QS-rangsor, 42. állásbörze, iparági tapasztalatok és újdonságok

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. március 24 - március 30. között.

 

2016.03.24. A világ élvonalában a magyar egyetemek

Megőrizte pozícióit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Quacquarelli Symonds rangsorában. Ezzel öt szakterületen (gépészmérnöki, matematika, informatika, villamosmérnöki, kémia) Magyarországon az első, egy szakterületen (fizika) pedig a második a hazai felsőoktatási intézmények között.

http://www.edupress.hu/index.php/felsooktatas/360-a-vilag-elvonalaban-a-magyar-egyetemek

 

2016.03.26. Hiánypótló a magyar építészeti javaslat

A monori biobrikett-szárító a Budapesti Műszaki Egyetem szervezésében, szintén építőtábor keretében készült el, a helyiek bevonásával...A kicsi, rendelkezésre álló anyagokból készült építmény a helyi Tabán városrészben élők problémáin próbál segíteni. A hasonló beavatkozások nehézségeit jól demonstrálja, ha felsoroljuk az évekig tartó előkészítő munkát követő, sikerre vitt szociális beavatkozás társszereplőit: BME Építőművészeti Doktori Iskola, BME Középület-tervezési Tanszék (oktatók, doktoranduszok, graduális hallgatók), Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tabán Integrációs Program, Legacy Foundation Biobrikett Program, Igazgyöngy Alapítvány és az amerikai Fulbright Program.

http://mno.hu/egigero/hianypotlo-a-magyar-budi-1334582

 

2016.03.26. Szigorú előírások, milliós kiadások

Vastagabb szigetelés, megújuló energia – 2021-től e nélkül nem épülhet új lakás vagy ház. „Komolyabb hőszigetelésekkel kell számolni, és ezért ezek a szigetelésvastagságok más, bonyolultabb rögzítési technikákat igényelnek…Az energiaigény 25 százalékát megújuló energiából kell fedezni” – hangsúlyozta Csoknyai Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/szigoru-elorasok-millios-kiadasok-1334798

 

2016.03.27. Hamarabb kaphat új hidat Budapest, mint hogy a régieket felújítanák

A Petőfi híd acélszerkezete erősen korrodálódik, az építményről nemrégiben betonelemek estek az alsó rakpartra…„Az ilyen korróziós problémák nem lineárisan nőnek, hanem inkább gyorsulóan, tehát az idővel gyorsulóan, és hát nem lehet előre látni. A Margit hídnál is volt olyan, hogy az útpálya beszakadt annak idején” – emlékeztetett Farkas György egyetemi tanár (BME).

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/hamarabb-kaphat-uj-hidat-budapest-mint-hogy-a-regieket-felujitanak-1334854

 

2016.03.28. Mérnökhallgatók látogattak a DDC Budapesti Betonüzemébe és Váci Cementgyárába

A Budapesti Műszaki Egyetem Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégiumának hallgatói idén is lehetőséget kaptak arra, hogy bepillantsanak a cementgyártás kulisszatitkaiba. Az egyetemi oktatást kiegészítő kurzus során a hallgatók ismereteket szerezhettek a cement-, és betongyártás folyamatáról, valamint a munkavédelem, munkaegészségügy és tűzvédelem témaköreiből. A kurzus legnagyobb erőssége – a gyakorlati szemléletű elméleti oktatáson túl – az iparági tapasztalatok és munkamódszerek bemutatása.

http://www.vaconline.hu/aktualis/mernokhallgatok-latogattak-a-ddc-budapesti-betonuzemebe-es-vaci-cementgy-2.html

 

2016.03.28. Nézd velünk a BUILD 2016 konferenciát!

Március 30-án ismét megnyitja kapuit a Microsoft nagyszabású fejlesztői konferenciája, a BUILD, amin a cég hagyományosan számtalan újdonságról rántja le a leplet. A BME-n Kővári Bence Microsoft Regional Director szervezésében zajlik majd egy helyszíni közvetítés, ahol a megjelentek a közvetítés után kerekasztal-beszélgetés keretében szakértők elemzését és kommentjeit is meghallgathatják a látottakkal kapcsolatban.

http://prog.hu/hirek/4227/nezd-velunk-a-build-2016-konferenciat

 

2016.03.29. Több ezer állás a Műegyetemen

Több ezer hazai és külföldi állás valamint szakmai gyakorlati lehetőség közül válogathatnak az álláskeresők március 30–31. között a 42. Műegyetemi Állásbörzén, ahová őszhöz képest 40 új kiállító is érkezett.

http://www.mmonline.hu/cikk/tobbezer_allas_a_muegyetemen

További megjelenések:

http://hellokarrier.hu/allaskereses/6832-toebb-ezer-hazai-es-kuelfoeldi-allas-egy-helyen-joen-a-bme-boerze.html

http://www.zetapress.hu/belfold/67987

 

2016.03.29. Újra Debrecenben az ország fiatal vívótehetségei

Immáron hatodik alkalommal ad otthont Debrecen a felsőoktatási hallgatók legnagyobb küzdelmének, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Vívó Országos Bajnokságnak (MEFOB) április 1. és 3. között. A tavalyi évben a Budapest Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem fej-fej mellett végzett az összesített táblázat elején…Idén is rendkívül szoros mérkőzések várhatók az aranyérmekért.

http://www.haon.hu/ujra-debrecenben-az-orszag-fiatal-vivotehetsegei/3034377