Kémia és űrkutatás, napelemes BME hajó, applikáció a vakoknak

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. április 13 - április 20. között.

2016. április 13.  Tudománynépszerűsítő programok a Fizika Mindenkié országos sorozatban

Az idei évben először csatlakozik az ELTE rendezvényeihez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), amelynek szervezésében Härtlein Károly, az egyetem fizika intézetének oktatója tart kísérleti előadást a mindennapi életet meghatározó mágneses indukcióról, illetve látványos kísérleteket mutat be a gázok feszítőerejéről és a lökéshullámokról.

http://webradio.hu/hirek/kultura/tudomanynepszerusito_programok_a_fizika_mindenkie_orszagos_sorozatban

 

2016. április 13. BME Űrfórum

A BME Űrfórum soron következő rendezvényét április 21-én (csütörtökön) 15 és 17 óra között tartják. Vendég lesz a Thales Nano cég képviselője, akivel arról fognak beszélgetni, hogy a kémia egy speciális területe hogyan járulhat hozzá az űrkutatáshoz.

http://www.urvilag.hu/article.php?id=6760

 

2016. április 13. Mi az: napelemes és elektromos hajtású? A BME hajója!
Új vizekre evez az Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – ezt ráadásul olyannyira kell szó szerint venni, hogy Hollandiában vízre száll és meg is méretteti magát hamarosan a hallgatók által készített hajó. Treszkai Alizzal beszélgettünk, aki a csapat marketinges ügyeit intézi.

http://www.autopro.hu/techtogether/Mi-az-napelemes-es-elektromos-hajtasu-A-BME-hajoja/18505/

 

2016. április 14. Szenzációs magyar találmány! Okostelefonos applikáció segítené a vakokat

Magyarországon jelenleg körülbelül 83 ezer látássérült, illetve vak ember él, míg az Európai Unióban 33 millióan vannak a Vakok Európai Szövetségének (EBU) adatai szerint. Számukra lehet hatalmas segítség az a fejlesztés, amelyen a Bay Zoltán Nonprofit Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársai már gőzerővel dolgoznak egy európai uniós támogatású projekt keretében.
http://www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/szenzacios-magyar-talalmany-okostelefonos-applikacio-segitene-a-vakokat/9rzx75l

 

2016. április 15. Már a múlt század végén is elavult volt a Nyugati pályaudvar

A vasút üzemmódváltása a Nyugati pályaudvar különféle épületeit és hajdani területének egyes részeit fölöslegessé tette -- mondta az InfoRádiónak a Budapesti Műszaki Egyetem Út- és Vasútépítési Tanszékének docense. Kazinczy László felhívta a figyelmet, hogy az utazóközönségtől évekig tartó, nagy áldozatokat követel majd a pályaudvar átépítése.

http://inforadio.hu/belfold/2016/04/15/mar_a_mult_szazad_vegen_is_elavult_volt_a_nyugati_palyaudvar/

 

2016. április 16. Van értelme az innovációnak?

Annak ellenére, hogy (főként Amerikában) talán túl nagy az innováció körüli felhajtás, nem is tudom értelmezni, mit jelent az, hogy elhanyagolnánk a meglévő technológiákat – vélekedik Galántai Zoltán tudománytörténész-jövőkutató, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense.

 http://mno.hu/tudomany/van-ertelme-az-innovacionak-1337701

 

2016. április 16. A Cseh Tamás Program újabb emléktáblát avat, ezúttal az E-Klub tiszteletére

A Budapesti Műszaki Egyetem egykori E-Klubja tiszteletére avatják fel az NKA Cseh Tamás Program ötödik poptörténeti emléktábláját 2016. április 21-én délben.http://www.rockbook.hu/hirek/cseh-tamas-program-ujabb-emlektablat-avat-ezuttal-az-e-klub-tiszteletere

 

2016. április 16. Ezerötszáz fát vágnak ki a Római-parton

Tarlós István hangsúlyozta: a nyomvonalat nem ő jelöli ki, hanem az MTA, a BME és a vízügyi főhatóság javaslatára a tervezők. A kerítéseknél vitt nyomvonal azonban nehezen meghatározható a rendezetlen telekhatárok miatt.

http://nol.hu/belfold/ezerotszaz-fat-vagnak-ki-a-romai-parton-1611383

 

2016. április 17. Ha túl sokat mozgok, az a baj, ha túl keveset, az a baj

A cikket Tóvölgyi Sarolta írta, aki mentálhigiénés szakember, műszaki menedzser és játéktervező. A BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének munkatársaként egyaránt foglalkozik felhasználó-központú terméktervezéssel és pszichológiai tanácsadással, vagyis testtel és lélekkel.

http://www.gamestar.hu/ha-tul-sokat-mozgok-az-a-baj-ha-tul-keveset-az-a-baj-ergonomia.html

 

2016. április 18. Kiderült: a legtöbb magyar fiatal külföldi karrierről álmodik

A felmérésben 23 ország legjobb egyetemeinek több mint 500 hallgatóit kérdezték, köztük a verseny magyarországi döntőjének résztvevőit, azaz a Corvinus, a Műegyetem és az International Business School 32 diákját is.

http://www.penzcentrum.hu/karrier/kiderult_a_legtobb_magyar_fiatal_kulfoldi_karrierrol_almodik.1049182.html

 

2016. április 19. Bácskai: ha nyerünk, akkor 2024-ben ferencvárosi olimpiát szervezhetünk

Varga Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékének vezetője bemutatta azt a tanulmányt, amelyet diákjai alkottak meg a soroksári Duna-ág partjára tervezett olimpiai falu megtervezésével. A területnek közel 23 ezer ember befogadására kell alkalmasnak lennie, mely 17 500 sportoló és 5000 főnyi kiszolgáló személyzetet jelent.

http://orientpress.hu/cikk/bacskai-ha-nyerunk-akkor-2024-ben-ferencvarosi-olimpiat-szervezhetunk

 

2016. április 19. „Maguk a tanárok sem élték meg, hogyan lehetne jól csinálni”

“Némettanárok hosszasan tudnak mesélni arról, hogy milyen az, amikor egy serdülő 14 éves szembesül azzal, hogy az angol után milyen egy német kezdő szint. Ilyenkor azonnal erős az elutasítás” – magyarázta Einhorn Ágnes, a Budapesti Műszaki Egyetem Idegen Nyelvi Központ munkatársa.

http://hvg.hu/itthon/20160419_magyarok_nyelvtudasa_idegen_nyelv_ismeret

 

2016. április 19. Budapest Főváros Levéltárának közleménye

A BME Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszékkel való együttműködésben megvalósult "Ybl – épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig" című kiállítás a 19. századra jellemző hangulatot, építészeti teret idéz meg.

http://os.mti.hu/hirek/116593/budapest_fovaros_leveltaranak_kozlemenye