BME FRT sikere, felvételi eredmények, okos város

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. július 27. és augusztus 03. között.

2016. július 27. Lemosta a pályáról a riválisokat a magyar versenyautó

Három másodperc alatt éri el a százas tempót, ilyen gyorsulással nyert a BME Formula Racing Team a prológnak számító németországi e-Race versenyen, ahol a vetélytársak szavazatai alapján megkapta a legjobb csapat címet is.

http://nol.hu/auto/lemosta-a-palyarol-a-rivalisokat-a-magyar-versenyauto-1625325

 

További megjelenés:

http://autopro.hu/techtogether/Meg-topcsapatokat-is-megvertek-a-BME-jarmuepitoi-Silverstone-ban/19613/

 

2016. július 27. Négy magyar járműépítő csapatért izgulhatunk

Ott lesz a BME FRT, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói nemrég tértek haza Silverstone-ból, ami az egyik legnevesebb Formula Student versenynek ad otthont és egyedüli magyar csapatként képviselték hazánkat. Ráadásul különösen jó eredmény, hogy több mint száz indulóból a nyolcadik helyre sikerült pozicionálni magukat.

http://autopro.hu/techtogether/Negy-magyar-jarmuepito-csapatert-izgulhatunk/19608/

 

2016. július 27. Szervezés alatt az Épületgépészek Napja

A Magyar Épületgépészek Napja 2016 Szervező Bizottsága egy kellemes délutáni kávézás mellett ismertette az idei eseménysorozat részleteit. A tájékoztató helyszíne a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék volt.

http://www.megsz.hu/megsz/hirtar/aktualis-hirek/11-altalanos-hirek/4699-2016-07-27-11-53-34.html

 

2016. július 28. Javuló tendenciát mutat a felsőoktatási felvételik eredménye

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idén is magas felvételi pontszámokat állapított meg. 5240 hallgató kezdheti meg tanulmányait az intézményben, alapképzésben az állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma meghaladja a 415-öt. Az alapképzésekre felvett jelentkezők átlagpontszáma magas maradt „a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére is”. Az egyetem a mesterképzéseket meghatározóan fontosnak tartja a gazdaság fejlődéséhez, ezért az alapképzésben tanuló hallgatóit ösztönzi a továbbtanulásra, mesterképzésben több mint ezernégyszázan kezdhetik meg ősszel tanulmányaikat.

http://magyarhirlap.hu/cikk/61958/Javulo_tendenciat_mutat_a_felsooktatasi_felvetelik_eredmenye

 

2016. július 28. Még mindig az ELTE a legnépszerűbb

A legtöbb jelentkezőt felvett intézmény az ELTE, a BME, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem volt.

https://www.lokal.hu/2016-07-meg-mindig-az-elte-a-legnepszerubb/

További megjelenés:

http://magyaridok.hu/belfold/palkovics-laszlo-kozel-75-ezer-hallgato-kerult-felsooktatasba-870160/

http://www.mmonline.hu/cikk/ennyi_volt_a_ponthatar_a_mediaszakokra

http://tenyek.hu/belfold/215681_kiderultek-a-ponthatarok.html

http://nol.hu/belfold/visszakapaszkodas-a-melybol-1625371

http://www.heol.hu/heves/kozelet/egyutt-unnepeltek-az-uj-elet-kezdetet-a-fiatalok-676423

http://vorosmartyradio.hu/news.php?id=107888

http://index.hu/belfold/2016/07/28/480_pont_77_szazalek_es_0_-_beszedes_...

 

2016. július 28. Búcsú a Philaetől

A Rosetta-küldetésben magyar kutatók is részt vettek. A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont munkatársai tervezték azokat az eszközöket, amelynek segítségével a szonda a napszél töltött részecskéit, illetve az üstökös porrétegét vizsgálta. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakemberei fejlesztették a Philae energiaellátását, a fedélzeti számítógépét pedig az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói programozták.

http://mno.hu/tudomany/bucsu-a-philaetol-1353969

 

2016. július 29. Mitől okos egy város?

