A legjobb műszaki karok és egyetemi sportolók is a BME-n vannak

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. november 18-25. között.

 

2015.november 18. Motiválni kell és lehet is a diákokat

A természettudományi, a műszaki és az informatika területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó középiskolákat, középiskolai tanárokat díjazott a BME Pro Progressio Alapítványa, amelynek legfontosabb tevékenysége – a középiskolától kezdve a doktori képzésig – az innovatív gondolkodást elősegítő tehetséggondozás.

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/motivalni-kell-es-lehet-is-a-diakokat-639075

 

2015. november 18. Újonnan a középkorban keressük Esztergom leépülésének rákfenéit

A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar Urbanisztikai Tanszék diákjai formabontó megoldásokkal törhetik meg a kisváros régóta megmerevedett vonalait. A tanszékkel kötött megállapodás szerint az önkormányzat célja, hogy együttműködjön a fiatalok lendületességével „Esztergom város jövőképének kutatásában”.

https://www.szeretgom.hu/content/81497-ujonnan-a-kozepkorban-keressuk-esztergom-leepulesenek-rakfeneit

 

2015. november 19. Átadták az Év egyetemi sportolója díjakat

Az elismerést a 2015-ös felnőtt sportági világbajnokságokon első helyezett, az egyetemi Európa-bajnokságokon érmes, valamint a kvangdzsui nyári Universiadén dobogós sportolóknak ítélte oda a MEFS. Az esemény keretében személyesen vette át az elismerést többek között Cseh László (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), a kazanyi úszó vb aranyérmese. Nemzetközi Fair Play Díjat vehetett át a vívó Valicsek Péter, a BME hallgatója, aki az indoklás szerint önzetlenül, sportolóhoz méltó hozzáállással segítette az Universiadén később aranyérmes Juhász, Simon evezős kettős edzőjének, Kiss Lászlónak a gyógykezelését.

http://inforadio.hu/hir/sport/atadtak-az-ev-egyetemi-sportoloja-dijakat-776045

További megjelenés: http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/dijazas-hosszu-es-gyurta-is-az-ev-egyetemi-sportoloi-kozott-2450967

 

2015. november 19. A jövő négykeréken címmel indít tehetségkutató műsort az M4

A technikáért felelős mentor Katona Gellért, aki korábban a BME-n gépészmérnöki tanulmányokat folytatott, valamint Magyarország első Formula Student csapatának, a BME Formula Racing Team csapatmenedzsere volt.

http://www.infogyor.hu/hirek/olvas/a-jovo-negykereken-cimmel-indit-tehetsegkutato-musort-az-m4-sport-2015-11-19-155916

 

2015. november 19. A tárgyak internete menti meg a mezőgazdaságot

A koncepció nagyon hasonló egy, a Bitport által már bemutatott magyar fejlesztéshez: a BME támogatásával létrejött spin-off cég, a Quantislabs Kft. tavaly tavasszal mutatta be rendszerét. Ebben szenzorok mérik a szőlőbetegségek kialakulásában szerepet játszó időjárási és egyéb paramétereket, a rendszer az adatokat felhőbe továbbítja, kiértékeli és előrejelzést adnak a gazdának, hogy mikorra tervezze a beavatkozást.

 

2015. november 19. A BME legjobb matekosai között a paksi Vak Bottyánosok

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Matematika Intézete minden tanév elején „nulladik matematika zárthelyi” dolgozatot írat az egyetem elsőéves hallgatóival, hogy felmérje matematikai ismereteiket, képességeiket. A diákok elért eredményeiről minden évben értesítik azokat a középiskolákat, amelyek volt diákjai kimagasló arányban teljesítették a megmérettetést és közzé is teszik honlapjukon az iskolák nevét. Ezen a listán idén 46 középiskola szerepel, Tolna megyéből egyedüliként a Paksi Vak Bottyán Gimnázium.

http://paksihirnok.hu/2015/11/19/a-bme-legjobb-matekosai-kozott-a-paksi-vak-bottyanosok/

 

2015. november 20. Itt a 2016-os egyetemi rangsor: ezek a legjobb műszaki karok

A HVG 2016-os felsőoktatási rangsorának műszaki képzésterületi rangsorát hallgatói kiválóság terén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem uralja. A budapesti intézmény négy kara, a Gépészmérnöki Kar, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar, illetve az Építészmérnöki Kar áll legelöl.

http://eduline.hu/felsooktatas/2015/11/20/A_legjobb_muszaki_karok_MWZ43M

 

2015. november 20. Komfortosabb környezetet biztosít a BME hallgatóinak

A napokban fejeződött be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem J épületének épületenergetikai korszerűsítése, amelynek célja az épület hőtechnikai adottságainak javítása, valamint a hőveszteség csökkentése volt.

http://www.orientpress.hu/150802

További megjelenés: http://ujbuda.hu/ujbuda/uj-nyilaszarok-a-muegyetem-jarmugepeszeti-epuleten

 

2015. november 21. Jég és pálinka a belvárosban

A háromnapos, Jégvarázs elnevezésű fesztiválon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fizikusai folyékony nitrogén segítségével mínusz 192 fokra hűtik le a vendégek pálinkáit.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/jeg_es_palinka_a_belvarosban/2453424/

 

2015. november 21. Budapest itt a legokosabb! - Gondolta volna?

