Kitüntetések, egyetemi rangsor, rákkutatás

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. november 12-18. között.

 

2015. november 11. Különdíjat kapott a legjobb szakdolgozat a BME-n

Immár második alkalommal került kiosztásra a 250 ezer forint pénzjutalommal járó különdíj, melyre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki kar Vízépítési és Vízgazdálkodási-, illetve a Víziközmű és Környezetmérnöki Tanszék végzős hallgatói pályázhattak szakdolgozatukkal.

http://orientpress.hu/150443

 

2015. november 12. Óriási érdeklődés mellett tartották meg az NI Akadémia első előadását Debrecenben

A jövő természettudományos szakembereiért indította útjára az NI Hungary Kft. és az AGÓRA Tudományos Élményközpont az NI Akadémia előadássorozatát. A méterrúdtól Danielig, a humanoid robotig” című előadást dr. Ábrahám László az NI Hungary Kft. ügyvezetője és Hegyesi Donát a BME másodéves hallgatója tartották.

http://www.hirado.hu/2015/11/12/oriasi-erdeklodes-mellett-tartottak-meg-az-ni-akademia-elso-eloadasat-debrecenben/

                További megjelenés:

                http://www.haon.hu/az-agoraban-hasit-a-robotika/2953586

 

2015. november 12. BME-autó

BME-autó – a Műszaki Egyetem csapata, amely évek óta indul elektromobil versenyeken, a stúdióban mutatta be büszkeségét, a Primato E13-at.

Vendég: Tóth Miklós gépészmérnök és Haraszti Péter gépészmérnök

http://hirtv.hu/reggelijarat/bme-auto-1313584

 

2015. november 13. Köztünk élő példaképek

Péceli Gábor, ugyancsak díszpolgár címet kapott, 2005 és 2008 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánjaként, majd 2008-tól 2015 júliusáig az egyetem rektoraként végzett kiemelkedő munkát Újbudáért. - Mindig nagyon fontosnak tartottam, hogy a Műegyetem meg tudja őrizni azokat a tradíciókat, eredményeket, amelyeket a korábbi évtizedek évszázadok során megszerzett. Bármilyenek is a körülmények, lehetőség szerint az intézmény presztizse növekedjen. Azok, akik itt diplomát szereznek hasznos tagjai legyenek az országnak, hiszen a reál szféra számára képzett kreatív, alkotni képes mérnökökön és közgazdászokon nagy mértékben múlik a műszaki, gazdasági fejlődés az országon belül – emelte ki Péceli Gábor.

http://ujbuda.hu/ujbuda/koztunk-elo-peldakepek

 

2015. november 13. Versenyképes-e a hazai felsőoktatás?

A nemzetközi felsőoktatási rangsorokból több is van. A magyar egyetemek közül viszont a listákon gyakorlatilag csak az ELTE, a Semmelweis, a BME, a szegedi, a debreceni és a pécsi tudományegyetem jelenik meg.

http://vs.hu/kozelet/osszes/versenykepes-e-a-hazai-felsooktatas-versus-1113#!s2

 

2015. november 14. A DNS fehérjéivel gyógyíthatják a rákot

A DNS valódi kémiai összetételét csak limitált módon ismerik a kutatók, nem tisztázott teljesen a DNS önjavító működésének biokémiai háttere sem. A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen azt vizsgálják, hogyan lehet személyre szabott kezelésben részesíteni a rákbetegeket a DNS-javító fehérjék célzott elpusztításával- mondta az InfoRádiónak Vértessy Beátát, az MTA doktora.

http://inforadio.hu/hir/tudomany/a-dns-feherjeivel-gyogyithatjak-a-rakot-769294

 

2015. november 16. Resplan: útiterv az erőforrás-hatékonyság fejlesztéséhez

„A fenntartható fejlődés célcsoportjai az üzleti szektor és a fogyasztók, moderátora az állami szabályozó“ – hangzott el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) által finanszírozott Resplan-projekt bemutatkozó konferenciáján. A kutatást különösen szimpatikussá teszi függetlensége: a projektgazda BME Környezetgazdaságtan Tanszéke lényegében egy olyan műhelyt alakított ki, amelyben bárki elmondhatja véleményét, megjegyzését a témával kapcsolatban.

http://kamaraonline.hu/cikk/resplan-utiterv-az-eroforras-hatekonysag-fejlesztesehez

 

2015. november 16. ÖSSZENÉZVE/1 - a háború utáni építészet

"A lakótelepek jövője nem energetikai megújításukon, hanem a helyi adottságokra reagáló komplex megoldásokon múlik." Facing Post-War Urban Heritage in Central-Eastern Europe címen, a BME Urbanisztika Tanszéke nemzetközi doktori konferenciát és tanulmányutat szervezett, II. világháború utáni építészet városi léptékű örökségének közép-kelet európai kihívásairól.

http://epiteszforum.hu/osszenezve-1-a-haboru-utani-epiteszet

 

2015. november 16. Tudomány és ipar nem léteznek egymás nélkül – a tudomány megrendelői az Akadémián

Knáb Erzsébet elmondta, hogy az Audi kiemelten fontosnak tartja a hazai felsőoktatási intézményekkel való együttműködést: a legintenzívebb kapcsolatot a Széchenyi István Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel ápolja.

http://mta.hu/mta_hirei/tudomany-es-ipar-nem-leteznek-egymas-nelkul-a-tudomany-megrendeloi-az-akademian-137121/

 

2015. november 17. Átadták a Pro Progressio Alapítvány diploma és doktorandusz ösztöndíjait

A Műegyetem 34 hallgatója vehette át kiváló diplomamunkájáért, szakdolgozatáért, valamint PhD tanulmányai kiegészítő támogatásaként a Pro Progressio Alapítvány ösztöndíját 10 millió Ft értékben.

http://tehetseg.hu/aktualis/atadtak-pro-progressio-alapitvany-diploma-es-doktorandusz-osztondijait

 

2015. november 17. BME hallgatói sikerek a Beckhoff XTS közreműködésével

A Beckhoff XTS lineáris szállítórendszere nem csak az idei Ipar Napjai kiállításon lett díjazott, hanem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tanuló diákokat is hozzásegítette a sikerhez.

http://www.gyartastrend.hu/cikk/bme_hallgatoi_sikerek_a_beckhoff_xts_kozremukodesevel

 

2015. november 18. A legjobb egyetemek és főiskolák: megjelent a HVG 2016-os felsőoktatási rangsora          

Abban sincs változás, hogy továbbra is a top 10-es listán találhatóak a nagy vidéki tudományegyetemek, a szegedi, a pécsi és a debreceni, illetve a pesti Corvinus és a Műegyetem.

http://eduline.hu/felsooktatas/2015/11/18/HVG_Diploma_rangsor_2016_DKWCB9