Elismerések, Nyílt Nap, felsőoktatási rangsor, műegyetemista fejlesztések

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2015. november 24 - december 02. között.

2015. november 24. Rangos nemzetközi díjat kapott a műegyetem professzora

A világ legnagyobb, gépészmérnököket tömörítő szervezetétől, az ASME-tól kapott elismerést Stépán Gábor, a BME GPK tanszékvezető egyetemi tanára, korábbi dékánja és vezető kutatója. A díjazott Houstonban vette át a kitüntetést és előadást is tartott az ASME kongresszusán.

http://ujbuda.hu/ujbuda/rangos-nemzetkozi-dijat-kapott-a-muegyetem-professzora

 

2015. november 25. Melyik a legjobban fizető szakma, melyik a legjobb egyetem? – itt a friss rangsor

Érdekesség, hogy a műszaki tudományok terén idén nem a „hagyományos” első Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll a képzési területi rangsor élén, hanem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara, viszont a legkedveltebb műszaki jellegű szakoknál már mindenhol vezet a BME.

http://valasz.hu/itthon/melyik-a-legjobban-fizeto-szakma-melyik-a-legjobb-egyetem-itt-a-friss-rangsor-116226

 

2015. november 25. Rossz lesz, ha nem lesz béremelés Magyarországon

Miközben Magyarországon 1970-2010 között az egy foglalkoztatott által megtermelt jövedelem megháromszorozódott, addig a nettó átlagbérek csupán 30%-kal nőttek – világított rá a hirado.hu-nak György László, a Budapesti Műszaki Egyetem egyetemi adjunktusa.

http://www.hirado.hu/2015/11/25/rossz-lesz-ha-nem-lesz-beremeles-magyarorszagon/#

 

2015. november 25. ÖSSZENÉZVE/2 - szabadidős területek

„Facing Post-War Urban Heritage in Central-Eastren Europe” címen, a BME Urbanisztika Tanszéke 2015. október 9-10-én nemzetközi doktori konferenciát, poszter kiállítást és budapesti tanulmányutat (Csepel, Teleki tér, Újpalota, Római-part helyszínekkel) szervezett a II. világháború utáni építészet városi léptékű örökségének közép-kelet európai kihívásairól.

http://epiteszforum.hu/osszenezve-2-szabadidos-teruletek

 

2015. november 26. Hitelesítették a magyar Goldberg-gép Guiness rekordját

A 444 és a MasterCard közös barkácsvetélkedőjének a legelején nekünk is sokat segített Németh Balázs, aki a BME villamosmérnöki karán végzett. Azért kértük meg szakérteni, mert itthon egyértelműen ő Goldberg-király, csapatával nyertek a Bosch pár évvel ezelőtti versenyén.

http://barkacs.444.hu/2015/11/26/hitelesitettek-a-magyar-goldberg-gep-guiness-rekordjat

 

2015. november 26. Rektor: a BME igazi ereje a mesterképzésben rejlik

Mind egy szá­lig el­kel­nek a mun­ka­erő­pi­a­con a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) vég­zett hall­ga­tói - je­len­tet­te ki az in­téz­mény rek­to­ra az M1 ak­tu­á­lis csa­tor­na csü­tör­tök es­ti mű­so­rá­ban, hoz­zá­té­ve: az egye­tem iga­zi ere­je a mes­ter­kép­zé­se­i­ben rej­lik.

http://webradio.hu/hirek/belfold/rektor_a_bme_igazi_ereje_a_mesterkepzesben_rejlik

 

2015. november 26. Adatterrorizmus a digitális küzdőtéren

A digitális térbe helyeződhet át az Iszlám Állam tevékenysége – jósolják a lapunknak nyilatkozó informatikai szakemberek. Az Anonymous nem szervezet, inkább egy platform, ahol a tagok lazább hálózatot alkotnak – mondja Pék Gábor, a Budapesti Műszaki Egyetem hackercsapata, a CrysysLab tagja. A BME internet-biztonsági közössége a nemzetközi szakmában világhírű: a hétezer csapatot regisztráló közösség ranglistáján a negyedik helyen állnak.

http://mno.hu/kulfold/adatterrorizmus-a-digitalis-kuzdoteren-1315875

 

2015. november 26. A Figyelő Trócsányi László igazságügyi miniszterrel készített interjút, a Heti Válasz pedig közzétette idei felsőoktatási rangsorait.

