarázza Lengyel László projektvezető, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének (AUT) docense.

http://nol.hu/belfold/okosvaros-tesztuzemben-1571299

További megjelenések:

http://www.168ora.hu/itthon/okosvaros-alkalmazast-tesztelnek-budapesten-140047.html

 

2015. október 27. A magyar építész, aki örökre megváltoztatta Sanghaj képét

Hugyecz László Ede több mint hatvanöt háza örökre megváltoztatta a hirtelen nagyvárossá váló Sanghaj arcát. Hugyecz (Hudec) László 1910-1914 közt a legjobbaktól – többek közt Hauszmann Alajostól (Budavári Palota), Schulek Frigyestől (Halászbástya), Pecz Samutól (Fővám téri Központi Vásárcsarnok), Hültl Dezsőtől és Tőry Emiltől – tanult a budapesti Királyi Magyar József Műegyetemen.

http://24.hu/elet-stilus/2015/10/27/a-magyar-epitesz-aki-orokre-megvaltoztatta-sanghaj-kepet/

 

2015. október 27. Jelentős támogatást nyújt a Siemens több hazai egyetemnek

Korszerű automatizálási, hajtástechnikai termékekkel és fejlesztőszoftverekkel támogatja négy hazai felsőoktatási intézmény - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem - laborjait a Siemens.

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=34236&hirlevel=1

 

2015. október 27. Ahonnan az áram fele származik

Az atomenergia melletti döntés a legjobb választás volt az ország életében – mondta Hamvas István. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójával készült interjúban kiemeli: kiterjedt egyetemi kapcsolataink közül fontos megemlíteni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet. Évente 25 millió forinttal támogatjuk a BME-n működő Jövőnk Nukleáris Energetikusáért Alapítványt, mely a nukleárisenergia-termelés oktatása szakmai feltételeinek javítása, a hallgatók motiválása, ezáltal a nukleáris szakember-utánpótlás biztosítása érdekében tevékenykedik.

http://www.demokrata.hu/cikk/ahonnan-az-aram-fele-szarmazik

 

2015. október 27. Ismét nyitva a VISZ Programozó Tábor

A Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) 2013-ban írt alá stratégiai partnerséget. A megállapodás keretében a Villamosmérnöki és Informatikai Kar hallgatóinak a hazai nagyvállalatok informatikai vezetői tartottak előadásokat a vállalati informatikai szervezetek kihívásairól, valamint azokról a feladatokról, melyek a hallgatókra munkába állásuk után várnak. Mivel a VISZ kiemelt feladatának tartja az utánpótlásképzés időben történő elkezdését, az idei évtől elindította a Programozó Tábor sorozatot, amelynek keretében a legkisebbek tanulhatják meg a programozás alapjait. Az őszi közoktatási szünet hetére ismét 8-14 éves korosztálynak indított tábor helyszíne a BME.

http://hirek.prim.hu/cikk/2015/10/27/ismet_nyitva_a_visz_programozo_tabor