Budapest jövőképe, virtuális nyomozás, Állami kitüntetések

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. március 7 - március 16. között.

 

2016. március 7. Inspiráló skandináv munkakörnyezet a Műegyetemen

Interaktív kijelzőn futó végtelenített táblaszoftver, mobil töltőállomás, kényelmes babzsákok, tervezésre, ötletelésre hívó táblafelületek, dizájnos környezet, modern konyha – többek között ezek az újdonságok várják az új félévben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME/Műegyetem) Q épületében a hallgatókat.

http://www.edupress.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=310:inspiralo-skandinav-munkakornyezet-a-muegyetemen&catid=9:felsooktatas&Itemid=101

 

2016. március 9. Milyen lesz Budapest 2050-ben?

Budapestet lehet szeretni, vagy utálni, de az egész országra kiterjedő jelentőségét és befolyását kétségbe vonni aligha érdemes. Éppen ezért sem mindegy, hogy mi lesz a várossal a jövőben: hogyan fog alakulni és változni építészetileg, társadalmilag, zöld környezetét tekintve A jövőt megjósolni persze lehetetlen, de vannak különböző módszerek, amikkel az esetlegesen bekövetkezhető forgatókönyveket körvonalazni azért lehetséges. Ezeket vázolta fel Alföldi György építész, várostervező, a BME Urbanisztika Tanszékének tanszékvezető-helyettese a Budapest Pontban tartott előadásán, 2016. március 2-án.

http://hg.hu/cikkek/varos/17261-milyen-lesz-budapest-2050-ben

 

2016. március 10. Elhunyt Rabó Gyula vegyészmérnök, az MTA külső tagja

Életének 92. évében elhunyt Rabó Gyula vegyészmérnök, a petrolkémiai technológia legnagyobb hatású 20. századi megújítója. Rabó Gyula a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Budapesti Műszaki Egyetem, valamint a Pannon Egyetem díszdoktora, a Magyar Kémikusok Egyesületének tiszteletbeli tagja.

http://mta.hu/mta_hirei/elhunyt-rabo-gyula-vegyeszmernok-az-mta-kulso-tagja-106152

 

2016. március 11. Nincs pénz fűtőelemre, lehet, hogy be kell zárni az MTA kutatóreaktorát

Lehet, hogy 2019-ben be kell zárni a Magyar Tudományos Akadémia kutatóreaktorát, mert az intézménynek nincs pénze új fűtőelemekre. Az eladó, az orosz Tvel tizenöt év alatt több mint a hússzorosára emelte termékének árát. A Tveltől vásárol a BME oktatóreaktora is, de még nincs bajban. „A mi létesítményünk századakkora teljesítményű, mint az MTA-é, és nem is működtetjük folyamatosan, így a fűtőelemei is lassabban használódnak. Még tíz évig jók” – magyarázta a Világgazdaságnak Czifrus Szabolcs, az egyetem Nukleáris Technikai Intézetének megbízott igazgatója.

http://www.vg.hu/vallalatok/energia/nincs-penz-futoelemre-lehet-hogy-be-kell-zarni-az-mta-kutatoreaktorat-467001

 

2016. március 12. Állami tulajdonba kerülhet a Déli pályaudvar

Orosz Csaba, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Út- és Vasútépítési Tanszékének docense lapunknak elmondta: a Déli ugyan alapos felújításra szorul, ám egy jól működő, jelentős forgalmat lebonyolító pályaudvar megszüntetése, ami mellesleg a magyar vasúti örökség része, előnytelen megoldás

http://magyarhirlap.hu/cikk/49946/Leallhat_a_forgalom_a_Deli_palyaudvaron

 

2016. március 15. Kezdődhet a virtuális nyomozás – Applikáció segítségével elevenedik meg március 15

A Mistory applikáció 2014-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem innovációs laborjában született meg. Az alkalmazás lényege, hogy képes egy egyszerű városnéző túrát érdekes kalandjátékká varázsolni, amelynek főszereplői az applikáció használói lesznek.

http://www.blikk.hu/szolgaltatas/multimedia/kezdodhet-a-virtualis-nyomozas-applikacio-segitsegevel-elevenedik-meg-marcius-15/2xs56gh

 

2016. március 16. Állami kitüntetések március 15-e alkalmából

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket adott át 2016. március 11-án a Pesti Vigadóban.

http://inforadio.hu/hir/belfold/allami-kituntetesek-marcius-15-e-alkalmabol-805170/2

További megjelenések:

http://www.hirado.hu/2016/03/15/ok-vehettek-at-allami-kitunteteseket-a-nemzeti-unnep-alkalmabol/

http://magyaridok.hu/belfold/allami-kitunteteseket-adott-balog-zoltan-457165/