A digitalizáció jelen van már a magánéletben is, s ez megkönnyíti például az elmagányosodott idős lakosság közösségbe illesztését vagy egy otthoni egészségügyi felügyeleti rendszer működtetését; többek között ezek is az okos város témakörébe tartoznak – közölte megkeresésünkre dr. Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja. Hozzátette ugyanakkor, bár ezek a megoldások technológiai alapúak, felhasználásuk végtelenül emberi.

http://mno.hu/tudomany/a-fenntarthatosag-es-az-elhetobbseg-a-jovo-zaloga-1351612

 

2016. június 30. Álmokfutás: Balatonkenese felvette a harcot Matolcsyfalvával

A sikló tervezett területe a korábbi jelentős felszínmozgást mutató teljes magaspartot érinti” – áll a Budapesti Műszaki Egyetem mérnökgeológiai jelentésében, amely ennek ellenére támogathatónak nevezi a tervet, abban az esetben, ha részletes mérnökgeológiai, geotechnikai vizsgálatok is készülnek, és a területet ellátják állandó mozgásmérő hálózattal is.

http://hvg.hu/gazdasag/201630__balatonakarattyai_siklo__durvulo_valas__matolcsyfalva__almokfutas

 

2016. július 30. Annyira kevés az informatikus, hogy az már komoly kárt okoz az országnak

Lapunk közbevetésére – miszerint például a Műegyetem informatikai képzése hírhedten szigorú, tehát valószínűleg nem az elméleti alapok hiányoznak.

http://nol.hu/belfold/annyira-keves-az-informatikus-hogy-az-mar-komoly-kart-okoz-az-orszagnak-1625773

 

2016. július 30. Ártalmas az állami atyáskodás

Az intézet a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem keretében működik, és a nálunk kapott krediteket a világ legjobb egyetemei ismerik el.

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/artalmas-az-allami-atyaskodas/

 

2016. augusztus 02. Fölényes brit váltó-győzelem, magyar 11. hely Miskolcon

Miskolc belvárosában rendezték meg a 20. Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokság sprint váltó versenyszámát. A magyarok számára fantasztikusan kezdődött az erőpróba, hiszen Weiler Virág (Budapesti Műszaki Egyetem) az első helyen váltotta a nagy elszántsággal készülő Tugyi Leventét (Miskolci Egyetem). A végig izgalmas és látványos versenyben Magyarország rendkívül szoros csatában az előkelő 11. helyet harcolta ki.

http://www.boon.hu/folenyes-brit-valto-gyozelem-magyar-11-hely-miskolcon/3131940

 

2016. augusztus 02. Az energetika témájában kutató egyetemistákat díjaztak

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a szakterületeihez kapcsolódó tanulmányokat folytató hallgatók számára a BME Energetikai Szakkollégiumával együttműködve hirdette meg az Energetikai Diplomadíj-pályázatot, amelyre 9 pályamű érkezett.

http://hir.ma/gazdasag/az-energetika-temajaban-kutato-egyetemistakat-dijaztak/676916

 

2016. augusztus 02. Fogy a pótfelvételizők ideje

Már egy hét sincs hátra a pótfelvételiből, augusztus 7-én éjfélkor jár le a jelentkezés határideje. A pótfelvételizők – néhány kivételtől eltekintve – kizárólag önköltséges szakokat választhatnak, és mindössze egyetlen képzést jelölhetnek meg. Aki az idén is a legnépszerűbbnek bizonyuló szakirányt, a gazdálkodási és menedzsmentet tanulná, annak még van rá lehetősége a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári telephelyén félévente 315 ezer forintért, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) zalaegerszegi gazdálkodási karán félévente 195 ezerért, a fővárosban pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) 300 ezerért.

http://mno.hu/belfold/fogy-a-potfelvetelizok-ideje-1354660