Heti Válasz idén is elkészítette felsőoktatási rangsorát, amelyben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hat kara a 2-dik és 7-dik hely közötti sávot foglalja el.

http://inforadio.hu/hir/belfold/a-quaestor-torveny-nem-lehelte-ki-a-lelket-hetilapszemle-777877

 

2015. november 27. Nyílt napot tartanak a Műegyetemen

Nyílt na­pon vár­ja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) pén­te­ken a kö­zép­is­ko­lá­so­kat és szü­le­i­ket, hogy se­gít­se a fi­a­ta­lok pá­lya­vá­lasz­tá­sát.

http://webradio.hu/hirek/belfold/nyilt_napot_tartanak_a_muegyetemen

 

2015. november 27. Egyedi, sorszámozott Gömböcöt kapott egy dél-afrikai egyetem

A Gömböc Domokos Gábor akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Várkonyi Péter, az amerikai Princeton egyetemen kutatójának a találmánya.

http://www.stop.hu/tudomany/egyedi-sorszamozott-gombocot-kapott-egy-del-afrikai-egyetem/1381553/

 

2015. november 27. Az amerikai MIT rendszerével segít a BME

A BME lesz az ötvenedik egyetem a világon, és az ötödik Európában, ahol erre a részletesen kidolgozott módszertanra alapozva fogják szaktudással segíteni az egyetem hallgatói, oktatói és végzettjei által alapított vállalkozásokat. A program hazai adaptációja lehetővé teszi, hogy a BME-hez kötődő vállalkozások egy nemzetközi hálózatba is bekapcsolódjanak.

http://figyelo.hu/cikkek/426685-az-amerikai-mit-rendszerevel-segiti-a-bme-az-indulo-vallalkozasokat

További megjelenés:

http://insiderblog.hu/blogzine/2015/11/27/az-amerikai-mit-rendszerevel-s...

 

2015. november 28. Magyar találmány robbant nagyot az energiapiacon

Az ötletgazda, Cseh József az MNO-nak adott interjút, Ilyés pedig csütörtökön be is mutatta az új magyar találmányt a BME-n az Antall József Tudásközpont által szervezett Kreatív Magyar Elme nevű rendezvényen.

http://mno.hu/tudomany/magyar-talalmany-hozhat-fordulatot-az-energiatermelesbe-1299412

 

2015. november 29. Napelemes hajóval „repülhetünk” a Balatonon?

Rangos holland és monacói versenyen indul majd a BME-hallgatók csapata, ahol nyolc napig kell egyetlen töltés nélkül teljesíteniük a kiszabott feladatokat hétméteres kis hajójukkal. A huszonöt fős BME-s csapat járműve egyébként egy 2,2 méter széles, 7 méter hosszú, és a tervek szerint mindössze 100-120 kilogramm súlyú, 40 kilométer/óra végsebességű hajó lesz.

http://mno.hu/tudomany/napelemes-hajoval-repulhetunk-a-balatonon-1316014

 

2015. november 30. Megnyílt az Atomex Europe konferencia és kiállítás Budapesten

A megnyitón az orosz atomenergetikai ipar 70 éves jubileumi emlékérmét adtak át Pónya Józsefnek, a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatójának, Gadó Jánosnak, a KFKI volt igazgatójának és Szatmáry Zoltánnak, a Budapesti Műszaki Egyetem professzorának.

http://www.hirado.hu/2015/11/30/megnyilt-az-atomex-europe-konferencia-es-kiallitas-budapesten/

 

2015. december 01. B-terv ülőke kiállítás

B-terv egy kreatív öntevékeny kör, mely 2010 tavaszán alakult a BME-n. Az alkotó csoport workshop-okat, design-nal kapcsolatos programokat szervez. A tagok nagy része ipari termék- és formatervező mérnök szakos hallgató a BME-n.

http://design.hu/magazin/art-design-muzeum/esemenyek/b-terv-uloke-kiallitas

 

2015. december 02. Műegyetemisták sikerei a Beckhoff XTS közreműködésével

A Beckhoff XTS lineáris szállítórendszere nemcsak az idei Ipar Napjai kiállításon lett díjazott, hanem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tanuló diákokat is hozzásegítette a sikerhez.

http://www.innoteka.hu/cikk/muegyetemistak_sikerei_a_beckhoff_xts_kozremukodesevel.1277.html