Kiber-fizika képzés, új MTA doktorok, nemzetközi "vizes" elismerés

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. január 07 – január 13. között.

 

2016. január 07. Felvételizők! Ennyien kerülhetnek be a BME képzéseire

A 2016-os felvételin a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem összesen 14093 új hallgatót vehet fel: nappali képzésre 9572-en, esti és levelező tagozatra 2317-en, távoktatásra pedig 2204-en kerülhetnek be.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2016/1/7/kapacitasszam_BME_9RDSM1

 

2016. január 07. Nyolc műegyetemi kutató szerzett MTA doktora címet 2015-ben

A kutatói pálya kimagasló állomása a rangos és szigorú követelményekhez kötött MTA doktora fokozat. A most kiosztott tudományos oklevelek bírálati időszaka átlagosan 1-1,5 év volt. A címet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyolc kutatója is megkapta.

http://ujbuda.hu/ujbuda/nyolc-muegyetemi-kutato-szerzett-mta-doktora-cimet-2015-ben

 

2016. január 07. Kiber-fizikai rendszereket tudnak megvédeni a BME hallgatói

Új kurzus indul 2016 februárjában a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán, amelynek keretében a hallgatók kiber-fizikai rendszerek informatikai sebezhetőségéről is tanulnak majd. A képzés azért is jelentős, mert Magyarországon kevés az IT-biztonsági szakember, a hasonló rendszerek viszont egyre népszerűbbek. A kurzust elvégző hallgatók az országban egyedülálló  szaktudásra tesznek szert, az ezt lehetővé tevő vezérlőt a Siemens Zrt. biztosítja.

http://www.edupress.hu/index.php/felsooktatas/123-kiber-fizikai-rendszereket-tudnak-megvedeni-a-bme-hallgatoi

 

2016. január 07. Napenergiával hajtott versenyhajó a BME csapatától

2014-ben a Gépészmérnöki Kar három gépészmérnök hallgatója alapította a BME Solar Boat Team csapatot azzal a céllal, hogy egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, teljesen elektromos hajtású hajót tervezzenek és építsenek. Céljuk, hogy 2016-ban ezzel a járművel a Hollandiában és Monte Carlóban rendezendő Dong Energy Solar Challenge Világbajnokság és Solar 1 Races megmérettetésein sikerrel szálljanak versenybe első magyar csapatként.

http://www.gyartastrend.hu/cikk/napenergiaval_hajtott_versenyhajon_dolgozik_a_bme_csapata

 

2016. január 11. El a kezekkel a Délitől!

Budapest volt főépítésze és Kazincy László, a BME Út- és Vasútépítési Tanszék docense érvelt a pályaudvari funkciók megtartása mellett.

http://iho.hu/hir/el-a-kezekkel-a-delitol-160111

 

2016. január 13. Homlokzatgondok a Kossuth téren

A teljes bontás sem volna kizárható Perényi Tamás Ybl-díjas építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezetője szerint a budapesti Kossuth tér 6–8. számú épülettel kapcsolatban. A kormányzat tervei szerint átalakítanák az 1972-ben elkészült irodaház homlokzatát, ám az ötletpályázaton nem hirdettek nyertest. Mivel a húszas évekbeli építészeti koncepció megjelenítése az állam célja, a szakember elképzelhetőnek tartja a részleges átépítést is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/44554/Homlokzatgondok_a_Kossuth_teren

 

2016. január 11. A víz védelmére figyelmeztet a BME professzora

Somlyódy László professzor még 2015-ben vette át az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) legrangosabb elismerését, a Dunbar-díjat, a víz- és szennyvízkezelés tudományos, technológiai és kutatási területén elért, nemzetközi szinten is kimagasló szakmai munkájáért.

http://ujbuda.hu/ujbuda/a-viz-vedelmere-figyelmeztet-a-bme-professzora

 

2016. január 13. Ezek nélkül nem tudnak élni az egyetemisták

A vizsgált 22 felsőoktatási intézményben összesen 127 terminál és 131 egyérintéses fizetőhely érhető el. A legjobb statisztika a kártyás fizetés területén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen található, ahol a kereskedők 61%-a elfogad kártyát, ráadásul mindegyik terminál egyérintéses.

http://www.tozsdeforum.hu/szemelyes-penzugyek/napi-penzugyek/ezek-nelkul...