A legrangosabb gépészmérnöki díj, HandInScan siker, BME-sek és a Bubi

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. január 13 - január 20. között.

 

2016. január 13. Magyar professzor kapta a legrangosabb gépészmérnöki díjat

Stépán Gábor akadémikus Houstonban vette át a Thomas K. Caughey  Dynamics-díjat. A világ legnagyobb gépészmérnöki elismerését kiemelkedő, a  dinamika és a rezgések terén végzett eredeti és úttörő munkájáért kapta. A  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora az M1 – Mindentudás című műsorában  kifejtette, régebben azt tartották, szándékosan zajosak a háztartási gépek, mert így hallani, hogy tényleg működnek. A mai verseny már arról szól, ki tud csendesebb készülékeket előállítani.

http://www.hirado.hu/2016/01/13/magyar-professzor-kapta-a-legrangosabb-gepeszmernoki-dijat/

 

2016.január 14. A MAFC marad az egyetlen "régimódi" csapat

A műegyetemi klub egyedüliként a mezőnyben még negyedik légióst sem szerződtet.

http://www.bb1.hu/tartalom/cikk/25906_a_mafc_az_egyetlen_regimodi_csapat

 

2016. január 14. Újabb százmilliók a kézhigiéniára

Továbbfejlesztheti és új nemzetközi piacokra viheti a tökéletes kézfertőtlenítést segítő innovatív megoldását a Műegyetem spin-off vállalkozásaként indult HandInScan.

http://computerworld.hu/computerworld/ujabb-szazmilliok-a-kezhigieniara.html

 

2016. január 14. Diákokkal fejleszti Budapest a bubizást

A MOL Bubi adatelemző versenyén a BME vitte a prímet: a regisztrált több mint 60 csapat többsége a Műegyetemről indult.

http://www.origo.hu/techbazis/20160114-mol-bubi-mta-sztaki-lendulet-adatelemzo-verseny-adatbanyaszok-bme.html

 

2016. január 14. Egy diák találmányával tisztíthatják meg a tengereket

Boyan Slat holland diák kitalált egy tengertisztító szerkezetet, amely a tengeri áramlások útjában kifeszítve egy évtized alatt jórészt megtisztítaná az óceánokat a felszínen úszó műanyag hulladéktól. Boyan ötlete most megvalósulni látszik - mondta az Info Rádiónak Csikor Zsolt, a BME Környezettechnológiai Laboratóriumának vezetője, aki hozzátette: felmerülnek megoldandó kérdések is.

http://inforadio.hu/hir/tudomany/egy-diak-talalmanya-a-megoldas-790190

 

2016. január 17. Meghalt Szántay Csaba

Életének 89. évében vasárnap elhunyt Szántay Csaba vegyészmérnök, akadémikus, a Magyar Feltalálók Egyesületének alapító elnöke - közölte vasárnap az egyesület az MTI-vel. A mérnök a BME szerves kémiai tanszékének 1950-1956 között kutatója, majd aspiránsa volt, 1965-től címzetes docensi beosztásban dolgozott. 1967-ben kapta meg egyetemi tanári kinevezését, a tanszék vezetésével tizenegy évvel később bízták meg és 1994-ig vezette azt. Professor emeritusi címet 1998-ban kapott.

http://24.hu/tudomany/2016/01/17/meghalt-szantay-csaba/

 

2016. január 18. Vannak együttműködési lehetőségei a leszakadó rétegeknek és a startupoknak

A párhuzamos Magyarország, a „nagyhasú körtét” formáló társadalom gazdaságilag előbb-utóbb ellehetetlenül. Két, egyre inkább külön utakon járó csoportnak, a budapesti, virágzó startup kultúrának, és az elsősorban a leszakadó régiók alacsonyan képzett helyi lakosságának az együttműködési lehetőségeiről beszélgetett a HR Portál két szakemberrel, köztük Kocsis János Balázzsal, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének docensével.

http://www.hrportal.hu/hr/vannak-egyuttmukodesi-lehetosegei-a-leszakado-retegeknek-es-a-startupoknak-20160118.html

 

2016. január 19. A Műegyetemről a Star Wars 7.-ig – magyar trükköket csodál Hollywood

Melich Gusztáv két olyan filmen is dolgozott, amely versenyben van a vizuális effektekért járó Oscar-díjért. „A Budapest Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karára jártam a nyolcvanas évek végén. Amikor ötödéves voltam, az egyik professzorom egy új tárgyat kezdett tanítani, ami tulajdonképpen a "számítógépes grafika alapjai" volt. Ez abban az időben teljesen újkeletű volt, benne lineáris algebrával, mátrixszámítással és egy csomó C++ programozással, de attól volt igazán érdekes az egész, hogy a végén az egészből megjelent valami a számítógép képernyőjén, amit előtte még csak játékokban láthattunk” – emlékezett vissza a hvg.hu kérdésére.

http://hvg.hu/kultura/20160118_StarWars_melichgusztav