Az autózás jövője, vietnámi tanulmányút, mesterfokú mérnökképzés

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. február 24 - március 02. között.

2016. február 25. Robotautók konvojban

A Nokia, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék, valamint a Drezdai Egyetem az általuk közösen fejlesztett mobilkommunikációs-robotikai mintaalkalmazással vett részt a  a barcelonai Mobile World Congress kiállításon, amely egyben az 5. generációs mobilhálózat egyik jövőbeni alkalmazási lehetőségére is példaként szolgált. http://hirek.prim.hu/cikk/2016/02/25/robotautok_konvojban

 

2016. február 25. Magyar egyetemisták mutatták be az autózás jövőjét

Az egyre gyorsabb mobil internet nem csak arra jó, hogy online nézhetsz nagy felbontású filmeket: az 5G az autonóm közlekedés alapfeltétele. Két kutatási intézménnyel (Nokia Bell Labs és TU Dresden 5GLab) együttműködve a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének (BME VIK AUT) tanárai és hallgatói állították össze azt a demót, amely pontosan érzékelteti a régi és új rendszerek közötti különbséget.

http://www.vezess.hu/hirek/2016/02/25/magyar-egyetemistak-mutattak-be-az-autozas-jovojet/

 

2016. február 25. Vietnam eseménybeszámoló

A BME Építőművészeti Doktori Iskola messze viszi vendégeit következő előadásán: vietnámi tanulmányútjáról tart eseménybeszámolót március 2-án a BME K 210-es termében.

http://epiteszforum.hu/vietnam-esemenybeszamolo

                            További megjelenés:

                            http://epiteszforum.hu/xin-chao-viet-nam-azaz-udv-vietnamnak

 

2016. február 25. Tantárgy lett a Dohánygyár

A Komplex tervezés tantárgy keretén belül az Urbanisztika Tanszék által meghirdetett Lágymányosi Dohánygyár Komplex 2016 című témát húszan választották kötelező tervezési feladatul.

http://epiteszforum.hu/tantargy-lett-a-dohanygyar

 

2015. február 29. Mérnökképzés mesterfokon

Miközben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) továbbra is az elméleti tudás megalapozását tekinti fő feladatának, tananyagai és oktatási módszerei alakításakor figyelembe veszi a piac folyamatosan változó igényeit. Józsa János rektor és Vajta László, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) dékánja aktuális kérdésekről, problémákról, tervekről nyilatkozott a Computerworldnek.

http://computerworld.hu/computerworld/mernokkepzes-mesterfokon.html

 

2016. február 29. Élménybeszámoló a Seco Tools AB svédországi gyárlátogatásáról

Tavaly májusban két hallgató számára lehetőség adódott, hogy egy három napos utazást nyerjenek a svédországi Fagerstaba, ahol egy Seco Tools AB gyárlátogatáson vehettek részt. Az utazás költségeit teljes egészében a Seco Tools Kft. finanszírozta. Ehhez „csupán” annyit kellett tenniük, hogy a BME Gyártástudomány és –technológia Tanszék és a Seco Tools Kft. közös szervezésű, összesen 14 fordulóból álló kvízjátékán az első két helyezés egyikét megszerezzék

http://www.cnc.hu/2016/02/elmenybeszamolo-a-seco-tools-ab-svedorszagi-gyarlatogatasarol/

 

2016. március 01. Véget ért a magyar expedíció a Föld legmagasabb vulkánján

A Föld legmagasabb szunnyadó vulkánjára, a chilei-argentin határon fekvő 6893 méteres Ojos del Saladóra induló Földgömb-Atacama Klímamonitoring Expedíció egyik tagja, Heiling Zsolt terepi mérnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban tartott sajtótájékoztatón 2016. január 20-án. Január 26-án harmadik alkalommal indulnak magyar geográfusok a vulkánhoz, ahol a klímaváltozás hatásait vizsgálják a szélsőségesen száraz, szeles és hideg környezetben.

http://www.hirado.hu/2016/03/01/veget-ert-a-magyar-expedicio-a-fold-legmagasabb-vulkanjan/#

 

2016. március 02. Pusztuló örökség a Közel-Keleten

Az ELTE Médiakutatási Intézete Szíriában dolgozó régészt és építészt hívott meg a Conflict zone címmel rendezett beszélgetéssorozat legutóbbi estjére. Dezső Tamást és Vasáros Zsoltot, a Budapesti Műszaki Egyetem docensét „A” hét programjába hívták meg, mivel a saját szakterületükön mind a ketten jelentős közel-keleti tapasztalatokat szereztek. Vasáros Zsolt építészeti kutatásokat végzett Szíriában, iraki Kurdisztánban, Líbiában, Jordániában és Egyiptomban.

http://mno.hu/kulturpolitika/pusztulo-orokseg-a-kozel-keleten-1330908

 

2016. február29. Kutatókkal tárgyalt az államfő

A projektben részt vevő Tan Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatója hozzászólásában úgy fogalmazott: nem elégséges megoldás az elkerülő utak és buszpályaudvarok építése, "Magyarország ennél többre képes".

http://magyarhirlap.hu/cikk/48857/Kutatokkal_targyalt_az_allamfo