Életre kelnek a tűzfalak, robotautó verseny 2016, hibridautó fajták

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. február 10 - február 17. között.

 

2016. február 11. Magyar kutatók vizsgálták a fukusimai szennyeződés terjedését

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi  Egyetem és a Pannon Egyetem kutatóinak megjelent egy tanulmánya a radioaktív  anyagok terjedésének modelljéről. A tanulmány a Nature Publishing Grouphoz  tartozó Scientific Report nevű folyóiratban jelent meg. A cikkben a modellezés eredményeit összevetették a valós mérési eredményekkel, és ezek igen jó egyezést mutattak.

http://index.hu/tudomany/2016/02/11/mar_tudjak_hogy_terjed_a_radioaktiv_szennyezodes_a_legkorben/

 

2016. február 15. Idén az OTP-é a Zöld béka, de még van teendője

Az elbírálás során a független zsűri magát a fenntarthatósági jelentést értékelte forma és adattartalom szempontjából. Az idei zsűri tagjai Csete Mária, a BME Környezetgazdaságtan Tanszékének vezetője; Márta Irén, a BCSD Hungary igazgatója és Szigeti Péter, a Professional Publishing Hungary tartalomfejlesztési vezetője, a Kreatív volt főszerkesztője voltak.

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/iden-az-otp-e-a-zold-beka-de-meg-van-teendoje-64665.html

 

2016. február 15. Ismét élnek a tűzfalak a BME-n

Szeretnénk a városi vizuális kultúra általunk választott informális tanulási módszert, - mely intenzíven használja az internetet és ott a közösségi média adta lehetőségeket - beemelni a formális oktatás keretei közé. Ezért nagy eredménynek tartjuk, hogy Tari Gábor egyetemi docens, a BME Építészmérnöki Kar Rajzi és Formaismereti Tanszék Színdinamika Műhelyének vezetője nyitottan fogadta megkeresésünket, lehetőséget adott két, a témával foglalkozó előadás megtartására, melyek után a Rajz 9. /építészet és képzőművészet/ tantárgy 2015/16 őszi félév keretében az általunk előkészített, belvárosi épületek homlokzati síkjainak eltéréséből kialakult tűzfalakra a tervezési feladatot kiadta hallgatói csoportoknak.

http://epiteszforum.hu/ismet-elnek-a-tuzfalak-a-bme-n

 

2016. február 17. Robotautók a Műegyetemen

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar február 20-án szombaton 10 és 14 óra között tartja RobonAUT 2016 rendezvényét, melyen önállóan működő robotautók versenyeznek egymással. Az autóknak emberi beavatkozás nélkül kell végighaladniuk egy gyorsasági és egy akadálypályán, útjuk során a legtöbb részfeladatot teljesítve.

http://www.zetapress.hu/belfold/67031

 

2016. február 16. Hidrogénautó, plug-in hibrid. Melyik lesz a győztes technológia?

Többféle hibridautó létezik: van az úgynevezett mikrohibrid, teljes hibrid és plug-in hibrid. Ezek között a legfőbb különbség, hogy az autóba mekkora belső égésű motor kerül, és ez milyen mértékben járul hozzá a hajtásához” – mondta a hvg.hu-nak Dr. Emőd István, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Gépjárművek és Járműgyártási Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense. Az ilyen járművekben a belső égésű motor mindig kisebb, mint a hagyományos, csak benzines vagy dízeles változataik.

http://hvg.hu/cegauto/20160216_zoldauto_auto_hidrogenauto_plugin_hibridauto_belsogesu_motor