Forgalomirányítás, környezeti- és zajterhelés jelzése, fényerősség szabályozása is lehetségessé válhat a BME Okosváros alkalmazása segítségével. A cél a városi lét fenntarthatósága. A fejlesztésről és a tesztüzemről Lengyel László projektvezető, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének docense beszélt az InfoRádióban.

http://inforadio.hu/hir/tudomany/budapest-itt-a-legokosabb-gondolta-volna-769066

 

2015. november 21. Dies Academicus – PhD-fokozatú doktorokat avattak az egyetemen

A Semmelweis Egyetem Pro Universitate Díjának ezüst fokozatát vehette át Dr. Benyó Zoltán, a BME Irányítástechnikai és Informatikai Tanszék professzor emeritusa és Jobbágy Ákos, a BME korábbi oktatási rektorhelyettese.

http://semmelweis.hu/hirek/2015/11/21/dies-academicus-phd-fokozatu-doktorokat-avattak-az-egyetemen/

 

2015. november 22. Úszás: Risztov mellúszásban is érmes az egyetemi bajnokságon

Ismét a hazai sztárok sorát vonultatta fel az egyetemi úszóbajnokság. A bajnokságot a házigazda, Budapesti Műszaki és Gazdagságtudományi Egyetem Testnevelési Központjának igazgatója nyitotta meg a népligeti uszodában.

http://www.nemzetisport.hu/uszas/uszas-risztov-melluszasban-is-ermes-az-egyetemi-bajnoksagon-2451433

 

2015. november 22. Felújították a Kossuth-mauzóleumot

A 14. Országos Kegyelet és Emlékezet Konferencián Mezős Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának egyetemi tanára elmondta: a több mint száz éves épület felújításakor a legnagyobb problémát a vizes falak, az átázott födémek okozták, különleges magyar szabadalmú berendezésekkel szárítják ki a falakat, a 7 emelet magasságban lévő Géniusz szobrot daru segítségével emelték le a mauzóleum tetejéről és a fáklyát magasba tartó szárnyas alak is restaurálva kerül vissza a műemlék tetejére.

http://inforadio.hu/hir/belfold/felujitottak-a-kossuth-mauzoleumot-776245

 

2015. november 23. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakirányú Továbbképzés

A BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszéke szakmérnöki képzést indít, hiszen a tartószerkezet-rekonstrukciós és műemléki feladatok egyre nagyobb mértékben jelennek meg a tartószerkezet-tervezők munkái, feladatai között.

http://epiteszforum.hu/tartoszerkezet-rekonstrukcios-szakiranyu-tovabbkepzes

 

2015. november 23. Különdíj az Autós Nagykoalíciótól a legkiemelkedőbb ifjú kutatóknak

Megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara és az Autós Nagykoalíció. Az együttműködés értelmében az ANK az idei Tudományos Diákköri Konferencián különdíjban és pénzjutalomban részesítette a BME Közlekedésmérnöki Kar két hallgatóját. A következő hetekben az ifjú szakemberek tudományos munkái publikálásra kerülnek az Autószektor Autótechnika rovatában.

http://www.autoszektor.hu/hu/content/kulondij-az-autos-nagykoaliciotol-legkiemelkedobb-ifju-kutatoknak

 

2015. november 23. Olimpia Budapesten 2024-ben: konferencia a Műegyetemen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konferenciát rendez „Magyarország jövőképe a 2024-es Olimpiával” címmel. Előad többek között a BME rektora, a MOB főtitkára, a kormánybiztos, a PWC vezető szakértője.

http://tervlap.hu/cikk/show/id/4030

 

2015. november 24. Nyílt nap lesz a héten a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem november 27-én, pénteken 9 és 14 óra között rendezi meg az intézmény Nyílt Napját, amelyre a műszaki, a természettudományi, az informatikai, a gazdasági és a társadalomtudományi szakterület iránt érdeklődő tizenéveseket és hozzátartozóikat várják.

http://ujbuda.hu/ujbuda/nyilt-nap-lesz-a-heten-a-bme-n